Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Κρίσιμες συναντήσεις Κοτζιά στην ΠΓΔΜ για την ονομασία

Κρίσιμες συναντήσεις Κοτζιά στην ΠΓΔΜ για την ονομασία
Μπαράζ επαφών θα έχει στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών
Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ N. Dimitrov έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει σήμερα Παρασκευή 23/3 κρίσιμες συναντήσεις για το μέλλον των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο κ.Κοτζιάς θα συναντηθεί αργότερα και εντός της ημέρας και με τον πρωθυπουργό Z. Zaev.

Η επίσκεψη του κ.Κοτζιά, η πρώτη επίσημη Έλληνα αξιωματούχου ύστερα από 12 χρόνια με απευθείας πτήση από Αθήνα προς Σκόπια, αλλά και οι συνομιλίες του με τους Σκοπιανούς αξιωματούχους θα δείξουν σε ποιο σημείο βρίσκονται έως σήμερα οι διαπραγματεύσεις και κατά πόσο υπάρχει περιθώριο για την εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν στο θέμα της ονομασίας και του αλυτρωτισμού, αν και τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ άρχισε τις επαφές του με τον Σκοπιανό ομόλογο του, N. Dimitrov.
Βάσει του προγράμματος οι δύο ΥΠΕΞ θα έχουν κατ’ιδίαν συνάντηση ενώ θα ακολουθήσουν και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Κατόπιν των συναντήσεων αυτών, θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου του Ν. Κοτζιά και του κ.Dimitrov αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.
Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, B. Osmani και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Zoran Zaev.
Στις 13:00 μετά το το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Talat Xhaferi και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Ali Ahmeti, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, H. Mickoski.
Χθες το βράδυ, ο κ. Κοτζιάς είχε δείπνο με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ N. Dimitrov, με τον οποίο και συζήτησε επί των δύο προσχεδίων που αντάλλαξαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ τις τελευταίες ημέρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης