Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Bloomberg: Ισραήλ και Τουρκία επιδιώκουν διαχωρισμό των ενεργειακών δεσμών από τις πολιτικές διαφορές

Bloomberg: Ισραήλ και Τουρκία επιδιώκουν διαχωρισμό των ενεργειακών δεσμών από τις πολιτικές διαφορές
Οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται σε ένα πλαίσιο, για την εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο οι συμβάσεις των εμπλεκόμενων εταιρειών θα προστατεύονται, ακόμη και αν καταρρεύσουν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.
Το Ισραήλ και η Τουρκία εργάζονται από κοινού στην εξάλειψη ενός σημαντικού εμποδίου στους μεταξύ τους ενεργειακούς δεσμούς και εν προκειμένου στην προμήθεια φυσικού αερίου, την μακρόχρονη εχθρική τους ιστορία, αναφέρει το Bloomberg.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας Shaul Meridor, οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται σε ένα πλαίσιο, για την εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» προς την Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο οι συμβάσεις των εμπλεκόμενων εταιρειών θα προστατεύονται, ακόμη και αν καταρρεύσουν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.
«Με μια τέτοια ασπίδα προστασίας, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αρχίσει να ρέει από τα ισραηλινά ύδατα προς την Τουρκία το συντομότερο το 2019», είπε.
Τόνισε δε, ότι είναι σημαντικό «για τις τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν τελικά ένα τέτοιο σχέδιο, να γνωρίζουν ότι δεν έχει σημασία, τι θα συμβεί μεταξύ των χωρών σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η πλευρά των επιχειρήσεων θα προστατεύεται».
Το πρακτορείο επισημαίνει, ότι η προοπτική των ενεργειακών δεσμών συνέβαλε αποφασιστικά, στο να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών 6 χρόνια μετά την φονική επιδρομή του Ισραηλινού στρατού στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, που προσπάθησε να παραβιάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Αυτό έγινε λόγω του ότι το Ισραήλ ψάχνει για αγορές, όπου θα εξάγει το φυσικό του αέριο, ενώ η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και να απεξαρτήσει τις ενεργειακές της ανάγκες από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το πρόβλημα στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου όπως επισημαίνει το Bloomberg, είναι ότι ο αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία θα πρέπει να διασχίσει τα χωρικά ύδατα της Κύπρου.
Ο Meridor πάντως μιλώντας στο πρακτορείο άφησε να εννοηθεί, ότι η κατασκευή του αγωγού δεν θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των συνομιλιών για την επανένωση του νησιού, αρνούμενος ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Έχουμε ένα σχέδιο για κάθε σενάριο» είπε, προσθέτοντας ότι «μιλάμε με τους Κύπριους και φυσικά με τους Τούρκους γι' αυτό» και συμπλήρωσε ότι «είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι θα βρούμε έναν τρόπο για να περάσει ο αγωγός από την ΑΟΖ της Κύπρου στην Τουρκία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης