Αναλύσεις

Γ. Σταθάκης: Καλύτερη επιλογή η πώληση λιγνιτικών σταθμών σε σχέση με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ

Γ. Σταθάκης: Καλύτερη επιλογή η πώληση λιγνιτικών σταθμών σε σχέση με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ
Η συγκεκριμένη επιλογή επιτρέπει στην κρατική εταιρία να διατηρήσει το σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου και όλα τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια
Μονόδρομο, χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την επιλογή της κυβέρνησης να πωλήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δεσπόζουσα θέση της επιχείρησης σε ότι αφορά την πρόσβαση στα ορυχεία λιγνίτη.
Σημείωσε ωστόσο ότι η επιλογή αυτή είναι σαφώς καλύτερη από το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και τόνισε ότι η συμφωνία με τους δανειστές προστατεύει πλήρως την υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ.
Μιλώντας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έθεσε στους δανειστές και επέτυχε τρεις όρους: «Πρώτον τη διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, δεύτερον η διαδικασία της απόσχισης και της πώλησης να είναι διαφανής και τρίτον η αποεπένδυση να είναι επωφελής για τη ΔΕΗ και την περαιτέρω ανάπτυξη της».

Συμφέρουσα συμφωνία

Η συμφωνία, όπως είπε, «επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου και όλα τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια, σε αντίθεση με το σχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ, το οποίο ήταν οριζόντιο και η κυβέρνηση το ακύρωσε».
Επίσης, σημείωσε ότι «με την πρόταση που υποβλήθηκε σε market test και προχωρά, σήμερα η ΔΕΗ διατηρεί αλώβητο το 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της και το 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού της».
Στη συνέχεια ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι «θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, ύστερα από έναν ευρύ διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, το σχετικό νομοσχέδιο που θα περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία της αποεπένδυσης, τον τρόπο που οι μονάδες θα διαχωριστούν από τη ΔΕΗ, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν στη συμφωνία με την Ε.Ε.».

www.worldenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης