Η ναυμαχία της Κυπριακής ΑΟΖ

Η ναυμαχία της Κυπριακής ΑΟΖ
Oι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η παρουσία των Αμερικανών
Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιπλέκεται άμεσα με τη γενικότερη γεωπολιτική αναστάτωση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο και αφορά, μεταξύ άλλων, την αύξηση της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή και την αμερικανική ανησυχία., αύμφωνα με το άρθρο του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή της Κυριακής (11/3/2018).
Παράλληλα, ένα πιθανό ραντεβού αμερικανικών και τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, τώρα ή στο εγγύς μέλλον, απασχολεί την Αγκυρα.
Ήδη από την Παρασκευή 8/3/2018, στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ πλέει αυξημένη ναυτική δύναμη τουρκικών πολεμικών πλοίων, με τρεις κορβέτες και τη φρεγάτα «Μπαρμπαρός».

Στην ομάδα υποστήριξης του «Ιβοτζίμα» συμμετέχει ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη το υποβρύχιο «Παπανικολής».
Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται σε διμερές ναυτικό επίπεδο.
Για τη Λευκωσία είναι σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά συνδέεται απόλυτα με τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ τις ερχόμενες εβδομάδες. Αν ο τουρκικός στόλος κάνει επίδειξη δύναμης για ακόμη μία φορά και, πολύ περισσότερο, αν ερευνητικά πλοία εμφανιστούν να κάνουν έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τότε η Λευκωσία αναμένεται να ζητήσει αναβολή στην Σύνοδο της 26ης Μαρτίου στην Βάρνα, όπου θα συμμετάσχει και η Τουρκία.
Σε αυτή την περίπτωση, προφανώς, η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί.
Σε κάθε περίπτωση Αθήνα και Λευκωσία θα επιθυμούσαν να αποφύγουν την πολιτική έκθεση που θα προκαλούσε ένα βέτο, κυρίως τη στιγμή που υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν εκδηλώσει σε επίπεδο Ε.Ε. την επιφύλαξή τους για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας συνόδου, σε αυτή τη χρονική στιγμή, παρότι η Γερμανία και η Κομισιόν δεν επιθυμούν απόκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό για τις 26 Μαρτίου.

Αμερικανοί και ΝΑΤΟ φαίνεται ότι ανησυχούν, μεταξύ άλλων, και με την αμφιθυμία την οποία δείχνουν οι Τούρκοι έναντι των Συμμάχων.
Ενδεικτικό περιστατικό, το οποίο παρουσιάζει σήμερα η «Κ», είναι εκείνο που καταγράφηκε μόλις προ ολίγων 24ώρων στα ανοικτά της Σικελίας και στο Ιόνιο, όπου διεξάγεται η ανθυποβρυχιακή άσκηση «Dynamic Manta 2018» με τη συμμετοχή δέκα χωρών, περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας. Κάποια στιγμή το σόναρ μιας γαλλικής φρεγάτας ανίχνευσε υποβρύχια κίνηση, η οποία με βάση το ίχνος φάνηκε να παραπέμπει σε ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο. Στο αρχηγείο της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM) στο Νόρθγουντ της Βρετανίας σήμανε συναγερμός και εστάλη σήμα για άμεση συγκρότηση επιχειρησιακής ομάδας έρευνας και επίθεσης. Η Τουρκία απέφυγε να συμμετάσχει στις μονάδες, κάτι που προξένησε ενόχληση στη MARCOM. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη ομάδα το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με τη φρεγάτα «Ελλη».
Το συγκεκριμένο κρούσμα είναι χαρακτηριστικό για την τακτική αποφυγής αντιπαραθέσεων με τη Ρωσία που ακολουθούν οι τουρκικές δυνάμεις σε όλες τις τελευταίες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Η παρακολούθηση της ρωσικής κινητικότητας εξηγεί εν πολλοίς και τη στάθμευση των υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-8 Poseidon στη Σούδα, από όπου επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο της αύξησης επιχειρήσεων επιτήρησης στην περιοχή, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να οριστικοποιηθεί και η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τη στάθμευση Μη Επανδρωμένων Σκαφών (UAV), κατά πάσα πιθανότητα στη Λάρισα, καθότι η αεροπορική βάση της Σούδας είναι στα όρια των δυνατοτήτων της.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει –παρά περιορισμένη– δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης με εναέρια μέσα, καθώς το πρώτο P-3 Orion, που θα ενταχθεί στην Αεροπορία Ναυτικού, δεν έχει ακόμη παραδοθεί.

Η πολύ καλή συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας φαίνεται και στον τομέα των ασκήσεων. Ξεκίνησε, με βάση την Ανδραβίδα, η άσκηση «Ηνίοχος 2018» (12/3-23/3), με τη συμμετοχή πολεμικών από τις ΗΠΑ (με 14 F-15 και 300 άτομα προσωπικό υποστήριξης), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Βρετανία, την Ιταλία και το Ισραήλ.
Η πλέον ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της άσκησης είναι η παρουσία παρατηρητή από την Αίγυπτο, μάλιστα κατά τη δεύτερη εβδομάδα διεξαγωγής του σεναρίου, όταν θα βρίσκονται στη Δυτική Ελλάδα και τα αεροπλάνα της ισραηλινής αεροπορίας.

Φυσικά, όλα αυτά βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ευρεία ατζέντα των συζητήσεων που είχαν την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.
Σε γενικές γραμμές η παρουσία του κ. Πάιατ στην Αθήνα εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική για την προώθηση των ελληνικών θέσεων για σειρά ζητημάτων, σε μια περίοδο κατά την οποία στην Ουάσιγκτον δεν είναι απολύτως σαφές αν υπάρχει μια οριστική στρατηγική για την περιοχή.
Ως παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας αναφέρεται η μεταφορά των ανησυχιών για το Αιγαίο από τον Ρεξ Τίλερσον προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια περίοδο κατά την οποία η ατζέντα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είναι ήδη αρκετά φορτωμένη.
Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής, Βασίλης Νέδος
www.worldenergynews.gr

panagiotis