Αναλύσεις

Αποστάσεις από το γαλλικό σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους κρατάει το ΔΝΤ γιατί ακυρώνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα

Αποστάσεις από το γαλλικό σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους κρατάει το ΔΝΤ γιατί ακυρώνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα
Το ΔΝΤ δεν έχει πεισθεί ακόμη από το γαλλικό μοντέλο ελάφρυνσης που συνδυάζει την απομείωση του χρέους με βάση την ανάπτυξη
Πέντε ημέρες πριν από το Euro Working Group της 1ης Μαρτίου όπου θα παρουσιαστεί η τεχνική λύση ελάφρυνσης του χρέους στην βάση της γαλλικής πρότασης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να είναι δύσπιστο με το σχέδιο αυτής της πρότασης.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ο λόγος για τον οποίο στην Ουάσιγκτον κρατούν χαμηλούς τόνους είναι γιατί δεν έχουν λάβει ακόμη από τις Βρυξέλλες τις διαβεβαιώσεις που έχει βάλει πάνω στο τραπέζι το Ταμείο για την ελάφρυνση του χρέους  για να μπορέσει να «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα:
Να ενεργοποιήσει δηλαδή το «επί της αρχής» πρόγραμμά του με την Ελλάδα.
Αυτός είναι ο ένας από τους δύο λόγους που το Ταμείο παραμένει σιωπηλό.
Ο άλλος είναι ότι το ΔΝΤ δεν έχει πεισθεί ακόμη από το γαλλικό μοντέλο ελάφρυνσης που συνδυάζει την απομείωση του χρέους με βάση την ανάπτυξη.
Όταν δηλαδή ο ρυθμός είναι χαμηλότερος των προβλέψεων τότε οι πληρωμές χρέους που θα ωριμάζουν στο συγκεκριμένο έτος θα επεκτείνονται σε βάθος 15ετίας.
Έτσι, αντί να γίνουν  από τώρα οι γενναίες επεκτάσεις, κάτι που επίμονα ζητά το ΔΝΤ, μεταφέρονται για το μέλλον.
Από την αρχή πάντως το Ταμείο είχε εγείρει ενστάσεις ότι η επιλογή της κυβέρνησης να σχετίσει την ελάφρυνση του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ δεν ήταν και η καλύτερη.
Μπορεί με το «γαλλικό κλειδί» η Ελλάδα να επιβαρύνει λιγότερο την ευρωζώνη σε περιόδους που η ελληνική οικονομία θα σημειώνει αλματώδης ρυθμούς ανάπτυξης, πλην όμως με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων δεν λύνεται από μόνο του το πρόβλημα.
Απαιτούνται ταυτόχρονα και άλλοι παράμετροι όπως τα χαμηλά επιτόκια για να μπορέσει το ελληνικό χρέος των 328 δισ. ευρώ (κεντρικής διοίκησης) να καταστεί βιώσιμο.
Επίσης, η γαλλική πρόταση «ακυρώνει» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για χρέος που προωθούνται μετά το τέλος του προγράμματος και επιτρέπει ουσιαστικά την αποσπασματική τους εφαρμογή.
Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ περιμένει να ακούσει την τεχνική πρόταση στο σύνολο της και μετά να μιλήσει.
Τώρα αν αυτό γίνει τον Απρίλιο στην διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον ή νωρίτερα αυτό θα εξαρτηθεί από το σχέδιο της ελάφρυνσης, το οποίο θα πρέπει τρόπον τινά να «γεφυρώσει» τις διαφορές των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ πάνω σε αυτό το θέμα.
 
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης