Αναλύσεις

Μετ' εμποδίων η υποβολή αιτήσεων για το νέο «Εξοικονομώ» - ΤΕΕ: Ίσως τεθεί ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας

Μετ' εμποδίων η υποβολή αιτήσεων για το νέο «Εξοικονομώ» - ΤΕΕ: Ίσως τεθεί ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας
Από τις δώδεκα ώρες που θεωρητικά ήταν ενεργοποιημένο τη Δευτέρα (2/4) το πληροφοριακό σύστημα, σχεδόν τις μισές ώρες αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τους ενδιαφερόμενους
Με προβλήματα συνοδεύτηκε η χθεσινή πρεμιέρα υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από μηχανικούς στο Λεκανοπέδιο που επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να καταχωρίσουν στοιχεία πελατών τους, το πληροφοριακό σύστημα πρακτικά δεν λειτουργούσε από τις 8:30 το πρωί έως τουλάχιστον τις 14:00.
Όπως επισημαίνουν, αν και η πλατφόρμα ήταν τυπικά ενεργοποιημένη, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν αδύνατον να γίνουν υποβολές αιτήσεων, καθώς είτε παρουσιάζονταν προβλήματα που δεν επέτρεπαν τη μετάβαση από το ένα βήμα στο επόμενο, είτε κατά τη μετάβαση... εξαφανιζόταν η αίτηση.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι αστοχίες της πλατφόρμας αντιμετωπίσθηκαν περίπου στις 14:00, με συνέπεια στη συνέχεια και έως τις 20:00 το βράδυ το σύστημα να λειτουργεί κανονικά.
Ωστόσο, τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν το πρωί είχαν ως συνέπεια, από τις 12 ώρες που θεωρητικά ήταν ενεργοποιημένο χθες το πληροφοριακό σύστημα, για 5,5 ώρες να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Στην προβληματική χθεσινή έναρξη υποβολής αιτήσεων στην Αττική και το Νότιο Αιγαίο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο οποίος επισήμανε ότι συνεχίστηκαν για μία ακόμη εβδομάδα οι τεχνικές δυσκολίες στις επιβεβαιώσεις στοιχείων και ολοκλήρωσης των αιτήσεων, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το ΤΕΕ από δεκάδες μηχανικούς που προσπαθούσαν από το πρωί να εξυπηρετήσουν τους πελάτες – εντολείς τους.

Θέμα νομιμότητας της διαδικασίας

Μάλιστα, ο κ. Στασινός επισήμανε πως μπορεί να υπάρξει ζήτημα νομιμότητας για όσους δεν καταφέρουν να ενταχθούν λόγω αδυναμιών του συστήματος.
«Είναι αδιανόητο κάποιοι να ξεκινούν τη συμπλήρωση της αίτησης και να “κολλάει” το σύστημα, ενώ κάποιοι άλλοι να εξυπηρετούνται κανονικά. Κάναμε δεκάδες προτάσεις για την καλύτερη και αρτιότερη οργάνωση της διαδικασίας αλλά δεν εισακούστηκαν. Στο σημείο που έχει φτάσει το πρόγραμμα, η μόνη λύση, πλέον, που διασφαλίζει τουλάχιστον τη νομιμότητα, είναι να ενταχθούν όλοι όσοι ξεκινήσουν την αίτησή τους εντός της προθεσμίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Ενέργειας, κατά τη χθεσινή ημέρα περίπου 5.000 νοικοκυριά οριστικοποίησαν την αίτηση υπαγωγής (4.747 στην Αττική και 151 στο Νότιο Αιγαίο) και περισσότεροι από 5.000 ενδιαφερόμενοι έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα και συμπληρώνουν την αίτηση (4.858 στην Αττική και 272 στο Νότιο Αιγαίο).
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου σήμερα Τρίτη (3/4), από τις 8:00 έως τις 20:00, για τις δύο αυτές Περιφέρειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης