Αναλύσεις

Τσίπρας: «Κόκκινη γραμμή» για την ΕΕ η προστασία των δικαιωμάτων των μελών της

Τσίπρας: «Κόκκινη γραμμή» για την ΕΕ η προστασία των δικαιωμάτων των μελών της
"Η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη και σταθερή επίλυση των θεμάτων με την ΠΓΔΜ. Αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση"  δήλωσε ο πρωθυπουργός
"Ως ΕΕ έφθασε η ώρα να στείλουμε ένα σαφές μήμυμα προς την Τουρκία: Οι ευρω-τουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν όσο υπάρχει επιθετική συμπεριφορά έναντι σε ένα κράτος-μέλος¨ δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου  μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:  "Είχα την ευκαιρία μαζί με τον κ. Αναστασιάδη να θέσουμε το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.Eνημέρωσα τους εταίρους μας για την αυξημένη προκλητικότητα και παραβατικότητα στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενημέρωσα για το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο επεισόδιο στα Ίμια.
 Η Ελλάδα είναι η χώρα που άναψε το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στη δεκαετία του '90. Προσπάθησα ως πρωθυπουργός να στήσουμε μία φιλοευρωπαϊκή τουρκική ατζέντα.
Εφθασε η στιγμή η ΕΕ να ξεκαθαρίσει ότι θέτει ως προϋποθεση για τις σχέσεις με της με την Τουρκία τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ.
Η Ελλάδα δεν είναι μία ασήμαντη χώρα. Είναι μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.
Έχει κάθε δικαίωμα η Κύπρος να πραγματοποιεί έρευνες στην ΑΟΖ. Έρευνες που παρενοχλούνται παρανόμως. Σεβασμός τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και το δίκαιο της θάλασσας, τα πλοία του Λιμενικού θα πρέπει να μπορούν ανενόχλητα να βρίσκονται στο Αιγαίο.
Η Τουρκία πρέπει να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Η προστασία των δικαιωμάτων των κρατών-μελών θα πρέπει να είναι μία «κόκκινη γραμμή» για την ΕΕ. Η στήριξη που λάβαμε ήταν ουσιαστική".
"Θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια" σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είναι η Ελλάδα αυτή η οποία βιάζεται».
Ως προς το ονοματολογικό επανέλαβε ότι η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μόνιμη και σταθερή επίλυση των θεμάτων με την ΠΓΔΜ.
Δηλαδή τη χρήση ενός ονόματος που θα χρησιμοποιείται για εσωτερική και εξωτερική χρήση., ενώ τόνισε ότι είναι «αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια».

Σύνοδος Κορυφής

Στην ατζέντα της σημερινής (23/2) συζήτησης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες τέθηκαν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, αυτό που αφορά στη διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκείνο για τον σχεδιασμό για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020.
Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με το τι Ευρώπη θέλουμε, πόσο κοινωνική Ευρώπη θέλουμε.
Η συζήτηση για τον επόμενο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αφορά την ισχύ της ίδιας της ΕΕ και κυρίως το κοινωνικό βάθος της, είπε ο Α. Τσίπρας.
Ξεκαθάρισε, όπως είπε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ΕΕ, κοινωνική συνοχή στην ΕΕ με ένα προϋπολογισμό που διαρκώς συρρικνώνεται.
Πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο αναδιανομής για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και κοινωνική συνοχή, τόνισε.
Με την παρέμβασή του, είπε, ήθελε να επισημάνει ότι όταν μιλάμε για προϋπολογισμό δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τοπ ύψος των δαπανών αλλά και των εσόδων.
Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου η λύση, τόνισε, είναι η ανέρευση περισσότερο φόρων μέσω της φορολόγησης του πλούτου και όχι των φορολογούμενων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης