Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΕΣΑΗ: Αποτρεπτική τυχόν ενεργειακών κρίσεων, η ομαλή λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου / ηλεκτρισμού

ΕΣΑΗ: Αποτρεπτική τυχόν ενεργειακών κρίσεων, η ομαλή λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου / ηλεκτρισμού
Η υπερσυμβολαιοποίηση ποσοτήτων φυσικού αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν μέσω συμβατικών δεσμεύσεων περιπτώσεις πιθανής ακραίας ζήτησης δεν συμβάλει αποτελεσματικά στην ασφάλεια εφοδιασμού
«Η καλύτερη εγγύηση για την κατοχύρωση της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου. Παράλληλα επιβάλλεται η ύπαρξη καλά σχεδιασμένων και με αποδοτική λειτουργία αγορών ηλεκτρισμού».
Αυτό επισημαίνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) σε επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο της διαβούλευσης, επί του σχεδίου πρόληψης κρίσεων όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο.  
Ο ΕΣΑΗ σημειώνει ότι πέραν της εγγύησης που προσφέρουν για την ασφάλεια εφοδιασμού οι καλά σχεδιασμένες και καλά λειτουργούσες αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, επιτρέπουν επίσης την ορθή καταγραφή και αποτίμηση του κινδύνου που πραγματικά υφίσταται για την ασφάλεια εφοδιασμού.
Αναφερόμενος μάλιστα την ενεργειακή κρίση του χειμώνα 2016/2017, ο ΕΣΑΗ επισημαίνει ότι ήταν απότοκο της έλλειψης οργανωμένης αγοράς φυσικού αερίου και της μη ορθολογικής λειτουργίας της προημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού.  
Όπως τονίζει η απουσία της αγοράς φυσικού αερίου και η μη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός ισχυρού δεσπόζοντος παίκτη στην αγορά ηλεκτρισμού, οδήγησαν στην αδυναμία αποκάλυψης της πραγματικής αξίας του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού σε περιόδους υψηλής ζήτησης και σπανιότητας.
Αυτό, σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ είχε ως συνέπεια η επάρκεια ισχύος στον ηλεκτρισμό να μην μπορεί να υποστηριχθεί από το διασυνοριακό εμπόριο και τη διαθέσιμη στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ενέργεια, αλλά αντίθετα να επιβαρυνθεί με εξαγωγές κατά τις ώρες υψηλής ζήτησης.

Δεσμεύσεις υψηλού κόστους

Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, η συσσώρευση πολλών σεναρίων μέσου και υψηλού κινδύνου που αναλύθηκαν στο σχέδιο της ΡΑΕ, οδήγησαν στην επιβολή πολλών και υψηλού κόστους συμβατικών δεσμεύσεων για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.
Έτσι αντί να επικεντρωθούν οι ενέργειες στην ταχύτερη ολοκλήρωση των νέων αγορών ενέργειας στην Ελλάδα και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της υφιστάμενης, επιλέχθηκε η συντηρητική προσέγγιση της πολύ μεγάλης αύξησης των υποχρεώσεων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που είναι και οι βασικοί καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Η επιλογή όμως των δράσεων και των υποχρεώσεων που επιβάλλονται θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να βελτιστοποιείται η σχέση οφέλους κόστους, στόχος που σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, δεν εκπληρώνεται με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την περίοδο 2017/2018.
Μάλιστα αναφέρει ότι η ίδια οδός επιλέγεται και για την περίοδο 2018/2010, όπως φαίνεται από τις δράσεις του υπό διαβούλευση σχεδίου, καθώς και από τις προληπτικές δράσεις για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.   
Ο σύνδεσμος τονίζει ακόμη ότι η υπερσυμβολαιοποίηση ποσοτήτων φυσικού αερίου από τους ηλεκτροπαραγωγούς και τους προμηθευτές τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν μέσω συμβατικών δεσμεύσεων περιπτώσεις πιθανής ακραίας ζήτησης δεν συμβάλει αποτελεσματικά στην ασφάλεια εφοδιασμού, αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει περιπτώσεις «φυσικής» έλλειψης αερίου ή αστοχίας υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης.
Ταυτόχρονα δε, μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε αύξηση τιμών φυσικού αερίου μέσω της υπερδιαστασιολόγησης των υποδομών μεταφοράς και της ενσωμάτωσης μέσα στο κόστος προμηθείας αερίου ενός υπέρογκου κόστους για την κάλυψη ακόμη και του πιο απίθανου κινδύνου μη εξυπηρέτησης της ζήτησης μη προστατευμένων πελατών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης