Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Πηγές ΕΕ: Μέσα Μαρτίου 2018 η εκταμίευση των 5,7 δισ. προς την Ελλάδα

Πηγές ΕΕ: Μέσα Μαρτίου 2018 η εκταμίευση των 5,7 δισ. προς την Ελλάδα
Τα δυο θέματα που εκκρεμούν αφορούν το Ελληνικό, καθώς αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και η πρόοδος στο ζήτημα των πλειστηριασμών
Η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σήμερα την έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ καθώς εκκρεμούν δύο προαπαιτούμενα, σύμφωνα με report που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.
Πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι η εκταμίευση δεν αναμένεται πριν τα μέσα Μαρτίου και λόγω του ότι πρέπει να δοθεί έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Τα δυο θέματα που εκκρεμούν αφορούν το Ελληνικό, καθώς αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και η πρόοδος στο ζήτημα των πλειστηριασμών.
ΕΕ και Αθήνα ελπίζουν ότι τα θέματα θα έχουν διευθετηθεί πριν την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί πλήρως στα πόδια της όταν λήξει και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ειδικά εάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα.
Η καθυστέρηση στην τελευταία έκδοση του 7ετούς ομολόγου,  λόγω της απότομης μεταβλητότητας των συναλλαγών και της πρόσφατης άνοδος των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδας, υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη στις εξωτερικές συνθήκες της αγοράς, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ, θέτοντας ερωτήματα για το πώς θα τα καταφέρει χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές για κάποιοι τύπου εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος, στα πρότυπα της Πορτογαλίας ή της Κύπρου, η οποία θα περιλαμβάνει συχνές αξιολογήσεις αλλά όχι όρους και προϋποθέσεις , όπως ανέφερε στο Bloomberg κυβερνητικός αξιωματούχος.
Οι δανειστές ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιβραδύνει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια μετά την έξοδο από το μνημόνιο, ιδιαίτερα εν όψει των εκλογών του 2019.
Ακριβώς για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, οι δανειστές ευελπιστούν να εδραιώσουν έναν ενισχυμένο μηχανισμό εποπτείας, με τον οποίο θα παρακολουθείται στενά η πρόοδος και η δημοσιονομική πειθαρχεία.

Άρχισαν οι συζητήσεις για το χρέος, παραμένουν οι διαφωνίες

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι δανειστές αναζητούν τρόπους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ως αντάλλαγμα για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει εντός στόχων.
Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής πρότασης για τη ρήτρα ανάπτυξης.
Στόχος είναι να υπάρξει συναίνεση σχετικά με το πλαίσιο για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάρτιο, ενώ η τελική συμφωνία αναμένεται αργότερα, εντός του 2018.
Ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν οι διαφωνίες ανάμεσα στους πιστωτές.

Καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζών

Αξιωματούχοι της ΕΕ εφιστούν την προσοχή, τονίζοντας ότι ακόμη και αν υιοθετηθεί ένας μηχανισμός ενισχυμένης εποπτείας, το καθεστώς της επόμενης ημέρας για την ελληνική οικονομία θα οριστικοποιηθεί μετά τα αποτελέσματα των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα καθορίσουν αν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Το αποτέλεσμα των stress tests θα καθορίσει και τη στάση του ΔΝΤ.
Μάλιστα το Bloomberg αναφέρεται στις εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών οι οποίοι εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαιο, όπως η Bank of America Merrill Lynch, την έκθεση της οποία παρουσίασε το bankingnews.gr την Παρασκευή 16/2.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης