Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Στο EuroWorking Group το γαλλικό μοντέλο ελάφρυνσης: Χαμηλή ανάπτυξη, επέκταση των λήξεων κατά 15 χρόνια

Στο EuroWorking Group το γαλλικό μοντέλο ελάφρυνσης: Χαμηλή ανάπτυξη, επέκταση των λήξεων κατά 15 χρόνια
Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη πάρει θέση για το γαλλικό σχέδιο
Παρουσιάζεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες από την ομάδα του  EuroWorking Group  (EWG) το γαλλικό μοντέλο ελάφρυνσης που συνδυάζει την απομείωση  του ελληνικού χρέους με βάση την ανάπτυξη.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί σε αυτή την συνεδρίαση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος νωρίτερα θα έχει ενημερώσει τους θεσμούς για τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου των επαφών με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική «φόρμουλα» για το χρέος θα δουλεύει ως εξής: Όταν ο ρυθμός ανάπτυξης  της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλότερος των προβλέψεων τότε οι πληρωμές χρέους που θα ωριμάζουν στο συγκεκριμένο έτος θα επεκτείνονται σε βάθος 15ετίας.
Βέβαια, η  συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 για τα μέτρα ελάφρυνσης προέβλεπε επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων από 0 έως και 15 έτη.
Όπως έχει ήδη μεταδώσει το bankingnews  πολύ γρήγορα το σενάριο αυτό αντικαταστάθηκε από το σχέδιο για επέκταση των λήξεων κατά 15 έτη.   
Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη πάρει θέση για το γαλλικό σχέδιο και από την αρχή είχε εγείρει ενστάσεις ότι η επιλογή της κυβέρνησης να σχετίσει την ελάφρυνση του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ δεν ήταν και η καλύτερη.
Μπορεί με το «γαλλικό κλειδί» η Ελλάδα να επιβαρύνει λιγότερο την ευρωζώνη σε περιόδους που η ελληνική οικονομία θα σημειώνει αλματώδης ρυθμούς ανάπτυξης, πλην όμως με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων δεν λύνεται από μόνο του το πρόβλημα.
Απαιτούνται ταυτόχρονα και άλλοι παράμετροι όπως τα χαμηλά επιτόκια για να μπορέσει το ελληνικό χρέος των 328 δισ. ευρώ ( κεντρικής διοίκησης) να καταστεί βιώσιμο.
Το κακό νέο πάντως για την Ελλάδα είναι ότι σε περίπτωση επέκτασης των λήξεων κατά 15 έτη θα υπάρξουν «πέναλτι» όπως η αυστηροποίηση των κανόνων επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας με αυξημένες δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης