Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες στην Ελλάδα

ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες στην Ελλάδα
Η ανοδική τροχιά των ελληνικών βιομηχανικών εξαγωγών μπορεί να είναι διατηρήσιμη
Τον Φεβρουάριο σημειώνεται εκ νέου βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στην Βιομηχανία, με τον δείκτη να κινείται στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ.
Η εξέλιξη αυτή υποστηρίζει άλλωστε και τη συνολικότερη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην οικονομία καθώς σε αρκετούς κλάδους καταγράφεται συγκρατημένη αισιοδοξία.
Και βεβαίως συνδέεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονται στην οικονομία από το 2017.
Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, έστω και αν δεν σημειώθηκε εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης, η νέα δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης μέσω ομολογιακών δανείων σε σημαντικές επιχειρήσεις αλλά και ηαποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου δημιουργούν συνθήκες σταθερότητας στην οικονομία και προσδοκιών ανάκαμψης, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό τομέα.
Άλλωστε η γενικότερη έναρξη της συζήτησης για την έξοδο από το πρόγραμμα επαναφέρει συνθήκες σχετικής ομαλότητας, παρά το γεγονός ότι οι ακριβείς παράμετροι αυτής της εξόδου δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Ειδικά για τη Βιομηχανία θα πρέπει να συνυπολογιστεί η ενίσχυση του διεθνούς περιβάλλοντος, το οποίο ευνοεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και διαχέεται στους σχετιζόμενους με αυτές κλάδους.
Μάλιστα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, φαινόμενο που αναφέρεται και ως «συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη».
Η ενισχυμένη ζήτηση και η διαρκής ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου αποτελεί άλλωστε ένα "κοινό παρονομαστή" της ταχύτερης μεγέθυνσης των αναπτυσσόμενων οικονομιών και ευνοεί και την εγχώρια Βιομηχανία.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές Βιομηχανικών Προϊόντων παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 9,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους, με την αξία τους να αγγίζει τα €11,1 δισεκ., από €10,1 δισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Αυτή η αύξηση ερμηνεύεται από την άνοδο της διεθνούς ζήτησης για Βιομηχανικά Είδη Ταξινομημένα κατά Πρώτη Ύλη κατά 16,9%, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα €4,2 δισεκ., καθώς και για τα Χημικά και Συναφή Προϊόντα, κατά 11,7%, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές τους να φτάσουν τα €2,8 δισεκ. το 2017.
Ανοδικά κινούνται και οι εξαγωγές στα Διάφορα βιομηχανικά Είδη, κατά 7,4%, φθάνοντας το ενδεκάμηνο του 2017 τα €1,85 δισεκ.
Μπορούμε συνεπώς να υποθέσουμε ότι με δεδομένη την επιτάχυνση της ανάπτυξης που αναμένεται στην Ευρωζώνη – βασικό μας εμπορικό εταίρο και για τη Βιομηχανία - η ανοδική τροχιά των ελληνικών βιομηχανικών εξαγωγών μπορεί να είναι διατηρήσιμη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης