Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σε ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα στα 4,70/ευρώ

Σε ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα στα 4,70/ευρώ
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η τουρκική λίρα θα αποδυναμωθεί καθώς οι ανισορροπίες της χώρας "αναβοσβήνουν στο κόκκινο"
Η τουρκική λίρα θα υποχωρήσει περαιτέρω έναντι του ευρώ και οι traders θα πρέπει να ποντάρουν σε αυτήν την πτώση.
Με αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, η UniCredit συστήνει στους επενδυτές να είναι short στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο κινείται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τη Moody's.
Σήμερα η τουρκική λίρα είναι στα 4,70 λίρες/ευρώ, ενώ έναντι του αμερικανού νομίσματος είναι στα 3,8220 λίρες/δολάριο.





Μάλιστα, η UniCredit στοιχηματίζει ότι οι επενδυτές θα κερδίσουν καθώς ο πληθωρισμός της Τουρκίας επιβραδύνεται λιγότερο από το αναμενόμενο και το εμπορικό ισοζύγιο επιδεινώνεται.
Την ίδια ώρα, και η Goldman Sachs εκτιμά ότι η λίρα θα αποδυναμωθεί καθώς οι ανισορροπίες της χώρας "αναβοσβήνουν στο κόκκινο".
"Οι αγορές πιθανόν να τιμωρήσουν τη λίρα μέχρι και αμέσως μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, αν υποτεθεί ότι διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα, αναφέρει ο αναλυτής της UniCredit, Kiran Kowshik.
Άλλωσρε, οι αναλυτές τονίζουν ότι η Τουρκία αναμένεται να εμφανίσει το μεγαλύτερο έλλειμμα από οποιαδήποτε άλλη αναδυόμενη οικονομία φέτος.
Πάντως, όπως ανέφερε η Moody's, κυβέρνηση φαίνεται ότι εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, εις βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και των θεμελιωδών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά σε διψήφιο ποσοστό, φθάνοντας πρόσφατα σε υψηλό 9 ετών, απομακρυνόμενος από τον στόχο του 5% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό ανεργίας, κυμαίνεται κοντά στο 10%, ωστόσο είναι υπερδιπλάσιο για τους νέους,
Επίσης, η διάβρωση των εκτελεστικών θεσμών συνεχίστηκε με την «εκκαθάριση» που έχει έβαλε μπρος η κυβέρνηση του Recep Tayyip Erdogan μετά τοι αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, με χιλιάδες συλλήψεις και παρατάσεις της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Οι βαθιές διαιρέσεις στην τουρκική κοινωνία ήταν εμφανείς στην εκστρατεία πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, τον περασμένο Απρίλιο, επισημαίνει ο οίκος.
«Αν και οι αρχές έχουν καταγράψει κάποιες επιτυχίες στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η αυτόματη εγγραφή σε εταιρικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, η νομοθεσία για τον περιορισμό του δανεισμού σε ξένο νόμισμα σε εταιρείες και η πρόσφατη υποβολή ενός σχεδίου μεταρρύθμισης για το φόρο προστιθέμενης αξίας, η πρόοδος είναι αργή.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναβάλλουν την εφαρμογή πιο εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, πριν από τις εκλογές του 2019», συμπληρώνει η Moody’s.
Κατά την άποψη του Moody’s, ο γεωπολιτικός κίνδυνος που απορρέει από την πρόσφατη εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας, καθίσταται ολοένα πιο έντονος.
Κλείνοντας, ο οίκος υπολογίζει στο 3,5% με 4% -χαμηλότερο από το 5% που εκτιμά η κυβέρνηση- τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας το τρέχον και το αμέσως επόμενο χρόνια, ενώ, σε ό,τι αφορά στον λόγο του ακαθάριστου δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, αναμένεται να ανέλθει σε 28% στο τέλος του 2017, έναντι μέσου όρου 46% για τις χώρες με παρόμοια αξιολόγηση.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης