Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Merkel: Για τα οικονομικά της Ελλάδος λόγω έχει μόνο το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Merkel: Για τα οικονομικά της Ελλάδος λόγω έχει μόνο το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών
«Είναι απαράδεκτο το διαπραγματευτικό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας και του λαού της, ο οποίος έχει υποφέρει από τη λιτότητα» ανέφερε ο Τσίπρας
Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου της Συνόδου Κορυφής κατηγορούσε το ΔΝΤ για αντιδημοκρατικές εμμονές και το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας ότι είναι το μόνο που αντέδρασε στο κοινωνικό πακέτο, η Angela Merkel τόνιζε ότι τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδος τα εξετάζει μόνο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Οι δηλώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς σήμερα (16/12) πραγματοποιείται κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της Merkel και του Τσίπρα και η Γερμανίδα Καγκελάριος στέλνει ένα μήνυμα, τα οικονομικά της Ελλάδος να τα συζητήσετε με τον Schaeuble τον Γερμανό υπουργείο Οικονομικών.
Ο Τσίπρας στην προσπάθεια του να κάμψει τις αντιδράσεις για το κοινωνικό πακέτων των 617 εκατομμυρίων που ανακοίνωσε, τόνισε ότι είναι εφάπαξ δηλαδή μια φορά θα χορηγηθεί απόρροια της βελτίωσης των οικονομικών της Ελλάδος, οπότε δεν κινδυνεύει το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Τι ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας

Για αντιδημοκρατική εμμονή κατηγόρησε το ΔΝΤ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι μόνο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντιδρά στο κοινωνικό πακέτο που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση το οποίο θα είναι εφάπαξ όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα σκληρός παρουσιάστηκε σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Γερμανίας στο κοινωνικό πακέτο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιών.
Ειδικότερα, στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε το τεράστιο το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα στο προσφυγικό, καλώντας την Ε.Ε. να συνδράμει στις μετεγκαταστάσεις και να τηρήσει τις υποσχέσεις της, ενώ ανέλυσε τα σχετικά συζητηθέντα:
«Συμφωνήθηκε ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ε.Ε. για το προσφυγικό.
Εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης μεταξύ Ελλάδας και Επιτροπής για την αναβάθμιση των μηχανισμών για συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Το νέο κοινό σχέδιο δράσης έχει υψηλούς στόχους 2 με 3 χιλιάδες άτομα από τους πρόσφυγες θα μετεγκαθίστανται».
Στη συνέχεια πέρασε στον σχολιασμό των οικονομικών εξελίξεων για τη χώρα μας, αφού πρώτα διευκρίνισε πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν συζητήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής αλλά σε επιμέρους επαφές.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της β΄ αξιολόγησης.
Έχει τηρήσει από τον Ιούλιο του 2015 κατά γράμμα τις υποχρεώσεις της.
Η ανεργία έχει μειωθεί στο 22,6%, 4,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον Ιανουάριο 2015 που αναλάβαμε.
Η οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης.
Είναι απαραίτητο να δουλέψουμε όλοι για να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ανάκαμψη.
Είναι απαράδεκτο ορισμένοι να επαναφέρουν ζητήματα.
Είναι απαράδεκτο το διαπραγματευτικό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας και του λαού της, ο οποίος έχει υποφέρει από τη λιτότητα».
Συνεχίζοντας, έστρεψε τα βέλη του προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τις παράλογες απαιτήσεις του πρώτου και το πρόσφατα «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος από το δεύτερο, ως αντίδραση στο πακέτο στήριξης.
«Το ΔΝΤ να κατανοήσει πως η επίμονη του για μέτρα λιτότητας μετά το 2018 είναι αντιδημοκρατική.
Το πρόγραμμά του είναι υπεραισιόδοξο και τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν προκαταβολικά.
Καμία βουλή της ευρωζώνης δεν θα δεχόταν μέτρα από το μέλλον.
Αντ' αυτού το ΔΝΤ θα μπορούσε να πιέσει τους υπόλοιπους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. (…)
Τα μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων και των νησιών δεν θέτουν σε κίνδυνο τα μέτρα του προγράμματος, δεν έχουν καμία επίπτωση.
Η απόφασή μας είναι εφάπαξ, οφείλεται στο πλεόνασμα που προέκυψε από την προσπάθειά μας.
Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης.
Το επόμενο διάστημα θα παρθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες από όλες τις πλευρές.
Η έκθεση που θα δημοσιευθεί θα λέει τα αυτονόητα ότι δεν έχουν δημοσιονομικό κίνητρο τα κοινωνικά μέτρα.
Από την πλευρά μας θα δώσουμε στοιχεία για τον χαρακτήρα των μέτρων για να λυθεί η παρεξήγηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, για να συνεχίσει:
«Η παράξενη αντίδραση του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης δεν είναι πρωτοφανής.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ανέκαθεν ο πιο αυστηρός κριτής του ελληνικού προγράμματος.
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας και στο παρελθόν πάγωσε ορισμένα μέτρα για τεχνικούς λόγους.
Μόνο η Γερμανία αντέδρασε στα μέτρα στήριξης…
Είναι έξω από τα πλαίσια της λογικής η απόφαση για ακύρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, διότι συνδέονται με την πρώτη όχι την δεύτερη αξιολόγηση.
Πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί αυτό, άλλοι εκτίθενται από αυτό και όχι η Ελλάδα»….
Επίσης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε όλο νόημα για τα εργασιακά πως η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, κοινό σημείο της οποίας είναι οι συλλογικές συμβάσεις, ενώ στη συνέχεια διαμήνυσε πως η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοικτό θέμα.
Επιπλέον, δεν παρέλειψε να κάνει μία ανασκόπηση για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη:
«Η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο αυτών και δέχεται πολύπλευρες απειλές λόγω των προσφυγικών ροών....
Το 2017 είναι εκλογική χρονιά για πολλές χώρες της Ε.Ε., γι΄ αυτό δε χωράνε καπρίτσια σε αυτές τις εποχές, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Κλείονοντας, αφιέρωσε το χρόνο του μιλώντας για το Κυπριακό, σχολάζοντας μάλιστα πως η λύση του «είναι ευκαιρία για την Ε.Ε. να έχει επιτέλους ένα success story».
«Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τη λύση του Κυπριακού, λόγω των ευρωτουρκικών σχέσεων
Οι δηλώσεις της Τουρκίας περί αμφισβήτησης διεθνών Συνθηκών είναι απαράδεκτες.
Ωστόσο, οι κκ Αναστασιάδης και Akinci θέλουν λύση και ίσως αυτή να είναι μια τελευταία ευκαιρία.
Η Ε.Ε. συμφώνησε στο να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού».

Τα γενικότερα θέματα

«Η σημερινή Σύνοδος έπιασε σχεδόν όλο το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή  τύπου από τις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστσιάδη, έθεσαν ενώπιον της Συνόδου τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Τόνισε επίσης, πως στο σχέδιο των συμπερασμάτων, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η Ε.Ε. να είναι μέρος της Διάσκεψης της Γενεύης και να λάβει ενεργό μέρος - κάτι που χαρακτήρισε «πολύ σημαντική απόφαση».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Στις εργασίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και συμπλήρωσε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας που βρίσκονται στην ενδοχώρα.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης