Αναλύσεις

Οι 3 νέες ρήτρες του ΔΝΤ προκειμένου να «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα

Οι 3 νέες ρήτρες του ΔΝΤ προκειμένου να «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα
Με νέες «ρήτρες» που θα τεθούν ως προϋπόθεση προκειμένου το ΔΝΤ να «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα ετοιμάζεται να υποδεχθεί την ελληνική αποστολή στις 20 Απριλίου στην Ουάσιγκτον η Lagarde
Με νέες «ρήτρες» που θα τεθούν ως προϋπόθεση προκειμένου το ΔΝΤ να «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα ετοιμάζεται να υποδεχθεί την ελληνική αποστολή στις 20 Απριλίου στην Ουάσιγκτον η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου C. Lagarde.
Οι όροι αυτοί παρουσιάστηκαν ακροθιγώς μαζί με τα πιο δύσκολα προαπαιτούμενα μέτρα  - «αγκάθια» της 4ης αξιολόγησης στην τελευταία επίσκεψη του «κουαρτέτου» στην Αθήνα.  
Η κουβέντα έγινε σε πολύ χαλαρό επίπεδο ενώ φεύγοντας ο απεσταλμένος του Ταμείου στην Ελλάδα Αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν είπε ότι το Ταμείο θα βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με τις ελληνικές αρχές, όσο και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα θέματα των μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνση του χρέους.
Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα τηλεδιασκέψεις για τους όρους του ΔΝΤ στο πλαίσιο ενεργοποίησης του προγράμματος με την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι:

1)Η αποπληρωμή από τον ESM του συνόλου των δανείων 9,8 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο.

2)Εφαρμογή του μέτρου για το μειωμένο αφορολόγητο από το 2019 και όχι από το 2020 που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.
Η μείωσή του από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο χωρίς την εφαρμογή των «αντιμέτρων», θα τονώσει τις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν έντονα σημάδια «κόπωσης».

3)Η ψήφιση από την ελληνική βουλή διατάξεων που θα προβλέπουν τη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν με τα προηγούμενα Μνημόνια.   

Όλο αυτό το «πακέτο» θα συζητηθεί στις συναντήσεις για το ελληνικό θέμα που θα έχει στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου η Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και με αξιωματούχους των Βρυξελλών.
Το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αφού εκείνο το διάστημα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αμέσως μετά η Αθήνα θα μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης και τη σύναψη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και μίας συνολικής για αξιολόγηση,  χρέος και μεταμνημονιακό πλαίσιο στο Eurogroup της 21ης  Ιουνίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο.   
Σήμερα ο εκπρόσωπός του Ταμείου, Τζέρι Ράις, θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για το πώς κύλησε το προηγούμενο διάστημα ο προκαταρκτικός κύκλος των επαφών της 4ης αξιολόγησης στην Αθήνα.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.g

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης