Αναλύσεις

K. Doherty (ΗΠΑ): Δεν αναμένουμε προβλήματα με την Τουρκία για τις έρευνες της Exxon Mobil

K. Doherty (ΗΠΑ): Δεν αναμένουμε προβλήματα με την Τουρκία για τις έρευνες της Exxon Mobil
Οι δραστηριότητες της Exxon Mobil στις αμέσως επόμενες εβδομάδες αφορούν ερευνητικό πλοίο τι πολύ διαφορετικό από πλοίο - γεωτρύπανο δήλωσε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο
Δεν αναμένουμε οποιαδήποτε προβλήματα από την Τουρκία, δήλωσε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία Kathleen Doherty, αναφερόμενη στις έρευνες που θα διενεργηθούν από την Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η κ. Doherty, η οποία απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, διευκρίνισε ότι οι δραστηριότητες της Exxon Mobil στις αμέσως επόμενες εβδομάδες αφορούν ερευνητικό πλοίο, κάτι πολύ διαφορετικό από πλοίο - γεωτρύπανο - όπως εξήγησε - «και δεν αναμένουμε οποιαδήποτε προβλήματα».
Οι ΗΠΑ, ανέφερε, έχουν επανειλημμένα τονίσει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που θα ωφελήσουν και τις δυο κοινότητες.
Διερευνητικές εργασίες (όπως αυτές που θα γίνουν τώρα) δεν σημαίνουν ταυτόχρονα ότι υπάρχει κοίτασμα, είπε η πρέσβης και σημείωσε: «Και αν υπάρχει, μπορεί (οικονομικά και εμπορικά) να μην είναι εκμεταλλεύσιμο».
Όπως τόνισε η κ. Doherty, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνει η εκμετάλλευση και πρόσθεσε ότι στην εξίσωση μπαίνουν και οι τιμές.
Η Αμερικανίδα διπλωμάτης δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει ισομερής διαμοιρασμός των φυσικών πόρων, ανάμεσα στις δυο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης». Είναι ξεκάθαρο, είπε, ότι μια διευθέτηση του Κυπριακού θα εξυπηρετούσε την ανάπτυξη των φυσικών πόρων και θα επιβεβαιωνόταν έτσι ότι από αυτήν θα ωφελούνταν όλοι οι Κύπριοι.
Η κ. Doherty, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, αλλά διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να πάρουν πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου.
Επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στο Κυπριακό και όχι στο φυσικό αέριο, δεδομένου ότι, όπως υπογράμμισε, η εκμετάλλευσή του μπορεί να πάρει χρόνια.
Σχετικά με την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Wes Mitchell στην Κύπρο, την Παρασκευή, η κ. Doherty, είπε ότι θα έχει χαρακτήρα γνωριμίας και συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε χώρες της ευρύτερης περιοχής.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης