Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ενόχληση SSM για τις διαρροές, κριτική προς Φραγκιαδάκη για τις δηλώσεις του

Ενόχληση SSM για τις διαρροές, κριτική προς Φραγκιαδάκη για τις δηλώσεις του
Ανησυχούν στον SSM να μην τεθεί θέμα αξιοπιστίας των stress tests
Ενώ οι διοικήσεις της Eurobank και Εθνικής βρίσκονται στον SSM – και αύριο 19/4 η Alpha και η Πειραιώς – για τα stress tests…αντιμετώπισαν μια δυσάρεστη έκπληξη.
Οι επιτελείς του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών άσκησαν σκληρή κριτική προς τις διοικήσεις των τραπεζών και ειδικά προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για τις δηλώσεις που πρόσφατα έκανε ότι θα περάσουν και οι 4 συστημικές τράπεζες το stress tests.
Bέβαια ο Φραγκιαδάκης εύλογα μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του και δεν θα πρέπει να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης...
Ως προς την ουσία των stress tests δεν έγινε ειδική αναφορά εάν χρειάζονται οι τράπεζες αυξήσεις κεφαλαίου ή όχι καθώς αυτό το θέμα θα εξεταστεί σε επόμενη συνάντηση.
Οι 4 τράπεζες όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews περνάνε το stress tests και θα ακολουθήσει μια διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για το πως θα ενισχυθούν κεφαλαιακά σε επόμενη φάση.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews έχει αποκαλύψει το δυσμενές σενάριο του stress tests.  
Συγκεκριμένα με βάση το δυσμενές σενάριο adverse scenario του stress tests ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 διαμορφώνεται ως εξής στις τράπεζες.

Πειραιώς δυσμενές σενάριο core tier 1 στο 6,1% με 5,9%  από αρχικές πληροφορίες 6% με 6,5%
Eurobank δυσμενές σενάριο core tier 1 στο 6,9% με 7,1% από αρχικές πληροφορίες 8%
Εθνική δυσμενές σενάριο core tier 1 στο 7,5% από αρχικές πληροφορίες 9%
Alpha bank δυσμενές σενάριο core tier 1 στο 8,7% από αρχικές πληροφορίες 10%

Με βάση αυτή την νέα παραδοχή και οι 4 τράπεζες περνάνε το stress tests ωστόσο θα πρέπει να αποτιμηθεί πόσο κεφάλαιο θεωρητικά δαπανούν οι τράπεζες στο δυσμενές σενάριο.

1)Η Πειραιώς εμφανίζει συνολικά κεφάλαια 7,5 δισεκ. και tangible book 5,5 δισεκ. ευρώ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από 15,4% υποχωρεί στο 11,7% με πλήρη ενσωμάτωση του IFRs 9.
Με βάση το stress tests το core tier 1 από 15,4% υποχωρεί στο 6,1% με 5,9% που σημαίνει αρνητική κεφαλαιακή επίδραση -4,53 δισεκ με -4,6 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο.

2)Η Eurobank εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας TBV 5,7 δισεκ. ευρώ.  
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από 15,3% υποχωρεί στο 12,4% με πλήρη ενσωμάτωση του IFRs 9.
Με βάση το stress tests το core tier 1 από 15,3% υποχωρεί στο 6,9% με 7,1% που σημαίνει αρνητική κεφαλαιακή επίδραση -3,1 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο.

3) Η Εθνική τράπεζα εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας TBV 6,3 δισεκ. ευρώ.  
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από 16,7% υποχωρεί στο 13,3% με πλήρη ενσωμάτωση του IFRs 9.
Με βάση το stress tests το core tier 1 από 16,7% υποχωρεί στο 7,5% που σημαίνει αρνητική κεφαλαιακή επίδραση -3,5 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο.

4) Η Alpha bank εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας TBV 9,2 δισεκ. ευρώ.  
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από 18,3% υποχωρεί στο 15,9% με πλήρη ενσωμάτωση του IFRs 9.
Με βάση το stress tests το core tier 1 από 18,3% υποχωρεί στο 8,7% που σημαίνει αρνητική κεφαλαιακή επίδραση -4,9 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο.

Η αρνητική επίδραση στα κεφάλαια από το δυσμενές σενάριο στις τράπεζες θα είναι συνολικά -16,1 δισεκ.
Θεωρητικά οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν μια ζημία -16,1 δισεκ. και τα tangible book κεφάλαια από 26,7 δισεκ. θα μειωθούν στα 10,6 δισεκ. ευρώ....

Τι ανέφερε στις 16 Απριλίου 2018 το bankingnews

Ανησυχούν στον SSM να μην τεθεί θέμα αξιοπιστίας των stress tests   – Το ΔΝΤ θα συναινέσει ή θα ζητήσει ΑΜΚ για τις τράπεζες;

Σιγή ασυρμάτου έχουν αποφασίσει να κρατήσουν στον SSM μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις των stress tests στις 4 ή 5 Μαΐου καθώς υπάρχει κίνδυνος όλες αυτές οι αναφορές περί επιτυχίας των ελληνικών τραπεζών….να αμφισβητηθεί από τους επενδυτές.
Στον SSM αναγνωρίζουν ότι εάν περάσει η εντύπωση ότι ήταν ένας περίπατος τα stress tests μπορεί να αμφισβητηθούν από τους επενδυτές  και με τις επίσημες ανακοινώσεις… αντί να αντιμετωπιστούν με ενθουσιασμό…να τεθούν θέματα αξιοπιστίας.
Πάντως με βάση ορισμένους κύκλους στον SSM έχουν διατυπώσει θετική άποψη για την σημαντική δουλειά που έχει πραγματοποιήσει ο Χρήστος Μεγάλου στην Πειραιώς….ωστόσο αναγνωρίζουν ότι και η παλαιά διοίκηση συνέβαλλε ώστε οι τράπεζες να διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια.

Το ΔΝΤ θα συναινέσει ή θα ζητήσει ΑΜΚ;

Το ΔΝΤ ήδη από το 2016 θεωρούσε ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια 10 δισεκ.
Μετά τις αναφορές Lagarde του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται AQR για να λάβει την άρνηση της ΕΚΤ…υπήρξε αποστασιοποίηση.
Το Ταμείο θα επανέλθει με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των stress tests, ωστόσο θα τεθεί και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 20 με 22 Απριλίου.
Η γενική αίσθηση είναι ότι το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις του.
Ωστόσο εάν έχει διαβεβαιώσεις ότι οι ελληνικές τράπεζες σε λίγους μήνες θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου ίσως να εμφανιστεί το ΔΝΤ διαλλακτικό ως προς το αποτέλεσμα του stress tests.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης