Πρωθυπουργός και Καμμένος επικύρωσαν την συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16

Πρωθυπουργός και Καμμένος επικύρωσαν την συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συμφώνησαν το κόστος του προγράμματος να μην ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια.
Η συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16, κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο, επικυρώθηκε την Τρίτη 20/3, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας,
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συμφώνησαν το κόστος του προγράμματος να μην ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ είχε συναντηθεί τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και με τον ΑΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.
Σημειώνεται πως ο κ. Καμμένος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Ουάσιγκτον.
Η αναβάθμιση 123 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, είχε γίνει για πρώτη φορά γνωστή δια στόματος του αμερικανού προέδρου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό, την οποία είχε παρουσιάσει ως επιτυχία για τη στήριξη στην αμερικανική βιομηχανία όπλων και των εργαζομένων της.
Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας (Defence Security Cooperation Agency) που ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο, η χώρα μας ζήτησε επισήμως την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στη πλέον σύγχρονη κατηγορία Block V, με εγκατάσταση νέων ηλεκτρονικών, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας, αυτοπροστασίας και συνδεσιμότητας, προσομοιωτές πτήσης καθώς και υποστήριξη των συστημάτων εδάφους.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 2,4 δισ. δολάρια, ωστόσο ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει πως η οροφή για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων μαχητικών από τον προϋπολογισμό δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισεκ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.
Πηγή: Σκαι.gr
www.worldenergynews.gr

panagiotis