Αναλύσεις

Επισημοποιήθηκε η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια

Επισημοποιήθηκε η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια
Ανακοινώθηκε και επισήμως η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια, όπου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, επί τη βάσει του προσχεδίου που έχει καταρτίσει η ελληνική πλευρά κι έχει αποσταλεί εδώ και μέρες στην ΠΓΔΜ.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί αεροπορικά στα Σκόπια την Πέμπτη και θα αναχωρήσει την Παρασκευή.
Την επόμενη Παρασκευή, 30 του μηνός, ο κ. Κοτζιάς και ο σκοπιανός ομόλογός του, Νικολά Ντιμιτρόφ, θα συναντηθούν στη Βιέννη με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.
Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Κοτζιά, περιλαμβάνει προτάσεις για το όνομα, πρόνοιες για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού, ελληνικές θέσεις για την ταυτότητα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια της ΠΓΔΜ, αλλά και προτάσεις για τα παράγωγα εμπορικής χρήσης που θα προκύψουν από την ονομασία.
Ο κ. Κοτζιάς έχει καταστήσει σαφές πως η Αθήνα θέλει λύση-πακέτο που θα διευθετεί όλα τα κρίσιμα ζητήματα οριστικά. Ειδικά για το όνομα επιδιώκει σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει μεν τον όρο «Μακεδονία», αλλά με σλαβική χροιά και αμετάφραστο.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η Αθήνα βλέπει θετικά τη λύση του Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία), ιδέα που δεν έχουν απορρίψει τα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχει απορρίψει την ονομασία Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία), λέγοντας πως προτιμά γεωγραφικό κι όχι χρονικό προσδιορισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης