Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Xάνει έδαφος η Β Αξιολόγηση - Αβεβαιότητα στο α τρίμηνο του 2017

Xάνει έδαφος η Β Αξιολόγηση - Αβεβαιότητα στο α τρίμηνο του 2017
Αγνωστος ο χρόνος για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης μετά τις τελευταίες εξελίξεις
H εντολή την οποία πήραν οι επικεφαλής από τα αφεντικά τους, που βρίσκονται σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είναι να φύγουν από την Αθήνα αφήνοντας ορθάνοικτα όλα τα  μεγάλα ζητήματα
Από το μηδέν ξεκίνησε τον Οκτώβριο και στο σημείο αυτό παρέμεινε έπειτα από δυόμιση μήνες εντατικών συνομιλιών η δεύτερη διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου.
Η οποία, μάλλον κινείται σε «αχαρτογράφητα νερά» μετά την δραματική τροπή που πήραν τα πράγματα όχι μόνο λόγω των καυτών θεμάτων αλλά και λόγω των παροχών που εξήγγειλε η κυβέρνηση χωρίς προηγουμένως να διαβουλευτεί με τους δανειστές.  
Έτσι η εντολή την οποία πήραν οι επικεφαλής από τα αφεντικά τους, που βρίσκονται σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είναι να φύγουν από την Αθήνα αφήνοντας ορθάνοικτα όλα τα μεγάλα ζητήματα.
Και συγκεκριμένα τις επώδυνες αλλαγές στα εργασιακό, το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2018 – 2020, ο διευρυμένος «κόφτης», τα μέτρα των 5 δισ. ευρώ που ζητάει το ΔΝΤ ακόμη και η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πότε θα ξανάρθουν;
Σίγουρα τον καινούργιο χρόνο και εκτός απροόπτου μετά τις 15 Ιανουαρίου αφού πλέον το παιγνίδι παίζεται σε πολιτικό επίπεδο. Βέβαια, μέχρι τότε, θα γίνουν αρκετές τηλεδιασκέψεις με την πιο σημαντική να είναι του  EuroWorking Group (EWG) που έχει προαναγγελθεί από παράγοντες της Ε.Ε και στην διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η προκαταρκτική έκθεση των θεσμών για το κοινωνικό μέρισμα που μοίρασε η Αθήνα.
Σύμφωνα με τους ευρωπαικούς θεσμούς στόχος είναι να υπάρξει ένας  «λογικός συμβιβασμό» έως το πρώτο Eurogroup του 2017 που θα συγκληθεί στις 26 Ιανουαρίου και στο οποίο θα γίνει ένα πρώτο ταμείο σχετικά με το που βρίσκεται η β ΄αξιολόγηση. Αναφορικά όμως με το πότε θα υπάρξει τεχνική συμφωνία υπάρχουν δύο σενάρια.
Το πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ολοκλήρωση αυτής αρχές Φεβρουαρίου μήνα κατά τον οποίο θα έχει δείξει για το που θα κάτσει η μπίλια με το πλεόνασμα του 2016 και δη αν θα καλύπτει τον μνημονιακό στόχο για 1,09% του ΑΕΠ ή θα είναι  κατά τι υψηλότερο.
Λογικά τότε στο Eurogroup του Φεβρουαρίου τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να ξεπαγώσουν ενώ με την βοήθεια των πλέον φιλελληνικών δυνάμεων θα πρέπει να ξεκινήσει και η συζήτηση και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Το θέμα του ΔΝΤ λύνεται με έναν ενισχυμένο κόφτη ο οποίος θα περιέχει τα μέτρα που ζητά σήμερα το Ταμείο χωρίς όμως να απαιτεί την εκ των προτέρων νομοθέτηση τους.
Το κακό σενάριο είναι η αξιολόγηση να πάει για Μάρτιο ή και Απρίλιο αφού θα πρέπει το ΔΝΤ να μπει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα  και η Αθήνα θα πρέπει να ψηφίσει, προκαταβολικά, τα μέτρα των 5 δισ. ευρώ που ζητά.

worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης