Αναλύσεις

Προκαλούν μέσω ανακοινώσεων οι Τούρκοι: Ανεύθυνη η στάση Κοτζιά, ξεπέρασε τα όρια - Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Προκαλούν μέσω ανακοινώσεων οι Τούρκοι: Ανεύθυνη η στάση Κοτζιά, ξεπέρασε τα όρια - Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ
"Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση που δεν είναι ειρηνική, παραβιάζοντας κόκκινες γραμμές, απομακρυνόμενος από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση" λένε οι Τούρκοι
"Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές"  απαντά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλ. Γεννηματάς, στα σχόλια του εκπροσώπου τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας την γείτονα χώρα "να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης".
Ειδικότερα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα σημερινά σχόλια του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, ο οποίος χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση του Ν. Κοτζιά (για την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών) και ότι ξεπέρασε τα όρια, δήλωσε ότι «η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές.
Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί".
Ο κ. Γεννηματάς υπογράμμισε ότι "η  Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς.
Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της.
Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό" προσθέτοντας ότι "η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει.
Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης».  
Νωρίτερα σήμερα, Σάββατο 17/2, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου Hami Aksoy, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, χαρακτηρίζοντας ως ανησυχητικές τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τούρκικου υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu,  εξέφρασε την ανησυχία του νωρίς το Σάββατο 17/2 για τα σχόλια του Νίκου Κοτζιά σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, ο Aksoy χαρακτήρισε "ανησυχητική" τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι "η Ελλάδα δεν θα δείξει ειρηνική συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία" σε ενδεχόμενο ανάλογο συμβάν με αυτό στα Ίμια, ενώ τον κατηγόρησε ότι έχει υιοθετήσει μία «μη ειρηνική στάση» που «ξεπερνά τα όρια».
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, προειδοποίησε κατά την πρόσφατη  συνέντευξή του  ότι την επόμενη φορά η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει ειρηνικά εάν προκληθεί από την Τουρκία, τονίζοντας μάλιστα με νόημα ότι η Ελλάδα δεν είναι Συρία, ενώ ανέφερε ότι στα Ίμια η Τουρκία ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές.
Ο Aksoy επικαλέστηκε και την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών και είπε ότι η Τουρκία περιμένει από την Ελλάδα να μεριμνήσει για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο.
«Παρά τις διαφορές των δύο χωρών η συζήτηση έγινε σε θετική ατμόσφαιρα και συζητήθηκαν μέτρα ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης, αλλά και λύσεις για τα προβλήματα μέσω διαλόγου», συμπλήρωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος.
"Σε αυτό το πλαίσιο για άλλη μία φορά τονίζουμε ότι η χώρα μας στηρίξει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο" ανέφερε επίσης ο Aksoy.
"Aλλά δυστυχώς φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση που δεν είναι ειρηνική, παραβιάζοντας κόκκινες γραμμές, απομακρυνόμενος από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση" ήταν το σχόλιο του Aksoy.
Ζήτησε επίσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό να συμμορφωθεί με όσα συζήτησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του.
Μάλιστα, το πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ ένα τούρκικο σκάφος της ακτοφυλακής εμβόλισε πλοίο του ελληνικού λιμενικού κοντά στα Ίμια στις 12 Φεβρουαρίου και προσθέτει ότι και στις 28 Ιανουαρίου οι Τούρκοι εμπόδισαν τον Πάνο Καμμένο να πλησιάσει στα Ίμια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η διαμάχη για τις συγκεκριμένες βραχονησίδες χρονολογείται από το 1996, όταν Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου.

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Δεν ανταποδώσαμε στην Τουρκία γιατί είμαστε μία χώρα με ευθύνη και αίσθηση του μέτρου

Την άποψη ότι η Ελλάδα διατήρησε την ψυχραιμία της, ως μία σοβαρή χώρα και δεν ανταπέδωσε στην Τουρκία μετά το πρόσφατο επεισόδιο στα Ίμια, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βουλγαρία.
Ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση και με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Nikola Dimitrov και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε πτυχές προγραμματισμού ενόψει και επόμενων συναντήσεών τους, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.
Οι τεχνικές πτυχές που θα πρέπει να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα στα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε και με τον Αλβανό ομόλογό του, ενώ η διμερής συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς κατά τη χθεσινή ημέρα 15/2 με τη Σουηδή υπουργό Εξωτερικών , αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της περιοχής.
Στο πλαίσιο της Άτυπης Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich»), ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να παρέμβει στα κυρίαρχα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βόρειο Κορέα, καθώς και το θέμα της συνεργασίας της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας με τις προς ένταξη χώρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναλύοντας τα πλεονεκτήματα μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας, υπογράμμισε ότι η ένταξή της στην ΕΕ θα είναι εφικτή εξευρωπαΐζοντας τη γειτονική χώρα.
Σε σχέση με το επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε το γεγονός ότι το εν λόγω συμβάν αφορά στα εξωτερικά σύνορα  της ΕΕ και κάλεσε του εταίρους να συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, αντιδρώντας όποτε αυτό χρειαστεί.  
«Εμείς δεν ανταποδώσαμε καθώς είμαστε χώρα με ευθύνη και αίσθηση του μέτρου» εξήγησε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τα ευρωπαϊκά όργανα για το γεγονός ότι πήραν θέση, καταδικάζοντας το επικίνδυνο περιστατικό.
Με αφορμή την κατάσταση στη Συρία, ο κ. Κοτζιάς ανέπτυξε επίσης τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα για τη Συρία, υπενθύμισε τις τοποθετήσεις του το 2015, ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα τελειώσει, διότι υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που παρεμβαίνουν και τον τροφοδοτούν με μέσα και προσωπικό -γεγονός που είναι εμφανές μετά από τρία χρόνια, όπως είπε.
Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική της ΕΕ προς την περιοχή αυτή και χαιρέτισε τη σημασία που αποδίδεται στην εκπλήρωση του συνόλου των απαιτούμενων κριτηρίων από πλευράς των υποψηφίων.
Παράλληλα, ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε ότι δεν πρέπει να τίθεται μόνο το θέμα της προετοιμασίας των προς ένταξη χωρών, αλλά και της προετοιμασίας της ίδιας της ΕΕ για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική και δημοκρατική λειτουργία της την επαύριον μιας μελλοντικής διεύρυνσης. Θα πρέπει να αντιμετωπισθούν πτυχές θεσμικού χαρακτήρα αλλά και χρηματοδότησης, είπε.  
Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε την ανάγκη να γίνει μία συζήτηση γύρω από το μέλλον της ΕΕ ως προς την εμβάθυνση παράλληλα με την διεύρυνσή της.
Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Αθήνας να φιλοξενήσει προσεχώς μία διάσκεψη με τις ευρωπαϊκές χώρες του Βίσεγκραντ, τα βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ  και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Βαλκανίων με αντικείμενο συζήτησης  το μέλλον της Ευρώπης.
Κάνοντας μία αναφορά στην ελληνική εμπειρία από τις διευρύνσεις της ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το συμπέρασμα από όλες τις προηγούμενες διευρύνσεις συνίσταται στο ότι εκτός από την εναρμόνιση της κάθε υποψήφιας χώρας, πρέπει να οικοδομηθούν και οι μεταξύ τους σχέσεις ώστε να αποφευχθούν οι ανταγωνισμοί.
Τέλος, σε ειδική αναφορά στους όρους της διεύρυνσης της ΕΕ, υπογράμμισε ότι πρέπει να περιλαμβάνεται και η αποδοχή του δικαίου της θάλασσας.
Σήμερα 16/2, δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» συναντήθηκαν με τους ομολόγους των υποψήφιων κρατών.
Ειδικότερα, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία εκπροσωπήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών, ενώ η Τουρκία από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Οι εταίροι εστίασαν στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να φέρουν σε πέρας οι υποψήφιες χώρες σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και οι σχέσεις καλής γειτονίας.
Παράλληλα, τέθηκε η προοπτική αυξημένης συνεργασίας τους με την ΕΕ στην ασφάλεια και άμυνα, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της ριζοσπαστικοποίησης, της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης