Αναλύσεις

Προβληματισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την πτώση και τις μεγάλες διακυμάνσεις της Οριακής Τιμής Συστήματος

Προβληματισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την πτώση και τις μεγάλες διακυμάνσεις της Οριακής Τιμής Συστήματος
Αιτία του φαινομένου οι αυξημένες ποσότητες υδροηλεκτρικής παραγωγής, αλλά και η υψηλή παραγωγή από τις υπόλοιπες ΑΠΕ
Θα συνεχιστεί όπως όλα δείχνουν και το επόμενο διάστημα η αναστάτωση στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) να διαμορφώνεται κάθε εβδομάδα  σε ολοένα χαμηλότερα επίπεδα και τις διακυμάνσεις της εντός της ημέρας να είναι εξαιρετικά μεγάλες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ώρες που καταγράφεται μηδενική ΟΤΣ και άλλες που σκαρφαλώνει στα 75 ευρώ/MWh.
Κύρια αιτία αυτής της αναστάτωσης είναι οι αυξημένες ποσότητες υδροηλεκτρικής παραγωγής που διαθέτει η ΔΕΗ στο σύστημα προκειμένου να προστατεύσει τους ταμιευτήρες της, αλλά και η υψηλή παραγωγή από ΑΠΕ.
Την ίδια ώρα οι υψηλές τιμές στην Ιταλία ευνοούν τις εξαγωγές με αποτέλεσμα κάποιες ώρες να αυξάνονται οι τιμές κατακόρυφα.
Η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί τόσο λόγω της διατήρησης των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την παραγωγή από ΑΠΕ όσο και λόγω της συνέχισης από τη ΔΕΗ της διάθεσης αυξημένων ποσοτήτων υδροηλεκτρικής παραγωγής, ενώ η ζήτηση κυμαίνεται σε σχετικώς χαμηλά, αλλά φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Στα ύψη τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα συνεχίσει την αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή λόγω των πολύ υψηλών εισροών στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της σταθμών και των ήδη πολύ υψηλών υδατικών της αποθεμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΗ τα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων βρίσκονται στα επίπεδα των 2.690 GWh, αυξημένα κατά περίπου 18,5% σε σχέση με τα αποθέματα του μέσου όρου της τριετίας 2015-2017 (περίπου 2.497 GWh).
Τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων είναι κατά περίπου 16,2% αυξημένα σε σχέση με τα στατιστικά μέγιστα αποδεκτά αποθέματα της περιόδου (2.546 Gwh), ως συνέπεια των αυξημένων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.
Έτσι θα συνεχιστεί η αυξημένη χρήση των λεγόμενων «υποχρεωτικών νερών», συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ που έχει και την ευθύνη της κατανομής της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά τρόπο που να μη δημιουργεί μεγάλες αναταράξεις στην αγορά.

«Κλειδί» ο τρόπος κατανομής

Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και έχουν το βλέμμα στραμμένο κυρίως προς τον ΑΔΜΗΕ, αφού θεωρούν ότι η εκτόνωση των ταμιευτήρων της ΔΕΗ είναι υποχρεωτική, αλλά έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος κατανομής των «υποχρεωτικών νερών».         
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες (ως και τη Δευτέρα 19 Μαρτίου) η μέση ΟΤΣ είχε υποχωρήσει 22% και όσο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ή και να μειωθεί περισσότερο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ΟΤΣ από 54,21 ευρώ/MWH που είχε διαμορφωθεί την εβδομάδα από 19/2/18 ως 25/ 2/18, όταν η συμμετοχή των νερών στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν μόλις 9%, έπεσε στα 42,32 ευρώ/MWh την εβδομάδα από 12/3 ως 18/3/2018, οπότε η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών αυξήθηκε  στο 26% της ηλεκτροπαραγωγής.
Χθες το απόγευμα η ΟΤΣ κυμαινόταν στα 48,789 ευρώ/MWh

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης