Αναλύσεις

Στις 5 Μαΐου ανακοινώνονται τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Στις 5 Μαΐου ανακοινώνονται τα stress tests των ελληνικών τραπεζών
Εάν το ΔΝΤ δεν δώσει το πράσινο φως στα stress tests σε ελάχιστες ημέρες θα έχουν καταρρεύσει όλα τα αισιόδοξα σενάρια.
Παρασκευή βράδυ 4 Μαΐου με Σάββατο 5 Μαΐου θα ανακοινωθούν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με πηγές στην ΕΚΤ και τον SSM.
Πάρθηκε η απόφαση τα stress tests των ελληνικών τραπεζών να ανακοινωθούν αρχές Μαΐου ώστε να υπάρχει χρόνος να διευθετηθούν κεφαλαιακά ζητήματα εφόσον υπάρξουν.
Μάλιστα εκείνες τις ημέρες θα βρίσκεται κλιμάκιο των δανειστών στην Αθήνα και θα εστιαστεί στο μείζον ζήτημα των αποτελεσμάτων των stress tests.
Επειδή στα αποτελέσματα δεν θα προκύπτει ποιες πέρασαν ή δεν πέρασαν το stress tests η μεγάλη μάχη θα δοθεί μετά τα stress tests όπου η ΕΚΤ και ο SSM θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές τράπεζες και τις διοικήσεις τους.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές «η μεγάλη ανησυχία των δανειστών και ειδικά της ΕΚΤ και του SSM που διενεργούν τα stress tests είναι ότι το ΔΝΤ πολύ πιθανόν να διαφωνήσει με το αποτέλεσμα.
Αν και οι προθέσεις του ΔΝΤ θα διαφανούν στην εαρινή Σύνοδο στην Ουάσιγκτον στις 20 Απριλίου, ωστόσο υπάρχει ανησυχία το ΔΝΤ να έρθει σε αντίθεση με το αποτέλεσμα των stress tests».
Το ΔΝΤ να σημειωθεί ήδη από το Καλοκαίρι του 2017 είχε αναφέρει μετά την ένταση που είχε υπάρξει με το ζήτημα της αναγκαιότητας AQRs δηλαδή ελέγχων ποιότητας ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες… είχε αναφέρει ότι δεν θα αναφερθεί στις ελληνικές τράπεζες η διοίκηση του Ταμείου μέχρι την ολοκλήρωση των stress tests.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Το ΔΝΤ εάν μέχρι τις 5 Μαΐου δεν έχει πάρει μια λύση για το ελληνικό χρέος που να το καθιστά βιώσιμο τότε είναι 100% βέβαιο ότι θα ασκήσει μεγάλη πίεση στους υπόλοιπους δανειστές μέσω των…ελληνικών τραπεζών.
Σε άρθρο του ο Νίκος Καραμούζης ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ανέφερε ότι έχει μεγάλη σημασία το ΔΝΤ να επικροτήσει την λύση για το χρέος και να επιβεβαιώσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Εάν αυτό δεν συμβεί δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο.
Στο πλαίσιο αυτό εάν το ΔΝΤ θεωρήσει ότι η λύση για το χρέος είναι υποτυπώδης είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να ακυρώσει και να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Υπάρχει ο κίνδυνος η ΕΚΤ και ο SSM να περάσουν τις ελληνικές τράπεζες στα stress tests και να παρέμβει το ΔΝΤ τονίζοντας ότι το stress tests δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια και ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι κεφαλαιακά επαρκείς.
Μια τέτοια ευθεία αμφισβήτηση των stress tests θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αισιοδοξίας των επενδυτών και θα σπείρει τον σπόρο της αμφιβολίας.
Πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ και ο SSM θα επιχειρήσουν να πάρουν αποστάσεις καθώς ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα αγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 9,8 δισεκ.
Το ΔΝΤ θα μηδενίσει τον δανεισμό του στην Ελλάδα, οπότε αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από τους δανειστές αλλά αυτό δεν θα αναιρεί την στάση του Ταμείου που ευθέως μπορεί να αμφισβητήσει τα stress tests.
Εάν το ΔΝΤ δεν δώσει το πράσινο φως στα stress tests σε ελάχιστες ημέρες θα έχουν καταρρεύσει όλα τα αισιόδοξα σενάρια.
Πάντως το γεγονός ότι το ΔΝΤ εμπλέκεται κατά μια έννοια στα stress tests σίγουρα δεν αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι οι τράπεζες χρειάζονται 10 δισεκ. νέα κεφάλαια για να εξυγιανθούν και για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των NPLs και NPEs των κόκκινων δανείων.

Υποσημείωση

Το bankingnews σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ έχει αναφέρει γιατί είναι απαραίτητες οι νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το 2019.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης