Αναλύσεις

Aνεβαίνουν οι τόνοι: Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό και όχι σουλτάνο η απάντηση Μαξίμου στον Ερντογάν

Aνεβαίνουν οι τόνοι: Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό και όχι σουλτάνο η απάντηση Μαξίμου στον Ερντογάν
Ο Erdogan χαρακτήρισε επί της ουσίας ανακόλουθο τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα -  Απαντώντας η Αθήνα αποσυσχετίζει τις δύο υποθέσεις και υπενθυμίζει στον Τούρκο πρόεδρο, πως είναι κράτος δικαίου.
Απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση το ανατολίτικο παζάρι, που πρότεινε ο Recep Tayyip Erdogan ο οποίος νωρίτερα είχε συσχετίσει την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με εκείνη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Στον Τούρκο πρόεδρο και την έμμεση πρόταση για ανταλλαγή το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απαντά, πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και όχι Πρωθυπουργό και όχι Σουλτάνο.
Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου περί υποσχέσεων Τσίπρα για παράδοση των «8» το Μαξίμου τους απορρίπτει κατηγορηματικά και προσθέτει, πως ο Erdogan είχε την ευκαιρία να θέσει το θέμα δημόσια κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 2017.
Ειδικότερα, ο Erdogan σήμερα (1/4/2018) συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ντυμένος με στολή παραλλαγής, κατά την επίσκεψή του στην Αντιόχεια και σε συγκέντρωση στρατιωτικών προχώρησε στη σύνδεση των δύο αυτών θεμάτων ξεκαθαρίζοντας πως τον λόγο για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών την έχει ο ίδιος.
Παράλληλα ο Erdogan χαρακτήρισε επί της ουσίας ανακόλουθο τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ από τα «πυρά» του δεν ξέφυγαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Ξέρετε, κάποιοι προσπάθησαν να με σκοτώσουν και διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο.
Τότε ο Τσίπρας μου είχε πει ότι ‘’σε 10 – 15 μέρες θα το κανονίσω’’. Πέρασαν μήνες και χρόνια και ακόμη να το κανονίσει.
Και τώρα ψάχνουν να τους προστατεύσουν. Πριν από λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Έλληνες που παραβίασαν τα σύνορα. Ξεσηκώθηκε όλη η Δύση.
Μας είπαν ‘’είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους σε εμάς’’. Λυπάμαι, είμαστε κράτος δικαίου.
Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Σταματήστε.
Για αυτούς τους τρομοκράτες δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Κατά  τα άλλα ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε την εισβολή των δυνάμεων της Τουρκίας στο συριακό έδαφος λέγοντας ότι ο τουρκικός στρατός εξουδετέρωσε 3852 τρομοκράτες και έδωσε μεγαλύτερη ισχύ στη χώρα.

Μαξίμου: Η Ελλάδα έχει Πρωθυπουργό και όχι Σουλτάνο

Δριμεία κριτική στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan ασκεί το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τη σύνδεση του θέματος των «οκτώ» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς αλλά και τα λεγόμενά του σήμερα (1/4/2018) περί υποσχέσεων από τον Αλέξη Τσίπρα για παράδοση των Τούρκων αξιωματικών.
«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις, σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.
Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις», αναφέρει το Μαξίμου.
«Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας», καταλήγει το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά, που ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρεται στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών.
Στις 28 Μαρτίου 2018 και μετά την επιστροφή του από τη Βάρνα και τη Σύνοδο με την ΕΕ είχε θέσει το θέμα της ανταλλαγής  
«Μιλήσαμε και για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον Erdogan οι Ευρωπαίοι του είπαν: «Eίστε μια μεγάλη χώρα, ένας μεγάλος Πρόεδρος, εξασφαλίστε την απελευθέρωση εκείνων των δύο στρατιωτών».

Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα

Η σύνδεση των δύο αυτών θεμάτων από τον Erdogan έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.
Με νέα προκλητική ανακοίνωση η Άγκυρα ισχυρίστηκε, πως η τουρκική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται.
Αφορμή στάθηκε η ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμπερίληψη από την Ελλάδα των βραχονησίδων των Ιμίων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ, «Natura 2000».
Ο Τούρκος εκπρόσωπος Hami Aksoy έκανε λόγο για εκμετάλλευση από πλευράς της Ελλάδας των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ με πολιτικό κίνητρο, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια.
Επίσης καλεί την ΕΕ να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, η νέα τουρκική προκλητική ανακοίνωση εξεδόθη σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η επιθετικότητα της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ οξύνεται, παράλληλα με τις διεκδικήσεις Erdogan στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και κυρίως σε Συρία και Ιράκ.
Το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας  ήλθε να ολοκληρώσει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Binali Yildirim, ο οποίος συνέστησε στους Έλληνες να μην ξεχνούν το 1922 και τη μικρασιατική καταστροφή.
Εξάλλου με νέες εμπρηστικές δηλώσεις επανήλθε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim, απαντώντας στον Έλληνα υπουργό Εθνικής  Άμυνας Πάνο Καμμένο και τα λεγόμενά του περί ήττας της Τουρκίας το 1821.
Ο Yildirim, τόνισε πως κανένας δεν θα πρέπει να βγάλει από το μυαλό του την 9η Σεπτεμβρίου του 1922, αναφερόμενος στη μικρασιατική καταστροφή.
Επίσης έκανε λόγο για «κουρσάρους του Αιγαίου» που προσπαθούν να θολώσουν τον αγώνα της που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον της τρομοκρατίας πέραν των συνόρων της.
«Να μην τρέχετε πίσω από τα άδεια όνειρα του Αιγαίου και της Κύπρου», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα βιβλία ιστορίας γράφουν για την τύχη εκείνων που είχαν κάνει και προηγουμένως άδεια όνειρα για το Αιγαίο και την Κύπρο».
Τόνισε επίσης «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει ‘σας ευχαριστώ’ υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές.
Δεν θα ανεχτούμε ποτέ κύκλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Να μην βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922 εκείνοι που κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου».

Πηγή:www.bankingnews.gr  
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης