Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Η επόμενη μέρα στην κόντρα ΗΠΑ και Ρωσίας στον διαμελισμό της Συρίας και ο ρόλος της Τουρκίας

Π.Μπουσμπουρέλης: Η επόμενη μέρα στην κόντρα ΗΠΑ και Ρωσίας στον διαμελισμό της Συρίας και ο ρόλος της Τουρκίας
Η επόμενη πράξη στο δράμα της Συρίας αναμένεται, καθώς οι Αμερικανοί γενικεύουν τον πόλεμο στον οικονομικό τομέα.
Η επόμενη μέρα μετά τους βομβαρδισμούς στην Συρία μπορεί να βρίσκει τον Άσσαντ ακλόνητο και τον Πούτιν να διατηρεί ακέραιες τις θέσεις του όμως το τι θα ακολουθήσει θα καθορισθεί από τα εξης:
Η δήλωση της Haley περί παραμονής των Αμερικανικών δυνάμεων, μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι σε συνδυασμό με τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινώσει ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Steven Μnunchin την Δευτέρα 17/4 δίνουν την αίσθηση ότι οι Αμερικανοί μετά τους "Light Βομβαρδισμούς" ετοιμάζουν μεθοδικά την συνέχεια.
Ο Putin μιλώντας στον Rouhani, πρόεδρο του Ιράν, όπως ανέφερε το ρώσικο πρακτορείο RIA, είπε ότι, συνέχεια βομβαρδισμών στην Συρία θα δημιουργήσει χάος στις διεθνείς σχέσεις.
Οι βομβαρδισμοί που τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία (Al Jazeera) χαρακτηρίζουν formal, προς το παρόν έχουν γίνει με την ύπαρξη ελεγχόμενων επαφών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και έχουν εξυπηρετήσει την εκτόνωση του κλίματος με όφελος και για τις δύο χώρες.
Αφενός η Ρωσία διατηρεί το status quo στην Συρία, αφετέρου οι ΗΠΑ ικανοποιούν την δεσμευσή τους για πολιτική αρχών.
Όμως όλοι αναγωρίζουν ότι οι πρωταγωνιστές κρύβουν ρίσκα αποφάσεων και αντιδράσεων.
Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι συγκρίνοντας τον χάρτη της Συρίας σε σχέση με την μορφή που είχε 12 μήνες πριν, τα κέρδη του Άσσαντ και των Ρώσων είναι σημαντικά στην παρούσα φάση.

Τα αντίποινα είναι πάντα το μεγάλο ρίσκο

Το ερώτημα είναι γιατί η Ρωσία δεν απαντά στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ που στόχο έχει υποδομές και στρατιωτικές βάσεις στην Συρία.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ρωσία στην παρούσα φάση "βολεύεται" με το αποτέλεσμα, όμως αν υπάρξει μια γενικευμένη και οργανωμένη επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων αυτό δεν θα είναι εύκολο.
Με τα δεδομένα αυτά, η επόμενη πράξη στο δράμα της Συρίας αναμένεται, καθώς οι Αμερικανοί γενικεύουν τον πόλεμο στον οικονομικό τομέα.
Παράλληλα δεν είναι τυχαίο, ότι η επιλογή των βομβαρδισμών έγινε, αφού η συριακή και ρώσικη πλευρά καθάρισαν την Ανατολική Γκούτα, που σηνέμαινε την εδραίωση του Άσσαντ στη Νότια Συρία.
O Άσσαντ υπό την ομπρέλλα της Μοσχας ελέγχει μετά από 7 χρόνια πολέμου το συντριπτικό ποσοστό της Συρίας, πλην φυσικά της δυτικής πλευράς που έχει περάσει στους Κούρδους και αντιστοιχεί στο 30-35%.
Αυτό είναι υπό αμερικανική επιρροή με την Μanbij υπό τον έλεγχο του YPG που χρηματοδοτείται από τον αμερικανικό προυπολογισμό και την Ράκα, απελευθερωμένη από τον ISIS.
Το ISIL που εκφράζει τα συμφέροντα αυτά έχει περιοριστεί σε ένα μικρό τμήμα ανατολικά κοντά στην πόλη Deir Az Zor.
Οι επαναστάτες διατηρούν μικρά τμήματα με τον έλεγχο της Idlid στα βόρεια και λιγό βορειότερα οι Τούρκοι έχουν καταλάβει το Αφρίν.
Άρα η Συρία έχει διαμελιστεί σε μια ζώνη ρώσικης επιρροής και μια αμερικανικής.
Η ζώνη της ρώσικης επιρροής έχει χτιστεί σε μια αντεπίθεση διαρκείας του Άσσαντ με την βοήθεια των Ρώσων.
Το ερώτημα είναι πού θα ισορροπήσουν οι δύο μεγάλες δυνάμεις και ποιοί θα είναι οι στρατηγικοί στόχοι από την άποψη των διαδρόμων που και οι δύο αναζητούν.

Η Τουρκία υπό απαιτητικό περιβάλλον

Η Τουρκία πήρες ξεκάθαρη στάση υπέρ των ΗΠΑ στους βομβαρδισμούς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανατρέψει την προσέγγιση με τον Πούτιν.
Και αυτό γιατί ο Turkish Stream ετοιμάζεται και το Ακούγιου έχει εγκαινιασθεί, ακόμη και οι S-400 έχουν παραγγελθεί.
Άρα ο Ερντογάν μπορεί τώρα να ζητήσει από τους Αμερικανούς ανταλλάγματα ή να ανακτήσει την καλή μαρτυρία ως προς τη νομιμοφροσύνη απένανατι στο ΝΑΤΟ και αυτό τι μπορεί να σημαίνει;
Είναι ένα ακόμη από τα θέματα της επόμενης μέρας, που θα σηματοδοτήσει και εξελίξεις, που εμμέσως θα αφορούν και την Ελλάδα.
Το μόνο βεβαιο είναι ότι όλοι χρειάζονται την Τουρκία και ο Σουλτάνος δεν θα κάτσει ήσυχος.
Π.Μπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης