Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Handelsblatt: Eλάφρυνση του ελληνικού χρέους πρότειναν στην ευρωζώνη ESM και Γαλλία

Handelsblatt: Eλάφρυνση του ελληνικού χρέους πρότειναν στην ευρωζώνη ESM και Γαλλία
Στη γαλλική πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ενόψει της εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Schaeuble -ως Γερμανός υπουργός Οικονομικών- απέρριπτε κάθε αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας μονότονα ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της.
«Τώρα όμως η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι αυτή η άρνηση του Βερολίνου θα τελειώσει» επισημαίνεται στο δημοσίευμα καθώς στα τέλη Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν να συζητήσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά την άτυπη σύνοδος τους στη Σόφια.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, θα πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος -σε σχέση με τον προκάτοχο του- να συμβιβαστεί.
Αυτό περιμένουν όχι μόνο το SPD αλλά και οι Βρυξέλλες.
«Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποτελέσει την πρώτη δοκιμασία του Scholz: πρέπει να δείξει ότι ακολουθεί διαφορετικό δρόμο στην ευρωπαϊκή πολιτική από ό,τι ο Schaeuble, χωρίς ταυτόχρονα να δείχνει ευάλωτος» επισημαίνεται στο γερμανικό δημοσίευμα.

Η γαλλική πρόταση

Οι πρώτοι υπολογισμοί του ESM και της γαλλικής κυβέρνησης έχουν συνοψιστεί σε έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου και παρ' όλου που πρόκειται για πρώτες σκέψεις, είναι σαφές πόσο εκτεταμένη θα μπορούσε να είναι η ελάφρυνση του χρέους.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το μοντέλο ESM, η διάρκεια ορισμένων δανείων προς την Ελλάδα που εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος από τον EFSF θα μπορούσε να παραταθεί κατά μέσο όρο επτά χρόνια.
Επιπλέον, πληρωμές τόκων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αναβληθούν για πέντε χρόνια.
Οι προτάσεις των Γάλλων προχωρούν ακόμη περισσότερο.
Θέλουν να δαπανήσουν περίπου 25 δισ. δάνεια για δάνεια και να επιτύχουν έτσι μια μέση διάρκεια ζωής 12 ετών.
Επιπλέον, το επιτόκιο για τα δάνεια διάσωσης περιορίζεται σε 2%, που σημαίνει ελάφρυνση κατά 18 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει υπόσχεση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αργότερα.
Για παράδειγμα, ένας νέος μηχανισμός θα συνδέσει την ελάφρυνση του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας έως το 2050.
Και πάλι, ο ESM και η Γαλλία έχουν υποβάλλει σχετικές προτάσεις.
Εάν η μέση πενταετής ανάπτυξη υποχωρήσει κάτω από το 2,8%, η Ελλάδα θα πρέπει να εξαιρεθεί από την αποπληρωμή δανείων στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης.
Με ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 2,8 και 3,4%, η Αθήνα θα πρέπει να επιστρέψει ένα μέρος του χρέους της, από την αύξηση αυτή.
Ο ESM προτείνει να καθοριστούν αποπληρωμές στο 1,5% της οικονομικής παραγωγής μόλις η ανάπτυξη πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο σε ένα έτος, για παράδειγμα κάτω από το 3,25%.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης