Αναλύσεις

Εξοικονομώ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων

Εξοικονομώ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων
UPD - Σε κανονική λειτουργία έχει τεθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για την υποβολή των αιτήσεων.
Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί, το σύστημα άνοιξε, δίνοντας τη δυνατότητα στους δικαιούχους να προχωρήσουν κανονικά στην υποβολή των αιτήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα της πλατφόρμας του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» πήγαινε από αναβολή σε αναβολή.
Ενδεικτικά, από νωρίς χθες (20/3) το πρωί σύστημα δεν λειτουργούσε, με το ΥΠΕΝ να δίνει νέα ώρα έναρξης για την υποβολή των αιτήσεων στις 8 το απόγευμα.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, με αποτέλεσμα το «ραντεβού» να ανανεώνεται για σήμερα (21/3) στις 10 το πρωί, αφού και η νέα σημερινή προγραμματισμένη ώρα στις 8 το πρωί έπεσε στο κενό.

 
Το WEN έγραφε νωρίτερα ότι:

Κάθε άλλο παρά έτοιμη να ξεκινήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή αποδεικνύεται πως ήταν τελικά η εφαρμογή του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», μετά τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποδοχής των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα.
Και αυτό τη στιγμή που το εν λόγω πρόγραμμα μετρά ήδη περίπου δύο χρόνια καθυστερήσεων, ενώ υπήρχε η προηγούμενη εμπειρία υλοποίησης ανάλογου προγράμματος το 2011 που πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Τα τεχνικά προβλήματα που ανάγκασαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, επιδεινώθηκαν από το γεγονός του μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων που προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση λόγω της σειράς προτεραιότητας με την οποία θα εγκρίνονταν αυτές.
Υπενθυμίζεται πως στο νέο πρόγραμμα επιδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους θα εντάσσονταν μόλις περί τα 40.000 νοικοκυριά και μάλιστα αυτά που θα υπέβαλλαν πρώτα τη σχετική αίτηση.
Πάντως, χθες (19/3) το υπουργείο Ενέργειας υποστήριζε ότι η λειτουργία της πλατφόρμας ομαλοποιήθηκε στην πορεία, καθώς αντιμετωπίστηκαν τα όποια εμπόδια.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, περίπου 14.500 ενδιαφερόμενοι ξεκίνησαν κατά την πρώτη ημέρα να καταχωρίζουν στοιχεία, από τους οποίους 6.500 έφτασαν μέχρι το τελικό στάδιο, ενώ ήδη περί τις 500 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν και πρωτοκολλήθηκαν.
Το ΥΠΕΝ σημείωνε, επίσης, πως η ροή των αιτούντων τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθεί σε φυσιολογικά πλαίσια και η ηλεκτρονική πλατφόρμα να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο εκ νέου αναβολής της λειτουργίας του.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, όμως, του ΥΠΕΝ, το σύστημα βγήκε και πάλι σήμερα (20/3) εκτός λειτουργίας και προς ώρας είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει εκ νέου για να δεχτεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Ωστόσο, στην εκτός λειτουργίας ηλεκτρονική πλατφόρμα αναφερόταν πως αυτή θα τεθεί ξανά σε λειτουργία στις 8 σήμερα (20/3) το απόγευμα.
Πάντως και ενώ η πλατφόρμα παρέμενε εκτός λειτουργίας 40 λεπτά μετά τις 8 το υπουργείο Ενέργειας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση :
"Συνεχίστηκε ομαλά και σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τη δεύτερη ημέρα:
οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα φτάνουν, πλέον τους 17.500, καταγράφοντας μια αύξηση 3.000 εγγεγραμμένων σε σχέση με την πρώτη ημέρα
μεγάλη αύξηση σημειώνεται στον αριθμό των αιτήσεων που έχουν πρωτοκολληθεί, καθώς πλέον φτάνουν τις 6.000, έναντι μόλις 500 αιτήσεων κατά την πρώτη ημέρα.
Φαίνεται, δηλαδή, αφενός να περιορίζεται η εισροή νέων δυνητικών ωφελούμενων, καθώς εξαντλείται η δεξαμενή ενδιαφερόμενων, αφετέρου να αυξάνεται η εκροή των αιτήσεων προς υπαγωγή, καθώς όλο και περισσότεροι ολοκληρώνουν τη διαδικασία.
Αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου, προκειμένου να συνεχιστεί η υποβολή των αιτήσεων".

H N.Δ
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για φαρσοκωμωδία.
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, με αφορμή την δυσλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ανέφερε πως το νέο «Εξοικονομώ» εξελίσσεται σε φαρσοκωμωδία και σημειώνει πως για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται η παροιμιώδης ανικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
«Ύστερα από τρία χρόνια αναμονής, τρεις αναβολές, την αλλαγή του τρόπου υποβολής των αιτήσεων, τη δημόσια συγγνώμη του Υπουργού αλλά και τις διαβεβαιώσεις ότι όλα τα τεχνικά προβλήματα έχουν, τάχα, επιλυθεί, τελικά σήμερα το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» κατέρρευσε και πάλι.
Η νέα αυτή αποτυχία δεν μας εκπλήσσει, δυστυχώς, καθόλου. Είναι απολύτως αναμενόμενη από μια κυβέρνηση που είναι ικανή μόνο να εγκαινιάζει τα έργα των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Η θέση του ΤΕΕ

Αναβολή και δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της πλατφόρμας προτείνει το ΤΕΕ.
Ειδικότερα, σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα προβλήματα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου εξοικονομώ συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στις περιφέρειες που έχει ανοίξει το σύστημα.
Η παράταση της προηγούμενης εβδομάδας που έδωσε το ΥΠΕΝ προφανώς δεν υπήρξε αρκετή για να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά προβλήματα, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν χιλιάδες μηχανικούς και πολίτες.
Τα κεντρικά γραφεία του ΤΕΕ αλλά και τα Περιφερειακά Τμήματα έχουν κατακλυστεί από διαμαρτυρίες μηχανικών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες – εντολείς τους.
Δεδομένης της επιλογής για χρονική σειρά προτεραιότητας, η μη διαθεσιμότητα του συστήματος δημιουργεί αίσθημα αδικίας και έντονο εκνευρισμό. Το Υπουργείο οφείλει να αναγνωρίσει την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις και να δώσει τώρα λύσεις, τεχνικά άρτιες, που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της πλατφόρμας.
Το στελεχιακό δυναμικό ΤΕΕ, όπως βοηθήσαμε στη σύνταξη του νέου ΚΕΝΑΚ και στις Τεχνικές Οδηγίες εφαρμογής του για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να βοηθήσουμε σε ο,τιδήποτε χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί με ορθό και άρτιο τρόπο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Επαναλαμβάνω την πρότασή μας: μικρή αναβολή και δοκιμαστική περίοδος της πλατφόρμας, αφού επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα και παράλληλη υιοθέτηση των προτάσεων μας για όλα τα ζητήματα εφαρμογής.

Αν το ΥΠΕΝ το επιθυμεί, το ΤΕΕ, με την τεχνογνωσία που έχει σε σύνθετα συστήματα, λόγω:

• της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης, που εξυπηρετεί επί σχεδόν μία δεκαετία χιλιάδες μηχανικούς, και έχει πραγματοποιήσει εκατομμύρια συναλλαγές,
• της προετοιμασίας του σχεδόν έτοιμου ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών
• του σχεδιασμού του συστήματος της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου,
μπορεί να συνδράμει τη Πολιτεία και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πλατφόρμα του νέου εξοικονομώ.
Η αγωνία χιλιάδων πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν και η ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν επί εβδομάδες χιλιάδες μηχανικοί, καθορίζει την πορεία που οφείλει να ακολουθήσει το Υπουργείο. Πρέπει το πρόβλημα να λυθεί άμεσα, πριν δημιουργηθούν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα και πριν ενταχθούν και οι άλλες περιφέρειες της χώρας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης