Αναλύσεις

Το αντίτιμο για το «πολιτικό πιστοποιητικό φερεγγυότητας» από τον SSM

Το αντίτιμο για το «πολιτικό πιστοποιητικό φερεγγυότητας» από τον SSM
Το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από 10 χρόνια χρηματιστηριακής καταστροφής και τραπεζικού χάους όπου οι τράπεζες θα αρχίσουν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον τους
Οι ελληνικές τράπεζες περνούν τα stress tests του Μαΐου 2018...ήταν το μήνυμα που πήραν οι διοικήσεις της Εθνικής Φραγκιαδάκης και Eurobank Καραβίας που βρέθηκαν...στην έδρα του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών χθες 18 Απριλίου.
Σήμερα 19/4 αντίστοιχες συναντήσεις με τον SSM θα πραγματοποιήσουν η Πειραιώς Μεγάλου και Alpha bank Μαντζούνης.

Δεν αποτελεί είδηση εδώ και μήνες αυτό το σκηνικό έχει ξεκαθαρίσει.
Το bankingnews από τις 4 Αυγούστου 2017 υποστηρίζει με απόλυτη συνέπεια ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν το stress tests αλλά θα οδηγηθούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2019.
Στις συναντήσεις πάντως του SSM με τις διοικήσεις των τραπεζών εστιάστηκαν στο τεχνικό σκέλος του stress tests και όχι σε σχέδια της επόμενης ημέρας, εάν δηλαδή χρειαστούν και πότε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, αυτό θα γίνει σε επόμενη συνάντηση...που έχει σχεδιαστεί προσεχώς.
Το stress tests για τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πιστοποιητικό φερεγγυότητας ότι δηλαδή ο SSM τις εξέτασε υπό ακραίες παραδοχές και βρέθηκαν κεφαλαιακά επαρκείς.
Πιστοποιητικό φερεγγυότητας, κεφαλαιακά επαρκείς και αντίτιμο αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Έννοιες που δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Οι τράπεζες περνάνε το stress tests, στο βασικό σενάριο θα εμφανίσουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 οριακά χαμηλότερα από 15%.
Στο δυσμενές σενάριο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 διαμορφώνεται στο 7,2%.
Οι τράπεζες με το πιστοποιητικό φερεγγυότητας μέσω του stress tests που θα δώσουν η ΕΚΤ και ο SSM θα έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι έχουν κεφάλαια είναι κεφαλαιακά επαρκείς, έχουν αξιόπιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Όμως το stress tests της ΕΚΤ και του SSM έχει πολιτικά ελατήρια, πολιτικά κίνητρα και πολιτική αφετηρία.
Η Ελλάδα πρέπει να περάσει τον κάβο του τρίτου μνημονίου και να πετύχει έστω και μια ιμιτασιόν καθαρή έξοδο οπότε οι τράπεζες έπρεπε να καθαρίσουν χωρίς προβλήματα με το stress tests.
Όλα αυτά δεν αποτελούν έκπληξη.
Αυτό που μέρος της αγοράς αρνείται να δει και μέρος των ελλήνων τραπεζιτών επίσης αρνείται να αντιμετωπίσει είναι το αντίτιμο.
Ο SSM γνωρίζει πολύ καλά την δομή των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, γνωρίζει ποιος είναι ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις και γνωρίζει επίσης ότι 2019 και 2020 θα δοκιμαστεί πολύ το τραπεζικό σύστημα καθώς θα πρέπει να επιταχύνει την εξυγίανση του.
Υπό αυτό το πρίσμα οι ελληνικές τράπεζες για να πάρουν το πιστοποιητικό φερεγγυότητας θα πρέπει να δώσουν ένα αντίτιμο και αυτό θα είναι αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου και δεν θα είναι προς το τέλος του 2019 αλλά αρχές 2019.
Η αγορά, οι επενδυτές θα πρέπει από την μια να αποτιμήσουν ότι οι τράπεζες περνούν το stress tests αλλά από την άλλη να αρχίζουν να προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.
Η θετική έκβαση του stress tests θα ξεθωριάσει πολύ γρήγορα.
Όλοι θα κοιτάξουν να δουν την επόμενη ημέρα.
Ένα κομβικής σημασίας θέμα που θα απασχολήσει την αγορά για τις τράπεζες θα είναι πόσο κεφαλαιακό απόθεμα διαθέτουν για να εξυγιάνουν τα προβληματικά τους δάνεια.
Οι τράπεζες μπορούν και πουλάνε π.χ. δάνεια προβληματικά στο 1% ή 2,5% της ονομαστικής τους αξίας γιατί καλύπτονται από τα 55 δισεκ. σωρευτικές προβλέψεις που έχουν διενεργήσει.
Το βασικό ζήτημα είναι τι γίνεται με τον πυρήνα τα 40 δισεκ. ποια η αξία των εξασφαλίσεων και πώς οι τράπεζες θα εξυγιανθούν όταν θα φθάσουν στον πυρήνα του προβλήματος.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια για να αναπτυχθούν και να αντιστρέψουν την φάση συρρίκνωσης των ισολογισμών τους.
Όλα αυτά δεν θα γίνουν πουλώντας προβληματικά δάνεια μόνο αλλά με νέα κεφάλαια που θα προέλθουν από καθαρές αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι κάτι διαφορετικό από την ανακεφαλαιοποίηση.
Ανακεφαλαιοποίηση σημαίνει ότι μια τραπεζικά κεφαλαιακά ανεπαρκής χρειάζεται νέα κεφάλαια για να αποκτήσει την χαμένη φερεγγυότητα της.
Καθαρή αύξηση κεφαλαίου σημαίνει ότι οι τράπεζες είναι επαρκείς κεφαλαιακά και αυξάνουν τα κεφάλαια τους για να αναπτυχθούν και να εξυγιανθούν.
Οι καθαρές αυξήσεις κεφαλαίου είναι οι δημιουργικές θετικές αυξήσεις που δίνουν προστιθεμένη αξία στους μετόχους.

Σε ποιες τιμές

Υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις για τις θετικές καθαρές αυξήσεις κεφαλαίου του 2019.
1)Οι μετοχές των τραπεζών αυξάνονται ακόμη λίγο σταθεροποιούνται υψηλότερα και οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν το επόμενο επεισόδιο των αυξήσεων όπου οι νέες τιμές των ΑΜΚ θα έχουν λογικά discount.
2)Οι μετοχές των τραπεζών καθίστανται αντικείμενο κερδοσκοπίας, νέοι επενδυτές που βλέπουν την ευκαιρία των νέων αυξήσεων κεφαλαίου ανεβάζουν τις μετοχές στο πλαίσιο της ανατιμητικής κερδοσκοπίας ώστε οι τιμές των νέων ΑΜΚ να υλοποιηθούν υψηλότερα από τις τρέχουσες.

Μεταξύ αυτών των δύο σεναρίων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών θα εξαρτηθεί και από άλλες παραμέτρους όπως ύψος αυξήσεων, business plan αυξήσεων κ.α.

Συμπέρασμα

Το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από 10 χρόνια χρηματιστηριακής καταστροφής και τραπεζικού χάους όπου οι τράπεζες θα αρχίσουν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον τους.
Ο ανοδικός κύκλος που θα ξεκινήσει θα είναι αργός αλλά θα μιλάμε για ανοδικό κύκλο.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης