Αναλύσεις

«Χτύπησε ταβάνι» το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ρεύματος – Τι διαπιστώνουν ΔΕΗ και εναλλακτικοί πάροχοι

«Χτύπησε ταβάνι» το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ρεύματος – Τι διαπιστώνουν  ΔΕΗ και εναλλακτικοί πάροχοι
Βολές κατά των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, καθώς σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εξασφαλίζουν οι εταιρίες μέσω της διαδικασίας εξάγονται σε άλλες χώρες, με συνέπεια να μην χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που διατέθηκαν
Αν και από διαφορετική σκοπιά, ΔΕΗ και εναλλακτικοί πάροχοι εκτιμούν πως μόνο τυχαίο δεν είναι που το μερίδιο της Δημόσιας Επιχείρησης παραμένει εδώ και καιρό παγιωμένο στο 85%, δίνοντας από μικρές έως και ελάχιστες πιθανότητες να ξεκινήσει εκ νέου η καθοδική του πορεία.
Μάλιστα, η σύγκλιση των απόψεων των δύο πλευρών, αλλά και τα εκ διαμέτρου αντίθετα επιχειρήματα που τους οδηγούν στην ίδια εκτίμηση, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά χθες στη χθεσινή (28/3) ημερίδα του ΙΕΝΕ με τίτλο «H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση - Τελευταίες Εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη».
«Η αγορά δεν πρόκειται να ανοίξει», δήλωσε χαρακτηριστικά στο συνέδριο ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίου, επισημαίνοντας ως εμπόδιο τη Χρέωση Προμηθευτή που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα ως νέο έσοδο του ΕΛΑΠΕ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η χρέωση είναι αρκετά υψηλή, αγγίζοντας τα 7 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), με συνέπεια να προστίθεται ως μία σημαντική επιβάρυνση στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων.
Όπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο βάρος για τον ΕΛΑΠΕ επωμίζεται η ΔΕΗ, ως κυρίαρχος «παίκτης» στη λιανική αγορά, κάτι που μεταφράζεται για τη Δημόσια Επιχείρηση σε ένα ποσό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Ωστόσο, έχει επιλέξει να μην μετακυλίσει το ποσό στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων της, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα οικονομικά της.

Αποτυχία οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Παράλληλα, το στέλεχος του Ομίλου Μυτιληναίου για μία ακόμη φορά έβαλε κατά των δημοπρασιών δημοπρασίες ΝΟΜΕ, δηλαδή του μόνου διαθέσιμου αυτή τη στιγμή εργαλείου για τη διαμόρφωση ελκυστικών τιμολογίων από τους εναλλακτικούς παρόχους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τα ΝΟΜΕ έχουν αποτύχει πλήρως», μία εκτίμηση που είχε κάνει από την εποχή που θεσπίσθηκαν.
Κάτι που απέδωσε στο γεγονός ότι σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τις δημοπρασίες εξάγονται σε άλλες χώρες, με συνέπεια να μην χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που διατέθηκαν.
Για «βάλτωμα» της λιανικής αγοράς μίλησε και ο Aνδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας στην Elpedison, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάσχεση της περαιτέρω απελευθέρωσης που προκαλεί η έκρηξη των ρευματοκλοπών.
Όπως επισήμανε, το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι πως ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος πραγματοποιεί τους σχετικούς ελέγχους, δεν έχει οικονομικό κίνητρο για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, καθώς η όποια ζημία μετακυλίεται στους προμηθευτές.
Ως συνέπεια, το φαινόμενο δεν παρουσιάζει σημάδια κάμψης.
Στασιμότητα στη λιανική αγορά διαπίστωσε και ο Σταύρος Γούτσος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, αποδίδοντάς την ωστόσο στην ιδιαιτερότητα που έχει το πελατολόγιο της Δημόσιας Επιχείρησης, από το οποίο περίπου το 50% ανήκει σε ειδικές κατηγορίες καταναλωτών (όπως δικαιούχους του ΚΟΤ ή αγρότες), που δεν έχουν κίνητρο να αλλάξουν πάροχο.
Παράλληλα, όπως ανέφερε το στέλεχος της ΔΕΗ, οι ανταγωνιστές της διεκδικούν μία περιορισμένη μερίδα από το υπόλοιπο πελατολόγιο, δηλαδή αποκλειστικά τους καταναλωτές που υπόσχονται μεγαλύτερο κέρδος (π.χ. μέση τάση) με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης