Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τα 6 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ στην Συρία

Τα 6 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ στην Συρία
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ στην Συρία;
1)Πότε ξεκίνησαν οι πυραυλικές επιθέσεις κατά της Συρίας;
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους Γαλλία και Βρετανία ξεκίνησαν μια επίθεση στις 4 ώρα Ελλάδος ξημερώματα Σαββάτου, λόγω υποψιών ότι η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα στην πόλη Douma πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό στις 7 Απριλίου 2018.  

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε ότι διέταξε αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία "για στόχους που σχετίζονται με χημικά όπλα", σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Η Ρωσία, σύμμαχος του Σύριου Προέδρου Bashar al-Assad, δεσμεύτηκε να αντιδράσει.

2)Ποιος είναι ο στόχος των επιθέσεων;
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Trump, "ο σκοπός των ενεργειών μας απόψε είναι να καθιερωθεί ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο κατά της παραγωγής, της εξάπλωσης και της χρήσης χημικών όπλων".
Μια δήλωση της γαλλικής Προεδρίας ανέφερε ότι ήταν μέρος των επιθέσεων που διεξήχθησαν από τις ΗΠΑ στη Συρία επειδή "δεν μπορούμε να ανεχθούμε την επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων, η οποία αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τον συριακό λαό και τη συλλογική μας ασφάλεια»
«Στις 7 Απριλίου, δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέθαναν στην Douma της Συρίας λόγω της χρήσης χημικού όπλου που αποτελεί πλήρη παραβίαση των διεθνών κανόνων.
Η κόκκινη γραμμή που ορίστηκε από τη Γαλλία το Μάιο του 2017 παραβιάστηκε", δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν

3)Πόσοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά της Συρίας;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της εκτόξευσαν πάνω από 100 πυραύλους στη Συρία κάποιοι αναφέρουν 103 πυραύλους.
Το  αμερικανικό Πεντάγωνο δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πόσοι πύραυλοι βρήκαν στόχο,
Ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι τα αμυντικά συστήματα της Συρίας κατέστρεψαν 71 από τους 103 πυραύλους εκτοξεύτηκαν από τις ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.
Ο ρώσος συνταγματάρχης Σεργκέι Ρούντοσκι δήλωσε ότι οι επιθέσεις δεν προκάλεσαν απώλειες και ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Συρίας υπέστησαν ελάχιστες ζημιές.

4)Ποιοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά της Συρίας;
Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν πυραύλους Tomahawk στις επιθέσεις  τους στη Συρία, οι οποίοι έπληξαν πολλούς στόχους στη χώρα, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Οι πυραύλοι Tomahawk χρησιμοποιήθηκαν και  κατά τις προηγούμενες επιθέσεις των ΗΠΑ στη Συρία το 2017 σε απάντηση στη χρήση χημικών όπλων στην πόλη Khun Sheikhoun της επαρχίας Idlib.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει αρκετούς αερομεταφορείς με πυραύλους στη Μεσόγειο", δήλωσε ο Fuad Shahbazov, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο Αζερμπαϊτζάν.
"Επίσης, πιθανές επιθέσεις με μαχητικά αεροσκάφη μπορεί να υπάρξουν καθώς οι ΗΠΑ έχουν μεγάλες αεροπορικές βάσεις στις χώρες του Κόλπου".
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε σε δήλωσή του ότι τέσσερα βρετανικά αεριωθούμενα αεροπλάνα Tornado εκτόξευσαν πυραύλους Storm Shadow, σε βάση της Συρίας 24 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Homs.

5)Ποιοι ήταν οι στόχοι;
Με βάση αμερικανικές πηγές χτυπήθηκαν οι εξής στόχοι.
Χτυπήθηκε κέντρο επιστημονικής έρευνας κοντά στη Δαμασκό, το οποίο φέρεται ότι συνδέεται με την παραγωγή χημικών όπλων, μια εγκατάσταση αποθήκευσης χημικών όπλων κοντά στο Χομς και ένα διοικητικό κέντρο κοντά στην πρωτεύουσα.
"Προσδιορίστηκαν ειδικά αυτοί οι στόχοι για να μετριάσουμε τον κίνδυνο εμπλοκής των ρωσικών δυνάμεων", δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος
Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός ενημέρωσε τη Ρωσία για τον εναέριο χώρο που θα χρησιμοποιήσει για να εκτοξευθούν οι πύραυλοι.

6)Ποια είναι η απάντηση της Ρωσίας;
Ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις επιθέσεις, προσθέτοντας ότι δεν ήταν αποδεκτό να προσβληθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας.
"Εφαρμόζεται ένα προκαθορισμένο σενάριο", ανέφερε ο Ρώσος πρεσβευτής Anatoly Antonov στο Twitter.
"Εμείς προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες".
"Η προσβολή του προέδρου της Ρωσίας είναι απαράδεκτη.
Οι ΗΠΑ - ο κάτοχος του μεγαλύτερου οπλοστασίου χημικών όπλων - δεν έχουν ηθικό δικαίωμα να κατηγορούν άλλες χώρες".

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης