Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Απώλεια 14.500 θέσεων εργασίας στη Δυτική Μακεδονία λόγω απανθαρακοποίησης – Τι προτείνει το ΤΕΕ για ανακοπή της κρίσης

Απώλεια 14.500 θέσεων εργασίας στη Δυτική Μακεδονία λόγω απανθαρακοποίησης – Τι προτείνει το ΤΕΕ για ανακοπή της κρίσης
Εάν δεν δρομολογηθούν άμεσα αναπτυξιακές δράσεις μεγάλης κλίμακας και ισχυρού δείκτη στήριξης της απασχόλησης, θα επέλθει ισχυρή αποβιομηχάνιση και απώλεια του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής
Τον κώδωνα του κινδύνου για το κενό στη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας, που θα δημιουργήσει στη Δυτική Μακεδονία η μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα, κρούει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας.
Τις ανησυχίες του αποτυπώνει στην πρόσφατη έρευνά του υπό τον τίτλο: Επικαιροποίηση μελέτης «Εκτίμηση του κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής» - Αποτίμηση της συνεισφοράς των οικονομικών κλάδων στο παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας με έμφαση στην επίδραση της λιγνιτικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η περαιτέρω απεξάρτηση από τον λιγνίτη θα προκαλέσει την απώλεια 14.500 θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία.
Έτσι, αν σε αυτές προστεθούν οι 10.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί στη βιομηχανία λιγνίτη από το 2004,  τότε σε όλη αυτή την χρονική περίοδος η απώλεια θέσεων θα αγγίξει το 70%.
Ενδεικτικό του ρόλου που έχει το ορυκτό καύσιμο στην τοπική οικονομία είναι πως, με βάση την έρευνα, η Δυτική Μακεδονία εισήλθε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης το 2006, αρκετά πριν από την έναρξη της εθνικής οικονομικής κρίσης (2009), ενώ τα αποτελέσματα της κρίσης εμφάνισαν ηπιότερα χαρακτηριστικά συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ένα γεγονός που σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα μονοκαλλιέργειας με επίκεντρο τη ΔΕΗ και την ισχυρή εξάρτηση της τοπικής αγοράς εργασίας από τη βιομηχανία λιγνίτη.

Ανάγκη για νέες αναπτυξιακές δράσεις

Την ίδια στιγμή, δεν διαφαίνονται οικονομικοί κλάδοι που σε τοπικό επίπεδο να συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά λύσεων αντικατάστασης της λιγνιτικής δραστηριότητας, όσον αφορά την δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδήματος.
«Σε επίπεδο Περιφέρειας, δεν υπάρχουν δυναμικοί παραγωγικοί κλάδοι οι οποίοι θα μπορούσαν σωρευτικά, στο ορατό τουλάχιστον μέλλον, να υποκαταστήσουν τη φθίνουσα λιγνιτική δραστηριότητα, τόσο με όρους απασχόλησης όσο και με όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δελτίο Τύπου του παραρτήματος του ΤΕΕ.
Με βάση την έκθεση, εάν δεν δρομολογηθούν άμεσα αναπτυξιακές δράσεις μεγάλης κλίμακας και ισχυρού δείκτη στήριξης της απασχόλησης, θα επέλθει ισχυρή αποβιομηχάνιση, απώλεια του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής, κίνδυνος αποσταθεροποίησης του παραγωγικού ιστού με δυσκολία ανάταξης της τοπικής οικονομίας.
«Αυτών δεδομένων η διαμόρφωση μιας Νέας Συμφωνίας (New Deal) για την αξιοποίηση του λιγνίτη σε τεχνολογίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα. Δρομολογώντας παράλληλα ένα πολυετές σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής, με έμφαση στους κλάδους που μπορούν να αποκτήσουν δυναμικά χαρακτηριστικά ως προς τους δείκτες παραγωγής, απασχόλησης και εισοδήματος και να πυροδοτήσουν την δραστηριοποίηση τοπικών δορυφορικών επιχειρήσεων μικρής και μεσαίας κλίμακας», καταλήγει το δελτίο Τύπου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης