Αναλύσεις

Μαξίμου για το περιστατικό στη Ρω: Το τουρκικό ελικόπτερο δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο

Μαξίμου για το περιστατικό στη Ρω: Το τουρκικό ελικόπτερο δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο
Τουρκικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω, με προειδοποιητικά πυρά «απάντησε» η Ελλάδα
Την θέση ότι το τουρκικό ελικόπτερο δεν παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου αναφερόμενο στο χθεσινοβραδινό περιστατικό στο νησί της Ρω, όπου ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής έκανε πτήση πάνω από το νησί προκαλώντας την αντίδραση από τις δυνάμεις της ελληνικής φρουράς που έριξαν τροχιοδεικτικά πυρά.
Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά και δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο.
«Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά-αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε.
Δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παράβαση» επισημαίνει το Μαξίμου, τονίζοντας πάντως ότι νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων «εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από τη πλευρά της Τουρκίας που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».
Όπως έγινε γνωστό, το τουρκικό ελικόπτερο πέταξε στα 300 μέτρα πάνω από το νησί της Ρω στις 22:30 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα και παρά τις προειδοποιήσεις, συνέχισε την πτήση του μέχρι που οι δυνάμεις της ελληνικής φρουράς άνοιξαν πυρ με τροχιοδεικτικά πυρά.
Κατόπιν των τροχιοδεικτικών πυρών - πρόκειται για προβλεπόμενη ενέργεια -, το ελικόπτερο το οποίο πετούσε στα 300 μέτρα από το έδαφος, άλλαξε πορεία και έφυγε.
Το περιστατικό καταγράφηκε στις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, ενώ το επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο ανέφερε ότι δεν υπήρξε οπτική επαφή με το ελικόπτερο, παρά μόνο ακούστηκε ο ήχος της πτήσης του ελικοπτέρου.
Βάσει της ενημέρωσης, η φρουρά ενημέρωσε αμέσως τη διοίκησή της στην Μεγίστη από την οποία πήρε εντολή να απαντήσει με τροχειοδεικτικά πυρά προς την αντίθετη κατεύθυνση από όπου εκινείτο το ελικόπτερο.
Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταδίδεται μια ιδιαίτερα ψύχραιμη στάση, καθώς πηγές αναφέρουν ότι το επεισόδιο είναι σύνηθες και ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των προκλητικών ενέργειων εκ μέρους της Τουρκίας.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι η ελληνική φρουρά στο νησί της Ρω εφάρμοσε κατά γράμμα όλους τους κανόνες εμπλοκής και ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ήταν σε συνεχή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός.
Όπως επισημαίνεται στόχος ήταν η αναχαίτιση και όχι η κατάρριψη του τουρκικού ελικοπτέρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης