Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Διευθέτηση της εκκρεμότητας για την ΠΧΕΦΕΛ μέσω τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες

Διευθέτηση της εκκρεμότητας για την ΠΧΕΦΕΛ μέσω τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξέταση εναλλακτικών σεναρίων για τον μηχανισμό που θα αντικαταστήσει τη χρέωση προμηθευτή από τις αρχές του 2019
Με τη μορφή τροπολογίας που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναμένεται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μείωσης του ΠΧΕΦΕΛ, δηλαδή της χρέωσης που έχει επιβληθεί στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.
Δεδομένου ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του έτους ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ θα είναι πλεονασματικός κατά 256 εκατ.  ευρώ, φαίνεται ότι η μείωση της χρέωσης προμηθευτή θα κινηθεί γύρω στο 35%.
Πρόκειται για μεγαλύτερη μείωση από τα σενάρια που είχαν αρχικά εξεταστεί (περίπου 25%), καθώς η καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου έχει μειώσει τους μήνες τους οποίους αφορά.
Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση για μείωση της χρέωσης προμηθευτή είχε αναληφθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Εκεί προβλέπεται και το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η μείωση έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Υπό συζήτηση ο νέος μηχανισμός που θα ισχύσει από το 2019

Η ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αφορά το ύψος της χρέωσης προμηθευτή που θα καταβάλλεται έως το τέλος του 2018 ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τον μηχανισμό που θα την αντικαταστήσει.
Όπως είναι γνωστό ο ΛΑΓΗΕ έχει προτείνει την υιοθέτηση των λεγόμενων «πράσινων πιστοποιητικών» ή αλλιώς πιστοποιητικών εγγύησης προέλευσης.
Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η πώληση πράσινων πιστοποιητικών μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα.
Και τούτο διότι υπολογίζεται πως η τιμή των πράσινων πιστοποιητικών που απαιτούνται για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ θα έπρεπε να της τάξης των 25 - 30 ευρώ, κάτι το οποίο βεβαίως δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε συνθήκες αγοράς.
Για το λόγο αυτό και προκειμένου να αποφευχθεί αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, κάτι το οποίο θέλει να αποφύγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το μηχανισμό που θα αντικαταστήσει το ΠΧΕΦΕΛ από τις αρχές του 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης