Αναλύσεις

Αποστασιοποιείται ο Draghi από την κόντρα Στουρνάρα – κυβέρνησης για την πιστωτική γραμμή – Τι θα πει για το QE

tags :
Αποστασιοποιείται ο Draghi από την κόντρα Στουρνάρα – κυβέρνησης για την πιστωτική γραμμή – Τι θα πει για το QE
Ο Draghi εκ του θεσμικού του ρόλου δεν παρεμβαίνει στα «εσωτερικά» των κρατών – μελών της Ευρωζώνης
Όσοι αναμένουν ότι ο σήριαλ της κόντρας μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την ανάγκη ή όχι της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, θα μεταφερθεί στην αυριανή (8/3) συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μάλλον θα απογοητευτούν.
Εκ της θεσμικής του θέσεως ο Mario Draghi δεν έχει ούτε το «δικαίωμα» αλλά πολύ περισσότερο τη διάθεση να «μπει στη μέση» και κυρίως για ένα θέμα το οποίο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού οικονομικού επιτελείου.
Αυτή άλλωστε είναι η στάση που διατηρούν οι περισσότεροι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όταν ερωτώνται για την προληπτική πιστωτική γραμμή, με την απάντηση να είναι μάλλον μονότονη: «Αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης».
Παράλληλα ο κ. Draghi δεν συνηθίζει να πραγματοποιεί δημόσιες δηλώσεις για τους επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών, κάτι το οποίο έπραξε και στην περίπτωση της Λετονίας, όπου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας φέρεται να έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Το πιθανότερο είναι ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ –εάν φυσικά ερωτηθεί- θα είναι να προσφέρει τη στήριξή του στον κ. Στουρνάρα, επαναλαμβάνοντας ότι «η διοίκηση της ΕΚΤ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον επικεφαλής της ΤτΕ».

Στάση αναμονής από την ΕΚΤ

Αναφορικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτική και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει εκπλήξεις.
Η τρέχουσα πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, του πληθωρισμού αλλά και οι δασμοί που έχει προαναγγείλει η αμερικανική κυβέρνηση για τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, καθιστούν τον Ιταλό τραπεζίτη ιδιαίτερα προσεκτικό.
Αυτό στο οποίο θα επικεντρωθεί η προσοχή δεν είναι άλλο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ που θα δοθούν στη δημοσιότητα αύριο (8/3) αναφορικά με ΑΕΠ και πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τόσο φέτος όσο και την επόμενη 2ετία.
Οι εκτιμήσεις αυτές μπορούν να αφήσουν κάποιες υπόνοιες για το τι σκέφτεται η διοίκηση της ΕΚΤ αναφορικά με την κατάλληλη στιγμή για μία αύξηση επιτοκίων.
Όσο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και εδώ κορυφαίοι αναλυτές τονίζουν ότι ο κ. Draghi –αν και βρίσκεται εν τω μέσω έντονων πιέσεων, κυρίως από πλευράς Γερμανίας- δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική και όλα δείχνουν ότι θα χρησιμοποιήσει την σταθερή πλέον δήλωσή του ότι «το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και παραπάνω εάν χρειαστεί»….


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης