Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

«Τέταρτο Μνημόνιο» χωρίς λεφτά αλλά με πιθανά νέα μέτρα για την διετία 2021 - 2022

«Τέταρτο Μνημόνιο» χωρίς λεφτά αλλά με πιθανά νέα μέτρα για την διετία 2021 - 2022
Η στάση του ΔΝΤ προετοιμάζει από τώρα την κυβέρνηση για ένα «θερμό» Μάιο
Την «επόμενη μέρα» από τη λήξη του 3ου Μνημονίου, η Ελλάδα θα βρεθεί σε ένα μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα συνοδεύεται από «σκληρούς» όρους για δημοσιονομική πειθαρχία, σφιχτή εποπτεία από τους δανειστές και νέες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.
Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν τα ψηφισμένα μέτρα για τις περικοπές στις συντάξεις και τη νέα μείωση στο αφορολόγητο ποσό για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, να αποτελέσουν την βάση για το μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος λήψης νέων μέτρων για τα πλεονάσματα της περιόδου 2021-2022.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο μπαίνει «σφήνα» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο έχει «στυλώσει τα πόδια» και δεν κάνει με τίποτα πίσω, όπως αναφέρουν παράγοντες που έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Από τις παρασκηνιακές συνομιλίες μεταξύ Αθήνας, Βρυξελών και Ουάσιγκτον προκύπτει ότι το Ταμείο, ως υπερ επόπτης του ελληνικού προγράμματος, θα απαιτήσει στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τον Μάιο να έρθουν μπροστά οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο. Να εφαρμοστούν δηλαδή και τα δύο μέτρα από 1ης/1/2019.
Η στάση του ΔΝΤ προετοιμάζει από τώρα την κυβέρνηση για ένα «θερμό» Μάιο η οποία μάλλον θα πρέπει να προετοιμαστεί για μία «5η άτυπη αξιολόγηση» όπως επισημαίνει πηγή από τις Βρυξέλλες, χωρίς να αποκλείει καθυστερήσεις στο αρχικό σενάριο για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Εφόσον οι θεσμοί  - που αυτή την στιγμή εμφανίζονται να μην στηρίζουν το ΔΝΤ και να χτυπούν φιλικά την πλάτη της ελληνικής κυβέρνησης - αποφασίσουν να βάλουν στο μικροσκόπιο με την καλύτερη διακριτική ικανότητα όλες τα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα για να αποφευχθούν «γκρίζες ζώνες» στο σχέδιο τότε τα πράγματα καθίστανται δύσκολα για την Αθήνα.
Σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Σόφιας, στις 27 Απριλίου, δεν θα είναι ένας απλός περίπατος όπως αρέσκεται να το παρουσιάζει για επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση αφού θα πρέπει να δίνει στίγμα στις αγορές και στους επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις.
Οι οποίες θα αφορούν: από τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την εκκαθάριση των «κόκκινων δανείων» μέχρι τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, τις αποκρατικοποιήσεις, την απελευθέρωση άλλων κλειστών αγορών στο εσωτερικό της χώρας, την δημόσια διοίκηση και άλλες αγκυλώσεις που έχουν εντοπίσει τα τεχνικά κλιμάκια κατά την παραμονή τους ( όλα αυτά τα χρόνια) στην ελληνική πρωτεύουσα.
Το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο θα γίνει ένα «κομμάτι» με το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων και ενισχυμένης εποπτείας που ετοιμάζουν οι δανειστές, βάζοντας μέσα και το θέμα του ελληνικού χρέους, υποχρεώνοντας την Αθήνα να παραδίδει μεταρρυθμίσεις για να παίρνει ως αντάλλαγμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της.
Θα είναι ένα «4ο Μνημόνιο» χωρίς λεφτά από τον ESM όπου η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 που θα εκτείνεται το νέο πρόγραμμα.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης