Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Eurogroup: Σήμερα (19/2) κρίνεται η δόση των 5,7 δισ. ευρώ - Στις 12 Μαρτίου η φόρμουλα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Eurogroup: Σήμερα (19/2) κρίνεται η δόση των 5,7 δισ. ευρώ - Στις 12 Μαρτίου η φόρμουλα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Το ελληνικό θέμα βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα Eurogroup και η συζήτηση θα αφορά αποκλειστικά το θέμα της εκταμίευσης της δόσης
Νέα αποτίμηση στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης που έχουν ολοκληρωθεί θα κάνει σήμερα (19/2/2018), ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για τα 5,7 δισ. της νέας μνημονιακής δόσης.
Το ελληνικό θέμα βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα Eurogroup και με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο ότι η συζήτηση θα αφορά αποκλειστικά το θέμα της εκταμίευσης και τίποτα περισσότερο.
Γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι η υποομάδα του  ΕuroWorking Group (EWG) που έχει αναλάβει την τεχνική μελέτη ρύθμισης του ελληνικού χρέους στην βάση της γαλλικής πρότασης (ελάφρυνση με βάση την ανάπτυξη) δεν είναι ακόμη έτοιμη ή οι δανειστές δεν θέλουν ακόμη να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Μάλλον, το πρώτο  πρέπει να συμβαίνει διότι τα σενάρια που γίνονται στις Βρυξέλλες είναι πολλά και θα πρέπει τα καινούργια ( «γαλλικό κλειδί») να απομονωθούν ή να κουμπώσουν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Έτσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα εκπροσωπήσει την χώρα στο Eurogroup θα ενημερωθεί για όλα αυτά στο παρασκήνιο και όχι σε επίπεδο συνεδρίασης.

Στο Eurogroup του Μαρτίου η ελάφρυνση του χρέους

Σημειώνεται ότι η «φόρμουλα» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει προγραμματισθεί για το Eurogroup της 12ης Μαρτίου 2018.
Θα μεσολαβήσει τον Απρίλιο 20-22 του μήνα  στην Ουάσιγκτον, η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ όπου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ζυμώσεις  γύρω από το αυτό το ζήτημα και στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα «κληρώσει» για το περίγραμμα των αποφάσεων που θα συνδεθούν και με το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας.
Στο σημερινό Eurogroup αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κλείσει και τυπικά η 3η αξιολόγηση και να πάρει το «τσεκ» των 5,7 δισ. ευρώ επί συνόλου 6,7 δισ.
Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές εάν το Εurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση.
Αυτό θα γίνει μόνο εφόσον οι θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το σύνολο των υποχρεώσεών της που σχετίζονται με την 3η αξιολόγηση.
Παράλληλα, το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ συνδέεται άμεσα με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό και θα εξεταστεί τον Απρίλιο.


Απρόσκοπτη διεξαγωγή των πλειστηριασμών ζητούν οι δανειστές

Επίσης το 1 δισ. έχει συνδεθεί και με την ομαλή πορεία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Αυτό δεν αποτελεί συγκεκριμένο προαπαιτούμενο κάποιας αξιολόγησης, αλλά πρόκειται για βασικό δεδομένο το οποίο συνεχίζουν να παρακολουθούν απαρέγκλιτα οι θεσμοί.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους, τη βαθμιαία αύξησή τους και τη διάχυση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι καταγεγραμμένες αρρυθμίες επανακαθορίζουν τις ετήσιες εκτιμήσεις διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από 10.000 σε περίπου 5.000-6.000.
Το δεύτερο προαπαιτούμενο για την 3η αξιολόγηση που είναι σε εκκρεμότητα είναι  η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και η οποία δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί.
Από την άλλη υποβολή (την περασμένη εβδομάδα) των δεσμευτικών προσφορών για  την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ έχουν βγάλει τις ιδιωτικοποιήσεις από τον χάρτη των εκκρεμοτήτων.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης