Αναλύσεις

IEA: Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται κοντά στην εξισορρόπηση

IEA: Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται κοντά στην εξισορρόπηση
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τόνισε ότι η εξισορρόπηση της αγοράς θα επιτευχθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες
Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν συρρικνωθεί δραματικά κατά το τελευταίο έτος, πλησιάζοντας κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμούς Ενέργειας (IEA) που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή (13/4).
Ειδικότερα, τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στα βιομηχανικά έθνη υποχώρησαν στα 2,8 δισ. βαρέλια τον Φεβρουάριο του 2018, όντας αυξημένα μόλις κατά 30 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο, ο οποίος σύμφωνα με τον ΙΕΑ μπορεί να επιτευχθεί τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
«Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα έχουν φτάσει ή ακόμα και θα έχουν πέσει χαμηλότερα από τον πενταετή μέσο όρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η μηνιαία έκθεση του Οργανισμού για την αγορά πετρελαίου.
«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα δηλώσουμε εάν η αποστολή των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ ολοκληρώθηκε, ωστόσο εάν οι προοπτικές μας είναι ακριβείς, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία έθεσαν τέλος στην υπερπροσφορά της αγοράς.
«Με την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου να υπόκειται σε περιορισμούς και τη ζήτηση προς το πετρέλαιο να αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς, ο αντίκτυπος στα αποθέματα ήταν σημαντικός», ανέφερε η έκθεση του ΙΕΑ, την ίδια στιγμή που ο ΟΠΕΚ τονίζει ότι χρειάζεται να ληφθούν υπόψην και εναλλακτικές μετρήσεις κατά την αξιολόγηση της επιτυχίας της συμφωνίας.
Ωστόσο, ακόμα και μετά την πτώση των αποθεμάτων, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο ενδέχεται να ενισχύσουν περαιτέρω την παραγωγή στις ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις περικοπές του ΟΠΕΚ στην παραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης