Αναλύσεις

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αναβάθμιση των F-16

tags :
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αναβάθμιση των F-16
Αναμένονται και πρόσθετα κινδύλια για την ΕΑΒ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αναβάθμιση των F-16 ενώ υπολογίζεται ότι θα προκύψουν επιπλέον 250 εκατ ευρώ που θα βοηθήσουν την ΕΑΒ και άλλες ελληνικές εταιρίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή της Κυριακής  25/3/2018.
Αναλυτικά:
Τον κίνδυνο ατυχήματος, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν την κρισιμότερη καμπή των τελευταίων δεκαετιών, προσέγγισαν οι δύο χώρες την περασμένη Πέμπτη, όταν σε μια έξαρση προκλητικότητας, δύο τουρκικά F-16 παρενόχλησαν εν μέσω θυελλωδών ανέμων το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή από τη Στρογγύλη στη Ρόδο.
Δύο τουρκικά F-16 με εντολή να αναγνωρίσουν οπτικά το ελληνικό Σινούκ, απογειώθηκαν από τη βάση του Νταλαμάν και περί τις 17.30, στη διαδρομή του Σινούκ από τη Στρογγύλη προς τη Μαρίτσα της Ρόδου, έφθασαν να πετούν με καθοδική πορεία έως και 2.000 πόδια πάνω από το ελληνικό ελικόπτερο. Η αναχαίτισή τους έγινε σε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες από δύο F-16 που απογειώθηκαν από τη Σούδα και έφθασαν ώς το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.
Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει θορυβήσει την Αθήνα, καθώς πραγματοποιείται έπειτα από μόλις λίγες ημέρες «νηνεμίας» πάνω από το Αιγαίο και ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται για τουλάχιστον ένα μήνα σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί ο συμβολισμός μιας τόσο ακραίας κίνησης, την ίδια ημέρα μετά το σκληρό ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της τουρκικής επιθετικότητας
Στο πλαίσιο της συνολικότερης τουρκικής τάσης αναθεωρητισμού, αλλά και της εμφανώς επαπειλούμενης πλήρους ανατροπής της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή, φαίνεται ότι επιταχύνεται και η λήψη ορισμένων χρονιζουσών αποφάσεων, όπως η αναβάθμιση των 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκε η συγκεκριμένη συμφωνία και, μάλιστα, καταγράφηκε και μια διχογνωμία περί του ποιος από τους δύο θα την ανακοινώσει.
Πέρα από το κόστος του 1,1 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι στη διάρκεια του προγράμματος θα προκύψουν και επιπλέον 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ωφελήσουν την ΕΑΒ (μέσω συμπαραγωγών με τη Lockheed Martin) και Ελληνες υποκατασκευαστές.
Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής 24-25/3/2018
www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης