Αναλύσεις

Τι επιδιώκει πραγματικά η Τουρκία μετά το Afrin - Τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα

Τι επιδιώκει πραγματικά η Τουρκία μετά το Afrin - Τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα
Ποια τα χρήσιμα συμπεράσματα για την Ελλάδα
Μετά από 58 ημέρες επιχειρήσεων και σκληρών μαχών οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν τελικά να καταλάβουν την πόλη του Afrin, σχεδόν αμαχητί. Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι παρά τις όποιες απώλειες, καθυστερήσεις, διεθνή κριτική και δυσπιστία, η Τουρκία και ο Πρόεδρός της Recep Tayip Erdogan, πέτυχαν το σκοπό τους. Ο τελευταίος, δήλωνε urbi et orbi πως θα εκδιώξει τους «τρομοκράτες» από το Afrin και το έκανε.

Μια πρώτη στρατιωτική αποτίμηση

Από τακιτκή/στρατωτική άποψη, οι κινήσεις των Τούρκων στρατηγών μπορεί να ήταν πιο αργές και λιγότερο εντυπωσιακές, αλλά πέτυχαν το στόχο τους χωρίς, φαινομενικά, άσκοπη σπατάλη δυνάμεων. 
Αναμφίβολα η επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" θα τύχει πολλαπλών αναλύσεων και ειδικών στρατιωτικών μελετών.
Οι "προβλέψεις" για μετατροπή του Afrin σε "Stalingrad" για τους Τούρκους δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, με αποτέλεσμα το YPG να ανακοινώσει αλλαγή πολεμικής τακτικής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κουρδικής διοίκησης του Afrin, οι δυνάμεις του YPG που μάχονται τους εισβολείς, θα σταματήσουν την απευθείας αντιπαράθεση με το Τουρκικό Στρατό και τον FSA και θα υιοθετήσουν τακτικές ανταρτοπολέμου.



"Οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε όλο το Afrin.
Αυτές οι δυνάμεις θα χτυπήσουν τις θέσεις του Τούρκου εχθρού και των μισθοφόρων του με κάθε ευκαιρία", δήλωσε ο Othman Sheikh Issa συν-πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Afrin και συμπλήρωσε: "Οι δυνάμεις μας θα γίνουν συνεχόμενος εφιάλτης τους.



Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία πέτυχε μια μεγάλη νίκη, κατέλαβε μια δύσβατη περιοχή με σχετικά περιορισμένες απώλειες (41 οι επίσημοι νεκροί στρατιωτικοί), κατάφερε αποφασιστικό πλήγμα στο YPG που θεωρεί πως συνδέεται με το PKK, ενώ εξουδετέρωσε και σημαντικό ποσοστό του οπλισμού των Αμερικανών που είχε παραδοθεί στους Κούρδους.



Οι τελευταίοι, είναι εκπαιδευμένοι στο αντάρτικο όπου καταφέρνουν να έχουν σημαντικές νίκες. Το έχουν αποδείξει άλλωστε εναντίον του ISIS, αν και προδίδονται μονίμως από τους συμμάχους τους.
Ειπώθηκε ότι αυτή τη φορά τους πρόδωσαν οι Αμερικανοί.
Το γεγονός πως οι Κούρδοι μαχητές δεν έλαβαν καμία υποστήριξη και ουσιαστική ενίσχυση αυτούς τους δυο μήνες που κρατά η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», είχε ουσιαστικά προδικάσει το εις βάρος τους αποτέλεσμα.
Μένει τώρα να δούμε εάν οι εναπομείνασες δυνάμεις διαθέτουν το σθένος και κυρίως τα μέσα να εμπλέξουν τον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους του, σε ένα παρατεταμένο πόλεμο φθοράς.

Ποοι είναι οι στόχοι της Τουρκίας

Η Τουρκία αντιμετωπίζοντας τις όποιες διακυρήξεις των ΗΠΑ για την πρόθεση ίδρυσης κουρδικού κράτους στο λεγόμενο "μαλακό υπογάστριό" της, αντέδρασε όπως θα έκανε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος που αντιμετωπίζει την εδαφική του ακεραιότητα και τη διεθνή του αξιοπρέπεια με σοβαρότητα.
Ο στόχος της επιχείρησης "Κλάδος Ελαίας" και η συνέχισή της, έχει ως πρώτο αντικειμενικό σκοπό, να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη, μεταξύ των εδαφών που κατέχουν οι Κούρδοι της Συρίας και της τουρκικής επικράτειας, η οποία σε δεύτερο χρόνο θα παραχωρηθεί, έναντι πολύ σοβαρών ανταλλαγμάτων.

Σχετική εικόνα

Στην περίπτωση που οι εξελίξεις γίνουν απρόβλεπτες και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιμένουν στην κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, μέσω και της ίδρυσης ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, η Τουρκία κατέχοντας αυτή την ουδέτερη ζώνη θα το έχει ουσιαστικά αποκόψει από οποιαδήποτε πρόσβαση προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα τη δυσκολία επικοινωνίας και δημιουργίας εμπορικών δρόμων/επαφών του όποιου νεοσύστατου κουρδικού κράτους.
Η επιτυχία κατάληψης του Afrin, δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να εμπεδόσει στη διεθνή κοινότητα ακόμη περισσότερο, την εικόνα ενός σοβαρού και ισχυρού περιφερειακού παίκτη, καθώς και την αποφασιστικότητά της να επιτυγχάνει τους όποιους στόχους της -νόμιμους ή όχι- με κάθε μέσο.

Αποτέλεσμα εικόνας για erdogan

Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, ο Τούρκος Πρόεδρος αναβαθμίζει την εικόνα του "νέου Ataturk" και τον ενισχύει ακόμη περισσότερο έναντι της όποιας αμφισβήτησης από την αντιπολίτευση, στο δρόμο προς τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Μετά το Afrin τι;

Με την οριστική κατάληψη της πόλης του Afrin και την εξουδετέρωση κάθε θύλακα αντίστασης, ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, με κατεύθυνση τα νότια και νοτιοανατολικά του καντονίου της Rozava.
Ποιος είναι ο επόμενος στόχος του Erdogan; Κύριος στόχος του παραμένει η απώθηση των κουρδικών δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη.
Ήδη στην Άγκυρα ετοιμάζονται για την επόμενη στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Afrin για την κατάληψη του Manbiz.
Αν για το Afrin χρειάστηκαν 58 ημέρες επιχειρήσεων από τον πολύ καλά εξοπλισμένο τουρκικό στρατό, τι προσπάθεια θα απαιτηθεί για την κατάληψη του Manbiz;

Αποτέλεσμα εικόνας για trump vs erdogan

Το δυσκολότερο ζήτημα για την Άγκυρα παραμένει η ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.
Η αποχώρηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Rex Tillerson και, ενδεχομένως, του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Macmaster, που αποτελούσαν και τον βασικό δίαυλο επικοινωνίας δεν βοηθά. Η τοποθέτηση του Mike Pompeo στην ηγεσία της αμερικανικής διπλωματίας δυσκολεύει την αμερικανο-τουρκική προσέγγιση.
Στην Άγκυρα, ο Pompeo έχει τη φήμη φανατικού αντι-μουσουλμανικού γερακιού.
Το σημερινό πλαίσιο των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων είναι περίπου δεδομένο: Είτε η Τουρκία επιστρέφει στην αγκαλιά της Δύσης, εγκαταλείποντας τη Ρωσία και το Ιράν, ή η αμερικανική συμπεριφορά θα είναι αντίστοιχη αυτής που είδαμε απέναντι στο Πακιστάν.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ δήλωσαν στους Τούρκους πως σε περίπτωση νέας επίθεσης στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, θα υποστηρίξουν τους Κούρδους του YPG.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν η υπερδύναμη θα εμμείνει στις απειλές της. Πάντως, αυτή είναι η συμφωνία.

Αποτέλεσμα εικόνας για us advisors with kurds

Οι κουρδικές δυνάμεις στο Manbiz, όχι μόνο διαθέτουν αμερικανικό εξοπλισμό, αλλά έχουν στις τάξεις τους Αμερικάνους συμβούλους και στρατιώτες.
Υπάρχει η πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των δυο συμμάχων;
Η θερμοκρασία στη βόρεια Συρία αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες και αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Σημαντικά συμπεράσματα για την Ελλάδα

Από την πλευρά της Ελλάδας, θα πρέπει να εξαχθούν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, από τη συμπεριφορά της γείτονος.
Έχει να αντιμετωπίσει μια Τουρκία που δηλώνει ότι μπορεί να διεξάγει δυόμιση πολέμους και προς το παρόν φαίνεται, χωρίς σημαντικούς αντιπάλους είναι η αλήθεια, να καταφέρνει να έχει επιτυχίες.
Τόσο στο μέτωπο της Συρίας, όσο και στον Έβρο, το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, αποκομίζοντας σημαντικό κεφάλαιο εικόνας στη διεθνή σκηνή, που αργότερα θα είναι δυνατό να μετατραπεί σε πολύ σημαντικά διαπραγματευτικά επιχειρήματα. Ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ειδικότερα έχει διαμορφωθεί.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχει ήσυχο ύπνο πια...

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης