Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Dimitrov (ΥΠΕΞ πΓΔΜ): Ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό

Dimitrov (ΥΠΕΞ πΓΔΜ): Ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό
Τεταμένη παραμένεει η πολιτική κατάσταση στα Σκόπια
Ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό (“absurd”), φέρεται να είπε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nikola Dimitrov, σε συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους διπλωμάτες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», επικαλούμενο καλά πληροφορημένες και διπλωματικές πηγές.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η είδηση προκαλεί ερωτηματικά στην ελληνική πλευρά, εν όψει μάλιστα και της μετάβασης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα.
Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν, μάλιστα, την εύλογη απορία τι είδους διαπραγμάτευση αναμένει ο κ. Dimitrov, όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς.
Εν τω μεταξύ, στα Σκόπια η πολιτική κατάσταση είναι τεταμένη, καθώς η κυβέρνηση του Zoran Zaev κατόρθωσε μόλις και μετά βίας να περάσει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών, που πρακτικά θεσμοθετεί τη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της πΓΔΜ.
Ο γάλλος πρέσβης στα Σκόπια, Christian Thimonier, χαρακτήρισε απογοητευτική την εικόνα στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, στην ψηφοφορία του εν λόγω νόμου.
«Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω, αλλά η εικόνα που είδαμε ήταν ό,τι άλλο θέλετε, εκτός από εικόνα κοινοβουλίου ευρωπαϊκής χώρας.
Σε μία περίοδο που τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να πάρουν θέση για την σύσταση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και ιδιαίτερα για τον αν η σύσταση αυτή θα είναι υπό όρους, θα τεθεί το ερώτημα αν η ατζέντα Priebe (σ.σ. για τις μεταρρυθμίσεις) θα υιοθετηθεί γρήγορα, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα της τήρησης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.
Η ΕΕ μπορεί να ενσωματώνει μόνο λειτουργικές δημοκρατίες», ανέφερε ο γάλλος πρέσβης.
Μάλιστα, με αφορμή την τοποθέτηση αυτή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE υπογραμμίζει ότι με τη δήλωσή του ο γάλλος πρέσβης ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως ο πρωθυπουργός Zaev και ο πρόεδρος της Βουλής, Talat Xhaferi, «με τη βίαιη και αντιδημοκρατική υιοθέτηση ενός επιζήμιου νόμου που καθιερώνει τη διγλωσσία», θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης