Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σκόπιμα «άγνωστες» οι προθέσεις του Erdogan με «πιόνια» τους δύο Έλληνες αξιωματικούς

Σκόπιμα «άγνωστες» οι προθέσεις του Erdogan με «πιόνια» τους δύο Έλληνες αξιωματικούς
Το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να αποδώσει τον χειρισμό της υπόθεσης στο υπουργείο Εξωτερικών
Η απόρριψη από το τουρκικό δικαστήριο του αιτήματος για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, επιβεβαίωσε το αρνητικό σενάριο και αφήνει αμφιβολίες για τις προθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν.
Το επόμενο που αναμένουν στο υπουργείο Εξωτερικών που χειρίζεται πλέον το ζήτημα είναι ο ορισμός της δικάσιμου για τους δύο αξιωματικούς.
Αξιολογούν δε ως θετική την δήλωση του αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης ότι δεν αποτελεί ζήτημα ανταλλαγής –με τους τούρκους στρατιωτικούς στην χώρα μας.
Επισημαίνουν ότι ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», και όχι με τη κατηγορία της κατασκοπίας.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι οι τούρκοι θα κάνουν το παιχνίδι τους και θα ταλαιπωρήσουν τους δύο αξιωματικούς μας, ωστόσο αποφεύχθηκε το χειρότερο που θα ήταν να τους δικάσουν για κατασκοπία.
Το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να αποδώσει τον χειρισμό της υπόθεσης στο υπουργείο Εξωτερικών, αφού για του τούρκους ο Πάνος Καμμένος είναι κόκκινο πανί.
Για τον ίδιο λόγο άλλωστε επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του είχε μόνο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ –δύο φορές-, και δηλώσεις έκανε μόνο ο Φώτης Κουβέλης.
Καθώς όμως το υπουργείο Εξωτερικών συνδέει την συμπεριφιρά των τούρκων με την εν γένει αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική τους ο υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του απηύθηνε προειδοποιήσεις προς την Τουρκία.
Σημείωσε ότι είναι το κύριο πρόβλημα στην περιοχή «από μία αίσθηση που έχει ότι μπορεί να ανοίγει μέτωπα παντού, ότι μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο...».
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει η αναφορά του ότι  «...απευθυνόμενος και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πω ότι, μαζί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που αφορούν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και ούτω το κάθε εξής, πρέπει να τίθενται και τα κριτήρια της διεθνούς παρουσίας του υποψήφιου κράτους-μέλους ή του κράτους-μέλους που θέλει ειδικές τελωνειακές διασυνδέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δηλαδή ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο κράτος να ακολουθεί επιθετική εξωτερική πολιτική, να μην σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να θέλει να αγνοεί και να παρακάμπτει το Δίκαιο της Θαλάσσης».
Εφόσον συνεχίσει στη ίδια γραμμή θα συνιστά αναθεώρηση του δόγματος της ελληνοτουρκικής φιλίας και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Σπ. Γκ.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης