Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου: Η σημασία για την επάρκεια του συστήματος με καθαρή ενέργεια

Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου: Η σημασία για την επάρκεια του συστήματος με καθαρή ενέργεια
Με βάση τον σχεδιασμό, η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ακριβώς την περίοδο όπου αναμένεται να προκύψει πρόβλημα επάρκειας
Απάντηση στον κίνδυνο της πλήρους εξάρτησης του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας από τις εισαγωγές, αλλά και στην ορατή απειλή του black out μετά το 2020, μπορεί να δώσει μεταξύ άλλων η νέα μονάδα φυσικού αερίου που σχεδιάζει να κατασκευάσει ο όμιλος Μυτιληναίου στον Άγιο Νικόλα Βοιωτίας.
Όπως είναι γνωστό τα σενάρια του ΑΔΜΗΕ όσον αφορά την επάρκεια ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος είναι ζοφερά, ειδικά για την περίοδο μετά το 2020 - 2021 κυρίως λόγω της ταυτόχρονης απόσυρσης των λιγνιτικών σταθμών ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου.
Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η επάρκεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής κατά την επόμενη δεκαετία θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας εφόσον βέβαια αυτές είναι εφικτές.
Το γεγονός αυτό από μόνο του, δημιουργεί έντονες ανησυχίες και σοβαρούς κινδύνους, ειδικά δε σε περιόδους δυσμενών καιρικών συνθηκών, είτε ψύχους τους χειμερινούς μήνες, είτε καύσωνα τους θερινούς, είτε ακόμη και σε περιόδους ξηρασίας με μειωμένη παραγωγή από τις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ΑΔΜΗΕ υπό τις προαναφερόμενες συνθήκες ακόμη και οι διασυνδέσεις δεν κρίνονται επαρκείς για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία του συστήματος που έχει ανάγκη από τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής.
Παράλληλα δημιουργείται το ισχυρότερο ενεργειακό κέντρο με συνολική δυναμικότητα 1428 MW, που είναι το μεγαλύτερο ανταγωνιστό προς Κοζάνη και Πτολεμαίδα με καθαρή ενέργεια.

Σε λειτουργία την κατάλληλη στιγμή

Η πρωτοβουλία λοιπόν του ομίλου Μυτιληναίου να καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση για τη λήψη άδειας παραγωγής για σταθμό συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ισχύος 650 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, δίνει άμεση απάντηση στις ανησυχίες σε ότι αφορά την επάρκεια του συστήματος, καθώς με βάση τον προγραμματισμό του ομίλου θα τεθεί σε λειτουργία σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα δηλαδή ακριβώς την επίμαχη περίοδο.
Πέραν αυτών, ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου Μυτιληναίου στον Άγιο Νικόλαο θα ενισχύσει σημαντικά το νότιο τμήμα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας εξασφαλίζοντας πέραν της επάρκειας και την ευστάθεια του συστήματος, που αναμένεται να δοκιμαστεί λόγω της αυξημένης ζήτησης που θα προκαλέσουν οι διασυνδέσεις της Κρήτης, Κυκλάδων και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης προβλέπεται για το 2023, ενώ το 2025 προβλέπεται να σβήσει μια ακόμη μονάδα του Νότιου συστήματος, η Μεγαλόπολη ΙΙΙ.
Οι εξελίξεις αυτές που αναμένεται να αυξήσουν το δείκτη επικινδυνότητας και εξάρτησης του ηλεκτρικού συστήματος από εισαγωγές, θα έχουν ήδη αντισταθμιστεί, καθώς η μονάδα του Αγίου Νικολάου προβλέπεται να έχει τεθεί σε λειτουργία ήδη από το 2021, προσφέροντας επιπλέον 650 MW με απόδοση που ξεπερνά το 63%.
Αυτό σημαίνει ότι η νέα μονάδα θα έχει εξαιρετικά χαμηλό μεταβλητό κόστος και θα μπορεί να συμμετέχει στην αγορά ως μονάδα βάσης, δηλαδή θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης