Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Προκλήσεις Yildirim: "Η σύνδεση των δύο στρατιωτών με τις σχέσεις της Τουρκίας - ΕΕ αποτελεί θέμα μεγάλης εξυπνάδας"

Προκλήσεις Yildirim:
Ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών και των νησίδων της Δωδεκανήσου
Αρκούντως ειρωνικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, B. Yildirim, ο οποίος μάλιστα φαίνεται να εκνευρίστηκε γιατί η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε την ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Η απάντηση κατέφθασε από τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο
Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι : «Οι δύο στρατιώτες παραβίασαν τα σύνορα μας.
Η δικαστική διαδικασία συνεχίζεται.
Η Δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι πρέπει» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ ειρωνεύτηκε το ότι η ελληνική κυβέρνηση συνδέει το συγκεκριμένο θέμα με την ΕΕ.
«Όμως η σύνδεση αυτού του θέματος με τις σχέσεις της Τουρκίας - ΕΕ αποτελεί θέμα μεγάλης εξυπνάδας.
Ήδη έχει καταστεί συνήθεια για κάθε ζήτημα που προκύπτει με την Τουρκία να παραπέμπεται και να συνδέεται με τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «οι σχέσεις μας με την Ε.Ε. δεν θα προχωρήσουν ούτε θα υποχωρήσουν από τέτοιες ενέργειες».
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα της τουρκικής σημαίας που την έκαψαν μέλη της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.
Όπως είπε η σημαία είναι τιμή ενός κράτους.
Το κάψιμο αυτής της σημαίας προσβάλει αυτό το κράτος.
«Χύνουμε το αίμα μας για αυτή τη σημαία» είπε ο Yildirim προσθέτοντας πως «το μισοφέγγαρο είναι η περηφάνια μας».

Ηχηρή απάντηση Παυλόπουλου

Στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Νίσυρο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της 70ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών και των νησίδων της Δωδεκανήσου.
Αναφερόμενος ειδικά στην Τουρκία, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, για αυτό και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει όμως ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και των συνθηκών της Λωζάννης, των Παρισίων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.
Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τη φιλία μας με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Στην αντιφώνησή του, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Νισύρου, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, όσα συνάγονται από το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου και τις διατάξεις περί παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, για να τονίσει τα εξής: «Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδος συνιστούν αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τα συμπεράσματα αυτά απευθύνονται προς κάθε κατεύθυνση, «πρωτίστως δε προς εκείνους οι οποίοι είτε επινοούν δήθεν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, είτε διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν είτε, τέλος, αμφισβητούν την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας «κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο».
Αναφερόμενος στην Συνθήκη των Παρισίων με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η κυριαρχία αυτή είναι "πλήρης", πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ουδέναν περιορισμό επιδέχεται κατά την άσκησή της. Το δε περιεχόμενο της "πλήρους" κυριαρχίας προσδιορίζεται, ως προς τα Δωδεκάνησα, με βάση τους κανόνες του ισχύοντος Ελληνικού Συντάγματος περί κυριαρχίας, καθώς και με βάση τις περί κυριαρχίας των κρατών-μελών διατάξεις ιδίως του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οιαδήποτε αμφισβήτηση της ερμηνείας των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων συνιστά, αυτοθρόως, παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
Επιπλέον, «η κυριαρχία της Ελλάδας εκτείνεται όχι μόνον εφ' όλων των νήσων που αναφέρονται ρητώς στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων αλλά, κατά την κατηγορηματική διατύπωση της κατά τa ανωτέρω παραγράφου, και επί των "παρακειμένων νησίδων" στο σύνολό τους», ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «επειδή δε οι διατάξεις αυτές ουδεμία διάκριση κάνουν εν προκειμένω, η διατύπωσή τους καταλαμβάνει τις κάθε είδους "παρακείμενες νησίδες", ανεξαρτήτως μεγέθους τους ή άλλου χαρακτηριστικού τους (π.χ. κατοικημένες ή μη). Υπό το πρίσμα αυτό είναι προφανές, όπως ήδη επισήμανα, πως και στην περιοχή της Δωδεκανήσου δεν είναι νοητές, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, "γκρίζες ζώνες", αναφορικά με την έκταση και το περιεχόμενο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής κυριαρχίας επ? αυτής», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων

Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα τουρκικά σύνορα καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε χθες ότι ο κ. Παυλόπουλος έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά (…)
Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας».
Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφύγει από μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μη αναγκαία ένταση» ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Σημειώνεται πως σε προηγούμενη σημερινή ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσει στη σύλληψη όσων κατά τη διάρκεια πορείας της Χρυσής Αυγής στις 5 Μαρτίου είχαν κάψει την τουρκική σημαία.
«Καταδικάζουμε έντονα το κάψιμο της σημαίας μας κατά τη διάρκεια πορείας κατά της Τουρκίας που διοργανώθηκε από ένα ρατσιστικό πολιτικό κόμμα στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου.
Ζητούμε από τις ελληνικές αρχές να συλλάβουν τους δράστες που διέπραξαν αυτήν την απάνθρωπη πράξη εναντίον της σημαίας μας και να τους φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό» αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Κατρούγκαλος: Είναι σαφές ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, δεν πέφτουμε στην παγίδα

Στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι σαφές ότι η Ελλάδα πάντοτε υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα πάντοτε υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η τακτική της άλλης πλευράς, στο κομμάτι που μπορεί να προβλεφθεί, είναι ότι θέλει να μεγαλοποιεί τα γεγονότα.
Δεν πρέπει να πέσουμε στην ''παγίδα'' της άλλης πλευράς» υπογράμμισε ο κ.Κατρούγκαλος.
Αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο κ.Κατρούγκαλος εξέφρασε την θέση ότι η Τουρκία θα το μετανιώσει εάν κάνει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς πιόνια στη διπλωματική σκακιέρα.
«Για την πλήρη διαμόρφωση της εικόνας είμαστε σε αναμονή.
Πρέπει να ακολουθήσουμε το μάθημα ψυχραιμίας του πατέρα που μίλησε δημοσίως.
Δεν είμαστε με σταυρωμένα χέρια και κοιτάμε τι κάνει η Τουρκία.
Η υπόθεση βρίσκεται στην Τουρκική Δικαιοσύνη.
Τα πραγματικά περιστατικά τα ξέρουμε από τις μαρτυρίες των στρατιωτικών.
Δεν φοβόμαστε, γιατί παρακολουθούμε με εγρήγορση κάθε συμβάν.
Τώρα, αν κάνουν τους στρατιωτικούς μας ''πιόνια'' στη ''διπλωματική σκακιέρα'' θα δράσουμε με τρόπο που η Τουρκία θα το μετανιώσει αν το κάνει.
Ένας νευρικός παίκτης, όπως η Τουρκία χάνει, ένας παίκτης που στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως εμείς, κερδίζει» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Κατρούγκαλος.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης