Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

«Σκοτσέζικο ντους» από δανειστές για παράταση του 3ου Μνημονίου ενώ ο Τσακαλώτος ήταν σε Road show της Rothschild στη Βοστώνη

«Σκοτσέζικο ντους» από δανειστές για παράταση του 3ου Μνημονίου ενώ ο Τσακαλώτος ήταν σε Road show της Rothschild στη Βοστώνη
Πολλά θα εξαρτηθούν από την αυριανή 20/4 συνάντηση του Washington Group  και αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα η οποία θα είναι απούσα από αυτές τις συναντήσεις
Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσκαλώτος παρουσίαζε τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις σε  τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων, θεσμικούς επενδυτές και ξένα funds, σε roadshow που διοργάνωσε η Rothschild στη Βοστώνη, οι δανειστές έκαναν άλλα σχέδια για την Αθήνα…  
Συζητούσαν το σενάριο της παράτασης του 3ου Μνημονίου επειδή ακριβώς η Ελλάδα είναι πίσω στις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις (σ.σ. έχει ολοκληρώσει μόλις 12 από τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης) ενώ δεν έχουν ακόμη «γεφυρωθεί» οι διαφορές που έχουν στο θέμα του ελληνικού χρέους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.        
Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί τότε το κυβερνητικό αφήγημα για «καθαρή» έξοδο από τα προγράμματα φέτος τον Αύγουστο καταρρέει εκτός αν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον «δώσουν» δώσουν γενναιόδωρα ανταλλάγματα, όπως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για να στήνει ένα καινούργιο (σ.σ. αφήγημα) η Αθήνα. Βέβαια, αυτό θα «τσακίσει» πολιτικά τον Πρωθυπουργό που έχει επενδύσει πολιτικά πάνω στην έξοδο από τα Μνημόνια.   
Πολλά θα εξαρτηθούν από την αυριανή 20/4 συνάντηση του Washington Group - στο οποίο θα λάβουν μέρος, εκτός της Κριστίν Λαγκάρντ όλοι οι βασικοί «παίκτες» της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς - και αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα - η οποία θα είναι απούσα από αυτές τις συναντήσεις.
Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις του Διεθνή για τα πρωτογενή πλεονάσματα ,από φέτος ώς και το 2023, ουσιαστικά διαμορφώνουν το πλαίσιο των «θέσεων» του στο οποίο θα κινηθεί κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά τον Μάιο - μήνα κατά τον οποίο θα ξεκινήσει ο δεύτερος και πλέον κρίσιμος κύκλος των συζητήσεων πάνω στις εκκρεμείς μνημονιακές δράσεις.   
Το Ταμείο εκτιμά στην έκθεσή του (Fisscal Monitor)  ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα προσεγγίσει το 2018 το 2,9% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι 0,7% υψηλότερο απ’ ό,τι προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά χαμηλότερο από τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές.
Από εκεί και πέρα το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα (με χαμηλότερη ανάπτυξη απ' ό,τι το 2018 μόλις 1,8%) θα πιάσει τον παραπάνω στόχο το 2019 αλλά και το 2020, το 2021 και το 2022, ενώ για το 2023 βλέπει πλεόνασμα μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ.
Αυτό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σημαίνει ότι το ΔΝΤ δημιουργεί εσκεμμένα από τώρα μία γκρίζα ζώνη για το πλεόνασμα του 2023 αφήνοντας την εξής διπλή ανάγνωση:         

*Είτε ότι προεξοφλεί αναθεώρηση των στόχων στα πλεονάσματα στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα ότι θα πρέπει να χαλαρώσει μετά την ενισχυμένη εποπτεία

* Είτε ότι επιφυλάσσεται για νέες παρεμβάσεις που θα ζητήσει εν ευθέτω χρόνο ώστε να πιαστεί το 2,2% του ΑΕΠ που έχει αποφασιστεί στο περσινό  Eurogroup του Ιουνίου.

«Διπλής ανάγνωσης είναι και η εκτίμηση του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,9% το 2018 αφήνοντας να αιωρείται ότι η μείωση του αφορολογήτου θα εφαρμοστεί έναν χρόνο νωρίτερα από τα 2019 και όχι και από το 2020 όπως έχει προνομοθετηθεί  για να μπορέσει να καλυφθεί η «τρύπα» του 1 δις. που προκύπτει από την διαφορά( 0,6% του ΑΕΠ) μεταξύ της δικής του εκτίμησης για το πλεόνασμα του 2018 με αυτή των ευρωπαίων.

Μάριος Χριστοδούλου 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης