Αναλύσεις

Κομισιόν: Δεν παρέχουμε στην Τουρκία κονδύλια για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού

Κομισιόν: Δεν παρέχουμε στην Τουρκία κονδύλια για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού
"Δεν παρέχουμε στρατιωτικό, ή άλλο φονικό εξοπλισμό και ως προς την εποπτεία έχουμε ένα πολύ αυστηρό μηχανισμό", ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέχει στρατιωτικό ή άλλου τύπου `φονικό` εξοπλισμό στην Τουρκία, ενώ ο εξοπλισμός που χρηματοδοτείται  στο πλαίσιο των προ-ενταξιακών κονδυλίων έχει ως στόχο την υποστήριξη της ικανότητας επιτήρησης της χώρας επί των συνόρων της, τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων και την ασφάλεια", δήλωσε σήμερα 5/4/2018, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Κάρλος Μαρτίν, διαψεύδοντας για δεύτερη φορά, ότι η Τουρκία αγοράζει τεθωρακισμένα οχήματα με χρήματα της ΕΕ.
 Η ίδια διάψευση είχε ξαναγίνει πριν από μία εβδομάδα από την Εκπρόσωπο Νατάσα Μπερτώ εις απάντηση σχετικού ερωτήματος κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες.
"Σε ό,τι αφορά την εποπτεία των κονδυλίων", συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος, "δηλαδή σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση του πως τα κονδύλια που παρέχουμε χρησιμοποιούνται", είπε, "υπάρχει εξαιρετικά στενή παρακολούθηση τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε λογιστικό".
"Έχουμε ένα σύστημα εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου, ο εσωτερικός έλεγχος βασίζεται στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία και την Κομισιόν, σε στενή επαφή με του εταίρους μας που τη χρησιμοποιούν".
"Δεν παρέχουμε στρατιωτικό, ή άλλο φονικό εξοπλισμό και ως προς την εποπτεία έχουμε ένα πολύ αυστηρό μηχανισμό", ξεκαθάρισε ο Κάρλος Μαρτίν. Κληθείς εκ νέου να διευκρινίσει αν έχει υπόψιν του αν η Τουρκία έχει αγοράσει με τα προενταξιακά κονδύλια εξοπλισμό που "είναι ή μπορεί και να μοιάζει με στρατιωτικός", ο Κάρλος Μαρτίν ξεκαθάρισε ότι "δεν παρέχουμε ούτε υποστηρίζουμε την Τουρκιά να αγοράσει τέτοιο εξοπλισμό". "Δεν παρέχουμε εξοπλισμό που σταματά ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας", τόνισε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης