Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ψυχρολουσία από το ΔΝΤ – Υποβαθμίζει την ανάπτυξη της Ελλάδος στο 2% για το 2018 και στο 1,8% για το 2019

Ψυχρολουσία από το ΔΝΤ – Υποβαθμίζει την ανάπτυξη της Ελλάδος στο 2% για το 2018 και στο 1,8% για το 2019
Ελλάδα και Λιθουανία οι μοναδικές χώρες της Ευρωζώνης για τις οποίες το Ταμείο υποβαθμίζει την εκτίμηση του
Δύσκολες… ώρες αναμένεται ότι θα ζήσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Από τη μία πλευρά οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση για το ελληνικό χρέος και από την άλλη οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία που δόθηκαν σήμερα (17/4) στη δημοσιότητα, δεν αφήνουν σχεδόν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία.
Στην επικαιροποιημένη έκθεση World Economic Outlook, το Ταμείο προχωρά σε υποβάθμιση της εκτίμησής του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2018, με τη νέα πρόβλεψη να τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8%.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ (Απρίλιος 2018)

Τι εκτιμούσε το Ταμείο τον Οκτώβριο του 2017


Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2017 στην ίδια έκθεση το Ταμείο είχε εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 2,6%, δηλαδή ήταν αρκούντως πιο αισιόδοξο για την Ελλάδα από ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.
Βάσει των υπαρχόντων στοιχείων και με δεδομένο ότι σύντομα η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει και αυτή τα επικαιροποιημένα στοιχεία της, οι Βρυξέλες ανέμεναν ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,5%, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε ελαφρώς πιο… απαισιόδοξη, με την δική της εκτίμηση να τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3%.
Επιπρόσθετα η Ελλάδα είναι η μόνη, μαζί με τη Λιθουανία χώρα της Ευρωζώνης για τις οποίες το Ταμείο υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του.
Η κίνηση αυτή εκ μέρους του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να θεωρείται διόλου τυχαία, καθώς αλλάζει άρδην την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και φυσικά την ικανότητα της να διαχειριστεί την μετά το μνημόνιο εποχή.
Η «καθαρή έξοδος» ούτως ή άλλως αποτελεί απλά μία ρητορική υπερβολή, κάτι το οποίο σαφώς γνωρίζει και το οικονομικό επιτελείο, με δεδομένο ότι όλες οι χώρες οι οποίες είτε εξήλθαν μνημονίων είτε τα δημοσιονομικά τους μεγέθη είναι δυσμενέστερα των κανόνων του Μάαστριχτ βρίσκονται υπό εποπτεία, τουλάχιστον από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σαφώς η εκτίμηση του ΔΝΤ δεν αποτελεί… ευαγγέλιο και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή –μία τακτική στην οποία, άλλωστε, τόσο το Ταμείο όσο και η Κομισιόν μας έχουν συνηθίσει- αλλά αποτυπώνει και τη διάθεση του Ταμείου έναντι της Ελλάδας, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα σαφέστατο μήνυμα προς την Ευρωζώνη.
Το Ταμείο, κάτι που έχει εκφραστεί σε κάθε αναφορά στην Ελλάδα, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να σταθεί στο πλάι των Ευρωπαίων, αλλά ούτε και να ενεργοποιήσει την κατ’ αρχήν συμφωνία του με την Αθήνα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν θεωρεί (ορθά) βιώσιμο.
Αρκετά θα εξαρτηθούν ή ακόμη και θα αποφασιστούν από τη συνάντηση του περίφημου Washington Group, στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt να τονίζει σε δημοσίευμά της ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις προκειμένου να υπάρξει μία λύση «εδώ και τώρα» για το ζήτημα.
Για την… ιστορία αξίζει να σημειωθούν και οι λοιπές εκτιμήσεις του Ταμείου, το οποίο αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει φέτος το 0,7% (από 1,1% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο 2017) και το 2019 θα φθάσει στο 1,1% (από 1,3%).
Επιπλέον αναμένει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο -0,8% για φέτος (προηγούμενη πρόβλεψη -0,2%) και -0,6% το 2019 (από -0,1%).
Στα οριακά θετικά για την ελληνική οικονομία η εκτίμηση ότι η ανεργία θα υποχωρήσει φέτος στο 19,8% (εκτίμηση Οκτωβρίου 2017: 20,7%) και θα διαμορφωθεί στο 18% το 2019.

Obstfeld: Η ελάφρυνση του χρέους μαζί με τα διαρθρωτικά μέτρα θα βελτιώσουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας

Την ανάγκη σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Maurice Obstfeld, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την πορεία του World Economic Outlook.
«Πιστεύουμε ότι η ελάφρυνση χρέους σε συνδυασμό με τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα θα δώσουν θετική ώθηση στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι το ΔΝΤ επικρατεί η άποψη ότι είναι απαραίτητη σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να είναι «κομμάτι» του προγράμματος.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης