Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τ. Έλληνας: Μία επιτυχία της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 αλλάζει άρδην τα δεδομένα

Τ. Έλληνας: Μία επιτυχία της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 αλλάζει άρδην τα δεδομένα
Τα αποτελέσματα των σεισμολογικών ερευνών δημιουργούν εύλογα αισιοδοξία για την ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο
Την εκτίμηση ότι ενδεχόμενη μεγάλη επιτυχία στη γεώτρηση που θα διενεργήσει η ExxonMobil στο τεμάχιο 10, στα τέλη του 2018, θα αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή κατά πολύ, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της E-C Natural Hydrocarbons Company Τσαρλς Έλληνας.
Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Eastern Mediterranean Gas που πραγματοποιείται το διήμερο 21 – 22 Μαρτίου 2018 στη Λευκωσία, ο εμπειρογνώμονας εστίασε στις πιθανότητες της Αιγύπτου να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και τη νέα νομοθεσία που ανοίγει την αγορά ενέργειας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Εξέφρασε την άποψη ότι αν αυτό καταστεί εφικτό, θα είναι μια θετική εξέλιξη για ολόκληρη την περιοχή.
Παράλληλα, επανάλαβε την θέση του ότι οι τιμές φυσικού αερίου παγκοσμίως θα συνεχίσουν να είναι χαμηλές, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος το φυσικό αέριο της περιοχής να καταστεί ανταγωνιστικό.
Αναφερόμενος στις προοπτικές για περαιτέρω ανακαλύψεις στην Κύπρο ο κ. Έλληνας είπε ότι «υπάρχουν σοβαρές προοπτικές και έχω πολλές ελπίδες για την γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα πραγματοποιηθεί ως το τέλος του χρόνου, ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία», προσθέτοντας ότι αν όντως συμβεί αυτό «τότε αυτό θα αλλάξουν τα δεδομένα στην περιοχή κατά πολύ».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αισιοδοξία σημαντικής ανακάλυψης στο τεμάχιο 10, ο κ. Έλληνας διευκρίνισε ότι πρόκειται για ελπίδα στη βάση των αποτελεσμάτων των σεισμολογικών ερευνών.
Σε ερώτηση πως ο ίδιος προτείνει ότι μπορεί να υπερπηδηθεί ο σκόπελος των χαμηλών τιμών απάντησε ότι εάν εξευρεθεί σημαντική ανακάλυψη στο τεμάχιο 10, τότε είναι πολύ πιθανόν η ExxonMobil να ενδιαφερθεί για την κατασκευή μεγάλου τερματικού υγροποίησης, τουλάχιστον 4 μονάδων υγροποίησης (train) στην Κύπρο, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούν να αξιοποιηθούν και τα κοιτάσματα Αφροδίτης και Καλυψούς.
Η ExxonMobil, σημείωσε, μπορεί να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες για την υγροποίηση του φυσικού αερίου, οι οποίες μειώνουν κατά πολύ το κόστος, πετυχαίνοντας έτσι να καταστεί το κυπριακό φυσικό αέριο ανταγωνιστικό για εξαγωγή.
Υπενθυμίζεται πως η ExxonMobil έχει εξασφαλίσει σε συνεργασία με την Qatar Petroleum την άδεια εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης