Αναλύσεις

Erdogan για Moody's: Υποβαθμίζετε εμάς ενώ η Ελλάδα είναι εξαντλημένη

tags :
Erdogan για Moody's: Υποβαθμίζετε εμάς ενώ η Ελλάδα είναι εξαντλημένη
Με αφορμή την υποβάθμιση της Τουρκίας από τη Moody's, o Erdogan στράφηκε ακόμα μία φορά κατά της Ελλάδας
Ευκαιρία να στρέψει ακόμα μια φορά τα βέλη του κατά της Ελλάδας βρήκε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή την υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.
O Τούρκος πρόεδρος στην προσπάθεια του να αμφισβητήσει τα κριτήρια της Moody's άφησε αιχμές κατά της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε «Β3» από «Caa2».
«Ποια είναι τα κριτήρια σας;
Αποκαλύψτε τα κριτήρια σας πρώτα.
Οι γείτονες μας βυθίζονται, είναι εξαντλημένοι.
Σας ξέρουμε καλά» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s έχει υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα στο Ba2.

Η Moody's υποβαθμίζει την αξιολόγηση 14 τοπικών τραπεζών, μετά την υποβάθμιση της Τουρκίας
    
Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας -με εγγύηση τις καταθέσεις- για 14 τουρκικές τράπεζες, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, στον απόηχο της υποβάθμισης για τη γειτονικής μας χώρα.
Ειδικότερα, υποβαθμίστηκαν οι Turkiye Is Bankasi, T.C. Ziraat Bankasi, Turkiye Garanti Bankasi, Akbank TAS, Yapi ve Kredi Bankasi, Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, Turkiye Halk Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi, QNB Finansbank, Alternatifbank, ING Bank (Turkey), Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi, Export Credit Bank of Turkey, Denizbank.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν οι αξιολογήσεις των HSBC Bank (Turkey), Sekerbank, Odea Bank.
Το outlook 12 τραπεζών ορίστηκε σε σταθερό, ενώ αρνητικές είναι οι προοπτικές για πέντε (5) τράπεζες.
Στις 7 Μαρτίου 2018, ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε σε «Ba2» -από «Ba1»- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, ορίζοντας σε σταθερές -από αρνητικές- τις προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, η υποβάθμιση οφείλεται στη συνεχιζόμενη απώλεια της θεσμικής δύναμης, όπως αποδεικνύεται από την περαιτέρω διάβρωση της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής και τις περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και στον αυξημένο κίνδυνο που απορρέει από το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως και το υψηλότερο εξωτερικό χρέος και τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο.
Ο οίκος αναφέρει πως η συνεχιζόμενη εξασθένιση του πιστωτικού προφίλ της Τουρκίας εξακολουθεί να καθοδηγείται, πρωτίστως, από την επιδείνωση της θεσμικής ισχύος της χώρας.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, εις βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και των θεμελιωδών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά σε διψήφιο ποσοστό, φθάνοντας πρόσφατα σε υψηλό 9 ετών, απομακρυνόμενος από τον στόχο του 5% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό ανεργίας, κυμαίνεται κοντά στο 10%, ωστόσο είναι υπερδιπλάσιο για τους νέους,
Επίσης, η διάβρωση των εκτελεστικών θεσμών συνεχίστηκε με την «εκκαθάριση» που έχει έβαλε μπρος η κυβέρνηση του Recep Tayyip Erdogan μετά τοι αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, με χιλιάδες συλλήψεις και παρατάσεις της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Οι βαθιές διαιρέσεις στην τουρκική κοινωνία ήταν εμφανείς στην εκστρατεία πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, τον περασμένο Απρίλιο, επισημαίνει ο οίκος.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης