Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Διευρύνεται ο κατάλογος απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς

Διευρύνεται ο κατάλογος απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς
Είναι εμφανές ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί να περικυκλώσει στρατιωτικά την Κύπρο και να επιβάλει με τη βία των όπλων τους όρους των διαπραγματεύσεων
Εξωτερικά απειλεί και εκβιάζει και εσωτερικά προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις συγκυρίες και να έχει οφέλη. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προσπαθεί η Τουρκία να επιβάλει τις θέσεις της στα ενεργειακά σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα: Α) Με την απειλή των όπλων, με την κινητοποίηση του πολεμικού ναυτικού, η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλει τη δική της πολιτική πέριξ της Κύπρου, Β) Χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική της ισχύ επιδιώκει να οδηγήσει τα ενεργειακά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι τελευταίες δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος παρουσίασε μια νέα λίστα απαιτήσεων στην οποία περιέλαβε τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων. 
Είναι εμφανές ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί να περικυκλώσει στρατιωτικά την Κύπρο και να επιβάλει με τη βία των όπλων τους όρους των διαπραγματεύσεων. Το κατά πόσο θα καταφέρει η τουρκική πλευρά να πακετοποιήσει Κυπριακό και ενεργειακά θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες και ιδιαίτερα κατά την επίσκεψη του νέου υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ. Μια επίσκεψη, η οποία δεν προέκυψε λόγω προκλήσεων της Τουρκίας αλλά συνέπεσε. Από τον τρόπο που θα προσεγγίσει το ζήτημα ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά τις εδώ επαφές του θα διαφανεί εάν η τουρκική πλευρά πέτυχε στον στόχο της, που είναι η διασύνδεση Κυπριακού και ενεργειακών.
Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία δεν αποκλείουν νέα κίνηση από τουρκικής πλευράς. Αυτή τη φορά η κίνηση ενδεχομένως να μην είναι στρατιωτική για να μην δημιουργήσει πρόσθετη ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εκτιμάται ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να κάνει κίνηση με γεωτρύπανο. Δηλαδή, να επιχειρήσει να προβεί σε μια δική της γεώτρηση πέριξ της Κύπρου. 
Τα δεδομένα αυτά αξιολογούνται συνεχώς από Λευκωσία και Αθήνα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Πληροφορίες από την Αθήνα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο και άσκησης βέτο από Κύπρο και Ελλάδα, εάν η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί. Ωστόσο, όλα θα σταθμιστούν τη δεδομένη στιγμή και λαμβάνοντας υπόψη ότι απέναντί τους έχουν έναν Ερντογάν, ο οποίος ελάχιστα παίρνει από προειδοποιήσεις και αποφάσεις.

Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης