Αναλύσεις

Μανιάτης: Απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) από τη γραφειοκρατία

Μανιάτης: Απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) από τη γραφειοκρατία
Το μεγάλο θέμα της γραφειοκρατίας (έως βαθμού παραλογισμού) από την αξιοποίηση των ερευνητικών κονδυλίων των Ελλήνων ακαδημαϊκών που χειρίζονται τα ελληνικά Πανεπιστήμια μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), αναδεικνύει ο καθ. Γιάννης Μανιάτης με σχετική επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο, ζητώντας είτε τον μετασχηματισμό τους σε Ν.Π.Ι.Δ., είτε την ένταξή τους στις πανεπιστημιακές εταιρείες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Κύριε Υπουργέ,
μετά από πρόταση της τρόικας που αποδεχθήκατε, εντάχθηκαν πρόσφατα οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των ελληνικών Πανεπιστημίων στη Γενική Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία και στην ουσία οι Έλληνες πανεπιστημιακοί αντί να επενδύουν το χρόνο τους στο να προσελκύουν χρηματοδοτούμενα ανταγωνιστικά προγράμματα από το εξωτερικό και να αναπτύσσουν την έρευνα και την καινοτομία, να ασχολούνται στο 80% του χρόνου τους με τη συμπλήρωση γραφειοκρατικών εντύπων που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας ή και του παραλογισμού.
Επειδή, ως ακαδημαϊκός δάσκαλος κι εσείς, φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε την τρομακτική αρνητική επίπτωση που έχει η απόφασή σας αυτή στην ανάπτυξη των εθνικών ερευνητικών πρωτοβουλιών, σας προτείνουμε είτε να μετασχηματίσετε τους Ε.Λ.Κ.Ε. σε Ν.Π.Ι.Δ. που ελέγχονται από το Πανεπιστήμιο, είτε να εντάξετε τους Λογαριασμούς αυτούς στις εταιρείες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας που έχουν δημιουργηθεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια κι ελέγχονται επίσης από τη Σύγκλητο. Και στις δύο περιπτώσεις που προτείνουμε, είναι απόλυτα διασφαλισμένη η διαφανής και αξιοκρατική αξιοποίηση των κονδυλίων και μειώνεται σημαντικά η σπατάλη του πολύτιμου χρόνου των Ελλήνων ερευνητών σε άχρηστες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να μετασχηματίσετε τους Ε.Λ.Κ.Ε. σε ευέλικτα οικονομικά σχήματα που μειώνουν τη γραφειοκρατία;



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης