Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Για κατασκοπία κατηγορεί η Τουρκία τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνέλαβε στον Έβρο

Για κατασκοπία κατηγορεί η Τουρκία τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνέλαβε στον Έβρο
Σε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές με τις τουρκικές αρχές
Στα άκρα τραβάει η Τουρκία την υπόθεση με τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι φέρονται να περάσαν χθες (1/3/2018) σε τουρκικό έδαφος.
Λίγη ώρα μετά την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου -ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι οι στρατιωτικοί θα επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα- τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «διαρρέουν» πληροφορίες περί παραπομπής των Ελλήνων στρατιωτικών -ενός αξιωματικού και ενός οπλίτη πενταετούς θητείας- σε δίκη κατηγορούμενοι για «απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπίας» και «εισόδου σε στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή».

Ποιοί είναι οι δύο συλληφθέντες στον Έβρο Έλληνες στρατιωτικοί

Στελέχη της ιστορικής 3ης Μηχανοκίνητης ορεινής Ταξιαρχίας "Ρίμινι" είναι οι δύο στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο στην οριογραμμή της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο, αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και ένα Λοχία ΕΠΟΠ.
Στο ελληνικό πεντάγωνο είναι συνεχείς οι συσκέψεις για την επισκόπηση των διαδικασιών επανόδου των δυο στελεχών του Στρατού Ξηράς. Στις συσκέψεις, συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΣ και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Οι οικογένειες των δύο στρατιωτικών ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις.
Η κατάσταση μέχρι τώρα παραμένει στάσιμη και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν για  κατασκοπεία και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του haberler.com έχει ζητηθεί η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή», ενώ έχουν ήδη ελεχθεί τα κινητά τους τηλέφωνα.
Η ελληνική θέση προς το παρόν συνεχίζει να είναι ότι οι κατηγορίες για προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας δεν επιβεβαιώνονται, παρα μόνο τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για παραπομπή σε δίκη των δύο στρατιωτικών για παράνομη είσοδο.




Στο θέμα της δίκης αναφέρονται τόσο η Milliyet όσο και η Cumhuriyet με δημοσιεύματα που φέρουν τον τίτλο: Δύο στρατιωτικοί παραπέμπονται για «απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας» και για «είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί φέρεται, μεν, να εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, αλλά αφού πρώτα εξετάσθηκαν από την αρμόδια τουρκική αρχή παραπέμπονται σε δικαστή με τις παραπάνω κατηγορίες. 
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι δύο στρατιωτικοί κατέθεσαν στο τουρκικό στρατιωτικό δικαστήριο, ενώ τα κινητά τους έχουν κατασχεθεί και εξετάζονται από τις τουρκικές αρχές.




Σημειώνεται ότι ο κ. Τζανακόπουλος είχε ανακοινώσει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν στην Τουρκία μόνο για παράνομη είσοδο.
Τη βεβαιότητα ότι σύντομα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, συλληφθέντες από τους Τούρκους θα είναι σπίτια τους, εξέφρασε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.
Ο Κουβέλης ρωτήθηκε σχετικά με το συμβάν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό λεπτομερή ενημέρωση για το συμβάν στον Έβρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλής διαβεβαίωσε τον κ. Παφίλη ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχει ενημερωθεί το ΝΑΤΟ.

Ανησυχία σε ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς - Όλα τα σενάρια

Αν και στο επίπεδο της διαχείρισης η κυβέρνηση θέλει υποβαθμίσει την σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών από τις τουρκικές αρχές, τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης δύσκολα κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη που μπορεί να έχει η υπόθεση.
Και μόνο το γεγονός ότι οι δύο Έλληνες μεταφέρθηκαν στην Ανδριανούπολη και κρατούνται για δεύτερη ημέρα δημιουργεί προβληματισμό για τις προθέσεις των τουρκικών αρχών.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απαξίωσε και χαρακτήρισε κατασκοπευτικά σενάρια ανάξια σχολιασμού, το ενδεχόμενο οι τούρκοι να κρατήσουν τους δύο αξιωματικούς για να διαπραγματευθούν την έκδοση δικών τους που βρίσκονται στην χώρα μας και τους οποίους το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον τούρκο ομόλογό του ενώ επικοινωνία έχει υπάρξει και από τους διπλωματικούς διαύλους.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές ωστόσο είναι πιο επιφυλακτικές.
Ενδεικτικό είναι ότι από το υπουργείο Αμύνης λένε ότι το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και από το Εξωτερικών ότι το χειρίζονται οι στρατιωτικοί.
Σημειώνουν ότι στο παρελθόν και εμείς είχαμε κρατήσει για τρεις ημέρες τούρκο πιλότο που είχε συλληφθεί μετά από πτώση μαχητικού στο Αιγαίο κατόπιν εικονονικής αερομαχίας.
Εκτιμούν ότι οι προθέσεις των τούρκων θα αποκαλυφθούν από τις κατηγορίες που θα τους αποδώσουν.
Στο ευνοικό σενάριο θα τους αποδώσουν παράνομη είσοδο σε τουρκικό έδαφος, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο αρνητικό, που θα δείξουν και πρόθεση για κλιμάκωση, θα είναι για ένοπλη εισβολή και κατασκοπία.
Ως αρνητικό δείγμα θεωρείται ότι μέχρι το μεσημέρι δεν είχε επιτραπεί στους αξιωματικούς να επικοινωνήσουμε με τις ελληνικές υπηρεσίες και έτσι δεν είναι σαφές τι ακριβώς έγινε, εάν χάθηκαν και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος ή εάν τους είχαν στήσει παγίδα όπως κυκλοφορεί σε στρατιωτικούς κύκλους.
Σε κάθε περίπτωση ένα περιστατικό που θα μπορούσε να έχει επιλυθεί στον τόπο που εκτυλίχθηκε, αποκτά διαστάσεις και μπαίνει σε ένα πλαίσιο ελληνοτουρκικής έντασης ήδη από το περιστατικό στα Ίμια και από τις απειλές στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Κουβέλης (αναπ. Υπ. Άμυνας): Σύντομα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, συλληφθέντες από τους Τούρκους θα είναι σπίτια τους

Τη βεβαιότητα ότι σύντομα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, συλληφθέντες από τους Τούρκους θα είναι σπίτια τους, εξέφρασε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.
Ο Κουβέλης ρωτήθηκε σχετικά με το συμβάν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό λεπτομερή ενημέρωση για το συμβάν στον Έβρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλής διαβεβαίωσε τον κ. Παφίλη ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα.

H αρχική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού

Επί του παρόντος, η μόνη ανακοίνωση που έχει εκδώσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει να κάνει με τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στρατιωτική περίπολος, αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Το επεισόδιο σημειώθηκε την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, πρόκειται για μια συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου.



Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές, ενώ από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ενημερώνει ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Τα ερωτήματα

Ωστόσο, προκύπτουν αρκετά εύλογα ερωτήματα από την επίσημη ενημέρωση του ΓΕΣ.
Πότε ακριβώς συνέβη το περιστατικό, αν δηλαδή ήταν πρώτες πρωινές ώρες, μεσημέρι ή βράδυ καθώς επίσης και το πώς επιβεβαιώνεται ότι οι δύο Έλληνες στρατιώτες πέρασαν τη συνοριακή γραμμή και πάτησαν σε τουρκικό έδαφος.
Επίσης, μείζον ερώτημα που προκαλεί και εύλογες ανησυχίες είναι γιατί οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στην Ανδριανούπολη, τη στιγμή που αρκετές φορές κατά το παρελθόν τέτοιου είδους περιστατικά που δεν είναι και ιδιαίτερα ασυνήθη, επιλύονταν ανάμεσα στους στρατιωτικούς διοικητές της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός αυτό εγείρει πρόσθετες απορίες για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς όσον αφορά το εν λόγω περιστατικό και για το εάν και τι είδους αξιώσεις μπορεί να υπάρξουν, μια και είναι γνωστό πως η Τουρκία αναζητούσε ένα "χαρτί" προκειμένου να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στην Ελλάδα για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι της υπόθεσης έχει επιληφθεί και το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει αναλάβει τις συνεννοήσεις με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές για τον επαναπατρισμό των δύο Ελλήνων στρατιωτών.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα βρίσκεται σε επαφή με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σε επαφή βρίσκεται ο Α’ ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Αποστολάκης, με τον τούρκο ομόλογό του.

Τζανακόπουλος: Σύντομα η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών - Ανάξια σχολιασμού τα κατασκοπευτικά σενάρια

Η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Τουρκία αναμένεται σύντομα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανάξια σχολιασμού τα διάφορα κατασκοπευτικά, συνωμοσιολογικά σενάρια.
«Σε ό,τι αφορά το περιστατικό με τους δύο έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές: Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος.
Ο αχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ.
Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κουμουτσάκος: Μια νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; - Θέλω να ελπίζω όχι

Στο περιστατικό της σύλληψης δύο Ελλήνων στρατιωτών στην περιοχή του Έβρου αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.
«Οι δύο Έλληνες στρατιώτες κρατούνται στην Ανδριανούπολη και αναμένεται ο επαναπατρισμός τους.
Μια νέα κρίση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις ;
Θέλω να ελπίζω, όχι» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο κ.Κουμουτσάκος.

Ποτάμι: Προέχει η ασφάλεια και η επαναπροώθηση των δύο στρατιωτικών - Χρειάζεται ψυχραιμία

Το θέμα της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στις Καστανιές του Έβρου από την τουρκική περίπολο μπορεί να πάρει διαστάσεις, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν προβεί με ψυχραιμία στις κατάλληλες κινήσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες σε παρόμοιες καταστάσεις, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Άμυνας του Ποταμιού.
Όπως τονίζεται, «σε κάθε περίπτωση προέχει η ασφάλεια των δύο στρατιωτικών μας και η επαναπροώθηση αυτών στις εστίες τους το συντομότερο δυνατό».

Η αρχική αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ για τη σύλληψη των Ελλήνων σρατιωτικών

Αρχικά τα τουρκικά ΜΜΕ τήρησαν σιγήν ιχθύος όσον αφορά στη σύλληψη, μη δημοσιεύοντας κάποια αντίδραση ή σχόλιο από την πλευρά της Τουρκίας όσον αφορά τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς αρκέστηκαν στην αναδημοσίευση της ανακοίνωσης του ΓΕΣ.
Πιο αναλυτικά τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν:

Hurriyet: Ο ελληνικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν στον Έβρο

Η Hurriyet έχει τίτλο «Ο Ελληνικός Στρατός ανακοίνωσε ανακοίνωσε ότι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν στον Έβρο» και στη συνέχεια παραθέτει την ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΣ, αναφέροντας επιπροσθέτως ότι «οι τουρκικές και οι ελληνικές Αρχές είναι σε διαρκή επικοινωνία για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα».



CNN Turk: Υπο κράτηση δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Στη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρεται και το CNN Turk, επισημαίνοντας ότι λόγω της βαριάς χιονόπτωσης αποπροσατολίστηκαν και μπήκαν στην Τουρκία.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι συνεχίζεται η ανάκριση από τους Τούρκους στρατιωτικούς.



Daily Sabah: Τουρκική περίπολος συλλαμβάνει Έλληνες στρατιώτες που πέρασαν κατά λάθος στην Τουρκία

«Τουρκική περίπολος συλλαμβάνει Έλληνες στρατιώτες που πέρασαν κατά λάθος στην Τουρκία» και εξηγεί ότι «η ελληνική περίπολος εισήλθε σε τουρκικό έδαφος, όπως λέει ο Ελληνικός Στρατός, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών».
Προσθέτει, δε, ότι «το μεγαλύτερος μέρος των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή ορίζεται από τον ποταμό Έβρο και έναν φράχτη στο σημείο που υπάρχει ξηρά. Ωστόσο, κάποια σημεία δεν είναι ξεκάθαρα οριοθετημένα και η περιοχή στην οποία συνέβη το περιστατικό είναι ένα δάσος κοντά στις Καστανιές».
«Τα σύνορα εποπτεύονται επισταμένως και από τις δύο χώρες, λόγω της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη από το 2015», συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα.
Και καταλήγει: «Παρότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, πολλές φορές οι σχέσεις τους διαταράσσονται για μια σωρεία θεμάτων, όπως τα χωρικά ύδατα και κάποια νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, το Κυπριακό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μειονότητες και στις δύο χώρες, σε συνδυασμό με τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις».





www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης